Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_Dokumentoznavstvo_xч.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

Лекція № 4.

Тема: «Документація офіційного походження»

Питання лекції:

1. Документи офіційного походження.

2. Економічна та наукова системи документації.

Анотований зміст

Складові системи базової документації офіційного походження включають сукупність документації з найбільш усталеними формами документів і деякі з них в свою чергу містять ще цілий ряд систем документації. Блок включає управлінські, нормативні та інформаційні групи документів.

Залежно від специфіки діяльності установи вона може вести й інші види документації, наприклад, документацію діяльності громадських організацій, соціологічну, етно­графічну тощо.

Кожен документ, незалежно від характеру зазначеної в ньому інформації − економічної, наукової, навчальної чи управлінської − завжди виступає елементом якоїсь певної системи документації. Уся сукупність систем документації, що функціонують в оперативній чи ретроспективній сфе­рах, являє собою досить складну багаторівневу систему. Ця система складається з цілого ряду підсистем, котрі, у свою чергу, виступають відносно самостійними системами по відношенню до своїх структурних складових.

Кожна з підсистем містить певну кількість документів, які відіграють ту чи іншу відповідну роль у сферах функ­ціонування й розвитку суспільства, його структурах та соціальних інститутах. При формуванні систем докумен­тації використовується системний підхід, який безпосеред­ньо зв'язаний з проведенням класифікації документів.

Особливу роль у сукупній системі документації офі­ційного походження займає економічна та наукова систе­ми документації. Так, в економічній системі документації, як вже зазначалось в попередніх змістових модулях, мож­на виділити виробничу, фінансову, цінову, банківську, торговельну та зовнішньоторговельну документацію.

Наукова система документації, в свою чергу, містить на­уково-організаційну, науково-дослідну, дослідно-конст­рукторську та патентну документацію. У зв'язку з постійним ускладненням функцій суспільства, зміною й вдоско­наленням технологій обробки інформації відбувається по­дальша диференціація зазначених систем документації, виділення та розвиток нових підсистем.

Література : [1, 3, 7, 10, 16, 19, 22, 25, 28].

Лекція № 5.

Тема: «Видання як вид документа»

  1. Загальні ознаки видань.

  2. Основні види видань.

Анотований зміст

Визначення поняття «видання». Особливості електронних видань. Електронні видання як вид електронних ресурсів . Основні ознаки видань: наявність носія інформації, необхідність редакційно-видавничого опрацювання, обов’язковість вихідних даних, наявність обумовленого накладу, можливість візуального сприйняття. Принцип розміщення текстових документів у колективних збірниках. Принцип розміщення текстових документів у авторських збірниках та зібранні творів. Основні реквізити традиційних видань.

Допоміжний апарат літературно-художнього видання: вступна стаття, післямова, різні варіанти і редакції текстів автора, примітки, додатки інформаційно-довідкового характеру. Класифікація видань за цільовим призначенням, аналітико-синтетичним переробленням інформації, знаковою природою, матеріальною конструкцією, обсягом, складом основного тексту, періодичністю, структурою, інформаційними ознаками, видами періодичних і продовжуваних видань.

Література : [1, 3, 8, 9, 5, 11, 13, 18, 24].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]