Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod didlom proekt FM 2009.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
350.72 Кб
Скачать

2.6. Попередній розгляд (передзахист) мдр

Передзахист розглядається, перш за все, як важлива форма допомоги студенту у доведенні роботи до встановлених вимог. Він супроводжується конкретними рекомендаціями із доопрацювання МДР.

Передзахист МДР проводиться комісією, яку створює завідувач кафедри у складі 2 – 3-х викладачів кафедри (експертів), які повинні мати, науковий ступінь та/або вчене звання і досвід керівництва дипломними роботами. Очолює комісію завідувач кафедри або його заступник. Порядок роботи комісії та форму матеріалів, що подають студенти для розгляду комісією, визначає кафедра. На попередній розгляд МДР, як правило, виноситься робота в повному обсязі.

Метою попереднього розгляду (захисту) МДР є:

  • експертна оцінка фахівцями кафедри рівня готовності роботи у відповідності зі затвердженими кафедрою критеріями;

  • виявлення осіб, успішне завершення робіт якими знаходиться під загрозою;

  • виявлення типових проблем у ході підготовки МДР та аналіз причин, що призвели до їх появи;

  • пропозиції щодо прийняття заходів по успішному завершенню МДР та їх захисту в ДЕК.

Звіт комісії заслуховується на засідання кафедри і передбачає оцінку ступеня готовності студентів до захисту дипломних робіт в ДЕК.

2.7. Рекомендація мдр до захисту кафедрою

Розгляд магістерських дипломних робіт на кафедрі є офіційним підведенням підсумків організації навчального процесу на завершальному етапі підготовки магістрів. Він передбачає оцінку усіх складових виконаної роботи студентами та колективом кафедри. Згідно з графіком студент зобов’язаний подавати дипломну роботу науковому керівникові на першу перевірку частинами у встановлені терміни. У разі порушення та невиконання студентом календарного графіка виконання МДР завідувач кафедри за поданням наукового керівника МДР має право звернутися до директора інституту з пропозицією відрахувати студента з магістратури як такого, що не виконує навчальний план.

Рекомендації до оформлення відзиву наукового керівника магістерської дипломної роботи

Відзив на магістерську дипломну роботу оформлюється за зразком, наведеним у Додатку 3.

При написанні відзиву на МДР вказати наявність самостійних розробок автора, наукову новизну його досліджень та практичну цінність висновків і рекомендацій, що містяться в роботі; зазначити недоліки МДР. При виставленні загальної оцінки науковий керівник вказує на відповідність магістерської дипломної роботи вимогам до її написання, чи може робота бути допущена до захисту перед ДЕК і яка загальна оцінка відзиву на МДР: «відзив позитивний» або «відзив негативний».

Магістерська дипломна робота, підписана автором, з письмовим відзивом науковою керівника подається завідувачу випускаючої кафедри, який вирішує питання про допуск студента до захисту, роблячи відповідний запис на титульному аркуші дипломної роботи.

У разі невідповідності магістерської дипломної роботи вимогам даних рекомендацій керівник МДР може не допустити студента до захисту дипломної роботи.

2.8. Зовнішнє рецензування мдр

Зовнішнє рецензування МДР проводиться з метою надання ДЕК незалежної експертної оцінки професійних компетенцій студентів, продемонстрованих при підготовці дипломної роботи. Його проводять фахівці в галузях знань та практики, яким присвячені теми робіт.

Рецензенти магістерських робіт призначаються розпорядженням декана факультету з числа найбільш кваліфікованих викладачів факультету, як правило, докторів та кандидатів наук. До рецензування магістерських робіт можуть також залучатися висококваліфіковані фахівці з інших вищих навчальних закладів, науково-дослідних установ, підприємств, установ і організацій.

Кожна магістерська робота аналізується двома рецензентами: один з яких призначається із числа фахівців іншої кафедри або іншого вищого навчального закладу чи наукової установи, а другий – з числа висококваліфікованих працівників відповідних структурних підрозділів бази практики чи підприємства, установи чи організації, де працює студент.

Зовнішня рецензія повинна містити ґрунтовний аналіз і загальну оцінку якості магістерської дипломної роботи, її практичного значення та можливостей реалізації висновків та пропозицій, зазначені недоліки роботи, а також зробити висновок: рекомендується робота захисту, чи не рекомендується. Зразок структури зовнішньої рецензії наведено у Додатку 4.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]