Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_Dokumentoznavstvo_xч.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

Лекція № 6.

Тема. «Іконічні та ідеографічні документи»

Питання лекції:

  1. Картографічні документи.

  2. Музичні документи. Ізографічні документи.

Анотований зміст

Класифікація «нетекстових документів». Картографічні знаки. Специфічні характеристики картографічних документів. Картографічна генералізація. Три види картографічних видань: карти, атласи, глобуси, та їх характеристика. Термін «карта» з’явився в епоху відродження. Властивості карти як картографічного документа. Традиційно карти класифікують за такими ознаками: масштабом, просторовим охопленням, змістом. Композиційні елементи карт та їх характеристика.

Музика – вид мистецтва, що відображує дійсність у звукових художніх образах. Основні види ма­теріальних носіїв музичної інформації. Класифікація музичних видань. Історія розвитку нотних друкованих документів. Реквізити музичного видання. Ізографічні документи відносяться до класу іконо­графічних за характером знакових засобів фіксування та передачі інформації. Ізодокументи класифікують за такими головними ознаками: спосіб зображення; матеріальна конструкція; спосіб виготовлення; функціональне призначення. Листівка, як вид ізографічного документа.

Сукупність кіно-фото-фонодокументів традиційно об'єднують в аудіо­візуальні документи. Проф. В. М. Магідов запропонував розглядати кіно-фото-фонодокументи як «гіперсистему». Поділ кіно-фото-фонодокументів за класами: оперативні, ретроспективні, діахронні. Історія виникнення та розвиток аудіовізуальних документів.

Література: [1, 4, 3, 12, 8, 9, 14, 16, 28].

2. Робоча програма навчальної дисципліни

2.1. Тематика лекцій

Змістовний модуль 1.

Лекція 1. Тема: «Етапи розвитку та засади документознавста» .

Лекція 2. Тема : «Основні теорії про документ».

Лекція 3. Тема : «Організація створення документів».

Змістовний модуль 2.

Лекція 4. Тема : «Документація офіційного походження».

Лекція 5. Тема : «Видання як вид документа».

Лекція 6. Тема : «Іконічні та ідеографічні документи».

    1. Тематика та завдання семінарських занять.

Семінарське заняття 1

Тема: «Поняття про документознавство».

Питання для обговорення:

  1. Виникнення та розвиток вітчизняного документознавства.

  2. Звязок документознавства з суміжними науками.

  3. Наукове значення документознавства.

Теми доповідей:

  1. Розвиток документознавства на теренах Російської імперії у кінці 19 − початку 20 століття.

  2. Українське документознавство доби незалежності.

Основні терміни і поняття:

Документознавство, документологія, дипломатика, дже­рело інформації, документна інформація, носії інформації, комплекси документів, документні ресурси, методи документознавчих досліджень, документознавчі джерела.

Методичні вказівки до семінару.

При розкритті першого питання слід звернути увагу на особливості зародження вітчизняного документознавства, передумови його виникнення, процес його формування як галузі наукового пізнання. Стисло та вичерпно охарактеризувати розвиток документознавства на теренах Російської імперії вцілому, та в Україні зокрема у період 18−поч. 20 століття . Дати коротку характеристику розвиткові вітчизнянного документознавства у період СРСР. Зазначити головні здобутки та проблеми Українського документознавства у період незалежності.

Друге питання має на меті визначити місце документознавства у системі сучасних наук. Тому слід звернути увагу на зв’язок документознавства з такими науками як історія, рядом спеціальних історичних дисциплін(джерелознавство, архівознавство, археографія), книгознавство, правознавство, економіка та дипломатія. Окрім того, варто згадати про зв’язок документознавства з технічними та природничими науками.

Обговорючи взаємодію документознавства з рядом сучасних наук необхідно згадати про методи документознавчих досліджень, які є важливим сегментом міжнаукової взаємодії та формують прийоми для вирішення конкретних наукових завдань.

Трете питання стосується джерел з документознавчих досліджень. Ними можуть бути системи документацій і комплекси документів. На їх основі можна отримати певне уявлення про рівень роботи з документами, способах документування, про діловодної культурі тієї чи іншої епохи. Проте головну роль відіграють все ж таки ті документи, в яких зафіксовані правила, норми, рекомендації, нормативи й т.п., які регламентують і регулюють різні напрями, способи і форми роботи з документами. Далі потрібно буде подати класифікацію документознавчих джерел.

Питання для самоконтролю:

  1. Розвиток вітчизняного документознавства у 16−поч. 20ст?

  2. Документознавство радянської доби та періоду незалежності?

  3. Місце документознавства у системі сучасних наук?

  4. Зазначте методи документознавчих досліджень.

  5. Назвіть класифікацію документознавчих джерел.

Список рекомендованої літератури до семінарського заняття:

1. Глущик С. В. Сучасні ділові папери: Навч. Посібник для вищих та серед. спец. навч. закладів, С .В. Глущик, О. В. Дияк, С. В. Шевчук. – 4-е вид. пер. і доп. – К.: А.С.К., 2002. – 398 с.

2. Кушнаренко Н.М. Документознавство. Підручник. Київ: Знання, 2000.

3. Мисливців А.В., Булавіна О.А. Документознавство і діловодство: Основи документознавства; Види, функції документів; Технології діловодства: Навчальний посібник для вузів М: ІКЦ МарТ, 2004. – 380 с.

4. Сельченкова С. В. Діловодство. Практич. Посібник / С. В. Сельченкова. – К.: Інкунабула, 2009. – 480 с.

5. Стенюков М. В. Справочник по делопроизводству. – 4-е изд., доп. и перераб. – М.: издат. ПРИОР, 2000. – 490 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]