Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП (дневное) 1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Ситуаційні завдання

Ситуація №1

Ви – молодий, досить симпатичний студент IV курсу. Наступного року ви отримаєте диплом. Треба подумати про майбутнє.

Кожному молодому чоловіку хочеться отримати престижну роботу, хочеться, якщо не свій особистий бізнес мати, то хоча б працювати у надійній, престижній компанії. А для цього, крім особистих та професійних якостей, треба мати певний імідж. Останнім часом Ви все більше переконуєтесь в цьому, переглядаючи ролики компаній, реклами, новини, презентації, де розповідається про корпоративну культуру окремих компаній. Ви вже помітили, що успішного бізнесмена (або менеджера) завжди можна визначити по його зовнішньому вигляду: він завжди підтягнутий, бадьорий, веселий, добре одягнутий. Ви звернули увагу, що на фірми беруть саме таких хлопців, тому що вони ведуть здоровий спосіб життя, не курять (звісно чому – бо курильщики не тільки мають погане здоров’я, а й значну частину робочого часу витрачають на паління), займаються спортом, щоб завжди бути у формі. І якщо Ви не маєте можливості зараз купити собі дорогий одяг, щоб бути схожим на успішного бізнесмена, то інші вимоги задовольнити дуже просто – все залежить лише від вашої волі і бажання.

І Ви ставите перед собою мету: “Я хочу вести більш здоровий спосіб життя!”

Питання

  1. Як Ви гадаєте, чи правильно Ви поставили мету з точки зору самоменеджменту?

  2. Як Ви будете досягати цієї мети?

Ситуація №2

Вчора Ви випадково потрапили на презентацію програм стажування молоді за кордоном, яку проводив Українсько-американський центр освітніх програм.

Представлялась магістерська програма – на присвоєння звання Master of Business Administration (МВА).

Дуже приваблива програма:

  • по-перше, саме для Вашого віку – на п’ятому курсі Ви могли б поїхати на стажування;

  • по-друге, стажування іде за рахунок уряду США, Ваші витрати – це оформлення закордонного паспорту;

  • по-третє, стажування продовжується від трьох до шести місяців, і тому Ви маєте змогу після стажування завершити також навчання в своєму інституті і крім диплома магістра МВА одержати також наш диплом про вищу освіту, не перериваючи навчання.

Але є одне “но”: основна вимога до претендентів – досконале володіння англійською мовою, мовна підготовка, а також – дуже великий конкурс, а часу – обмаль. У Вас є дев’ять місяців.

Ви знаєте, що Ваше знання англійської мови недосконале, але бажання отримати грант на стажування за кордоном дуже велике. І Ви ставите собі мету: “Я хочу вдосконалити своє знання англійської мови”.

Питання:

  1. Чи правильно Ви сформулювали свою мету з точки зору самоменеджменту?

  2. Як Ви будете досягати цієї мети?

Ситуація №3

Уявіть собі Ваш перший день на робочому місці…

Безмежна Ваша радість: Ви перемогли численних конкурентів і отримали таке бажане для Вас місце. Ви підписали контракт. Тепер Ви – співробітник фірми, в якій так довго мріяли працювати. На крильцятах летите Ви до нового офісу, щоб показати усім себе достойно, показати свої знання, вміння, навички, якими Ви дійсно володієте…

І раптом, Ви розумієте, що Вас тут ніхто не чекав: усі зайняті своїми справами, ніхто Вас не примічає, нікому особисто не потрібні Ваші знання, вміння, навички.

Хоч Ви докладаєте багато старань, але здається, що Вас ніхто не помічає, кругом Вас утворюється якийсь “вакуум”…

Це – досить типова картина для наших вітчизняних підприємств, особливо для тих, де немає менеджера по роботі з персоналом. І Ви розумієте, що для того, щоб подолати цей “вакуум“, Вам необхідно налагодити взаємини з Вашими співробітниками. Ви ставите собі мету: “Я хочу краще контактувати зі своїми співробітниками”.

Питання

  1. Чи правильно Ви визначили свою мету?

  2. Як Ви будете досягати цієї мети?

Ситуація №4

Лідія Іванівна прийшла на роботу до податкової інспекції у 1998 році на посаду старшого державного податкового інспектора. Робота їй подобалася, вона швидко освоювала всі напрямки своєї діяльності. Цьому сприяла вища освіта, яку вона одержала в Київському інституті інженерів громадянської авіації на факультеті автоматики та обчислювальної техніки.

Відпрацювавши півроку, Лідія Іванівна зрозуміла, що вона може виконувати і більш відповідальну роботу, наприклад, начальника відділу. І вона поставила собі мету: досконально вивчити всі напрямки роботи відділу, і навіть більше – вивчати і аналізувати роботу всієї інспекції. Крім того, вона вирішила одержати другу вищу освіту, і вступила до Дніпропетровського державного фінансово-економічного інституту.

Майже через рік її мета була реалізована – завдяки діловим якостям Лідії Іванівни вона була призначена на посаду начальника відділу автоматизованого адміністрування податків податкової інспекції. Через 2 роки вона була зарахована до резерву кадрів на посаду заступника начальника податкової інспекції.

Питання

  1. Яку мету поставила собі Лідія Іванівна?

  2. Як вона сформулювала свою мету? Чому саме так?

  3. Що сприяло досягненню мети Лідії Іванівни?

  4. Як би Ви сформулювали таку мету?