Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП (дневное) 1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

8. Критерії оцінки знань та вмінь студентів

В організації навчального процесу з вивчення навчальної дисципліни “Самоменеджмент” студентами денної форми навчання застосовується:

І – поточний, та ІІ – підсумковий контроль.

І. Поточний контроль здійснюється під час проведення семінарських, практичних занять у формі диференційованого заліку, а також під час індивідуальної та самостійної роботи і має на меті перевірку рівня підготовленості студентів з певних тем навчальної дисципліни.

ІІ. Підсумковий (семестровий) контроль з дисципліни “Самоменеджмент” проводиться у формі заліку. Студенти відповідають за білетами для заліку на 2 питання та вирішують ситуаційне завдання.

Результати контролю знань та вмінь студентів виражаються оцінкою. Оцінка відображає рівень досягнень студента.

Знання та вміння студентів оцінюються за чотирибальною шкалою (“відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”). Оцінка є характеристикою результатів навчальної діяльності студента, дає уяву про стан його знань та вмінь і міру їх відповідності вимогам державних стандартів. Об’єктивно виставлена оцінка є важливим стимулом розвитку пізнавальних інтересів студента, формування у них працелюбства, відповідальності, самостійності та інших важливих якостей особистості.

Вимоги до оцінки знань та вмінь студентів:

  • Об’єктивність. Оцінка повинна відображати дійсний рівень засвоєння учбового матеріалу, передбаченого програмою навчальної дисципліни.

  • Індивідуальний характер. Це означає, що оцінка повинна відображати рівень знань конкретного студента.

  • Гласність. Оцінка, яка оголошена, впливає перш за все на студента, якому вона виставлена, тому що він одержує коригуючу інформацію. Проте, оцінка впливає і на всю студентську групу, дозволяє іншим студентам співвіднести знання та вміння з вимогами контролю.

  • Обгрунтованість. Оцінка повинна бути мотивованою і переконливою, вірно співвідноситися з самооцінкою студента. Обгрунтованість – необхідна умова зберігання авторитету викладача.

При оцінці знань та вмінь студента необхідно приймати до уваги повноту, глибину, міцність, оперативність, свідомість.

Критерії оцінки навчальної діяльності студентів:

  • відмінно” – за глибоке і повне оволодіння змістом навчального матеріалу з дисципліни, в якому студент легко орієнтується, вміння використовувати навики, що отримані на семінарських, практичних заняттях і під час виконання індивідуальних завдань. Відмінна оцінка передбачає грамотне, логічне викладення відповіді, вміння узагальнювати та систематизувати матеріал, робити висновки.

  • добре” – якщо студент повно засвоїв навчальний матеріал, володіє понятійним апаратом, орієнтується у вивченому матеріалі, усвідомлено використовує знання для вирішення практичних завдань, грамотно викладає відповідь, але зміст, форма відповіді мають певні неточності.

  • задовільно” – якщо студент виявляє знання та розуміння основних положень навчального матеріалу, але викладає його неповно, непослідовно, допускає неточності у визначенні понять, у застосуванні їх для вирішення практичних завдань.

  • незадовільно” – якщо студент має розрізнені, безсистемні знання, не вміє виділяти головне та другорядне, допускає помилки у визначенні понять, невпевнено викладає матеріал, не може застосувати знання для вирішення практичних завдань.

  • «зараховано» – якщо відповідь студента задовольняє хоча б одному з критеріїв стосовно оцінок «відмінно», «добре», «задовільно»;

  • «незараховано» – якщо відповідь студента відповідає критерію стосовно оцінки «незадовільно».