Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod didlom proekt FM 2009.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
350.72 Кб
Скачать

3. Вимоги до змісту магістерської дипломної роботи

Магістерська дипломна робота як оригінальне теоретично-прикладне дослідження повинна мати певну логіку побудови, послідовність і завершеність.

Загальний обсяг дипломної роботи має бути в межах 90-110 сторінок друкованого тексту формату А4.

3.1. Вимоги до структури

Рекомендується така структура МДР:

  • титульний аркуш (зразок наведено в Додатку 5);

  • індивідуальне завдання;

  • реферат(зразок наведено в Додатку 6);

  • відзив наукового керівника (не підшивається);

  • зовнішні рецензії (не підшивається);

  • зміст роботи;

  • вступ;

  • перший (теоретичний) розділ;

  • другий (аналітичний) розділ;

  • третій (конструктивний, проектний) розділ;

  • висновки (заключна частина);

  • список використаних джерел;

  • додатки.

Реферат (0,5-1 сторінка). У рефераті МДР слід вказати загальний обсяг роботи, кількість таблиць, рисунків, ключові поняття і викласти в дуже стислій формі сутність роботи (Додаток 6).

Зміст МДР (1-1,5 сторінки). В ньому вказуються назви всіх розділів і підрозділів із зазначенням початкових сторінок, зміст роботи має відображати суть проблеми, її складність і логіку дослідження. Назви розділів і підрозділів повинні бути стислими і зрозумілими, літературно грамотними, тісно пов’язаними з назвою роботи, але не повторювати її.

У вступі (3-5 сторінок) дається наукове обґрунтування актуальності та значення обраної теми; формулюється мета, завдання і об’єкт дослідження; наводиться перелік застосованих методів дослідження; визначається інформаційна база дослідження; повідомляється, чи пройшла робота апробацію.

В ступі слід показати місце вибраної теми в навчальному процесі та її значення в практиці реалізації банківської справи, вплив щодо удосконалення відповідних елементів механізму системи фінансового моніторингу в контексті предметного дослідження, актуальність, наукову та практичну значимість основних положень, що висвітлені в роботі, рівень наукової розробки, представити огляд літератури, об’єкт та предмет, ціль та завдання даного дослідження, його теоретичну та методологічну основу.

Обґрунтування актуальності обраної теми - початковий етап будь-якого дослідження. Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне – сутність проблеми, з чого й випливе актуальність теми. Проблема завжди виникає тоді, коли старе знання вже виявило свою неспроможність, а нове ще не набуло розвинутої форми. Таким чином, проблема в теоретичних та емпіричних дослідженнях – це суперечлива ситуація, котра вимагає свого вирішення. Така ситуація найчастіше виникає в результаті відкриття нових фактів, які явно не вкладаються у рамки колишніх теоретичних уявлень, тобто коли жодна з теорій не може пояснити щойно виявлені факти.

Правильна постановка та ясне формулювання нових проблем часом має не менше значення, ніж їх вирішення. По суті, саме вибір проблеми, якщо не цілком, то дуже великою мірою визначає як стратегію дослідження взагалі, так і напрямок наукового пошуку зокрема. Не випадково вважається, що сформулювати наукову проблему – означає показати вміння відокремити головне від другорядного, виявити те, що вже відомо і що поки невідомо науці з предмету дослідження.

Від доведення актуальності обраної теми логічно перейти до формулювання мети дослідження. Мета дослідження - це запланований результат. Результат має бути конструктивним, тобто спрямованим на створення або удосконалення продукту з ліпшими, ніж було раніше, показниками якості або процесу її досягнення. Слід в подальшому також вказати конкретні завдання, які мають бути вирішені відповідно до цієї мети. Це звичайно робиться у формі перерахування (вивчити..., описати..., встановити..., вияснити..., вивести формулу... і т.ін.).

Формулювання цих завдань необхідно робити якомога ретельніше, оскільки опис їх вирішення складатиме зміст розділів магістерської дипломної роботи. Це важливо також і тому, що назви таких розділів з’являються саме з формулювання завдань дослідження.

Надалі формулюються об’єкт і предмет дослідження. Об’єкт – це процес або явище, що породжують проблемну ситуацію і обрані для вивчення. Предмет – це те, що міститься в межах об’єкта. Об’єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об’єкті виділяється та його частина, котра є предметом дослідження. Саме на нього і спрямована основна увага магістранта, саме предмет дослідження визначає тему дипломної роботи, яка виноситься на титульний аркуш як заголовок.

Дуже важливим етапом наукової праці є вибір методів дослідження - інструменту отримання фактичного матеріалу і необхідної умови досягнення поставленої в роботі мети.

Практична значимість дипломної роботи розкривається через параметри практичної цінності її результатів. Даний напрямок підкріплюється наявністю документів, що підтверджують впровадження, апробацію результатів та студентських наукових конференціях, використання висновків та рекомендацій в практиці банківської справи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]