Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мишке.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.65 Mб
Скачать

1.6. Штрихове кодування і товарна класифікація експортно-імпортних продовольчих товарів

У міжнародній практиці виробництва і торгівлі прийнято штрихове кодуваї ня товарів, що дає змогу ефективно управляти їх виробництвом, здійснюваї сортування, відбір, відвантаження товарів, а у сфері торгівлі — приймати тові ри, контролювати запаси, відбирати і відвантажувати товари зі складів у ро; дрібну торгівельну мережу.

Після ухвалення Декларації про незалежність України створено Українсьі

ціацію "СКАНА", яка розробляє стандарти, програмно-технічні засоби, впр<

ує штрихове кодування. Для широкомасштабного залучення вітчизняні

Паприк лад, шірих код маиоінізу Проти кий жирокомбінат), мас шкий цифроиий нираз:

і п./її її ції ml і и до їли. і cmh і ЛИ i.ii ікні. Національну нумеруй, пи.і іу cjpi ііііі і. німе

"ЕАН-УкраІна". Згідно з Державною програмою про перехід на міжнародну систему обміну І сіаіисгики, організовано регіональні центри штрихоиого кодування.

Використання штрихового кодування дає змогу втілити автоматизовану Ідентифікацію товарів на базі комп'ютерної техніки, що суттєво підвищує про-дукіивність праці, зменшує витрати обігу, є економічно ефективним.

Автоматизований облік проданих товарів дає змогу стежити за наявністю їх н.і складах, у роздрібних торгівельних підприємствах і в разі потреби швидко подавати товари зі складів у торгівельні підприємства. Такий облік дає оперативну Інформацію про наявність або відсутність ходових товарів, що користу-ються попитом населення, або тих, що швидко псуються, та ін.

Використання штрихового кодування дає змогу поліпшити й оптимізувати іакі типологічні процеси: у сфері виробництва — сортування, підрахунок, облік, і і роль запасів, відбір і відвантаження товарів; у сфері оптової торгівлі — при ймання товарів, контроль запасів, відбір, відвантаження, розрахунки за товар; у і і|ні|)і іранспортування — отримання, відбір і відвантаження товарів; у сфері |мі ідрібпої торгівлі — приймання товарів, відвантаження зі складів, продаж, кон- іролі, запасів і асортиментного переліку, обсягів продажу та ін.

1111 риховий код складається з чіткого рисунка вузьких і широких смуг, пробілім між ними і чисел, його наносять на упаковку з допомогою поліграфічної техніки: матричних, термічних, лазерних і струменевих принтерів. Смуги і пробіли між ними позначаються певними цифрами в кодах електрообчислювальної машини, яка "зчитує" їх сканувальною системою.

Інформація, що "зчитується" машинним способом з великою швидкістю і дінаопірністю, на два порядки вища, ніж за клавіатурного введення.

Кожний товар має свій індивідуальний штриховий код. Для "зчитування" ні використовують обладнання ручне і стаціонарне. Ручне обладнання по ділі і. на контактне і дистанційне. Робочим елементом контактного облад нання Є світлове перо, що рухається безпосередньо поверхнею штрихового КОДу. Таким чином вимірюється інтенсивність відбитого світла від чорних і білих смуг коду.

У дистанційному обладнанні використовують лазерний або інший промінь і код "зчитується" на відстані до одного метра, а також і через прозору упаковку.

Після "зчитування" на табло висвітлюється ціна товару, введена попередньо м І ОМ.

Водночас у центральний комп'ютер надходить інформація, що товар прода-

іні Цей комп'ютер підраховує кількість товару, що залишається, і за потреби ним, и ас зі складу нову партію цього товару.

Цифровий еквівалент коду ЕАН-13 складається з 13 цифр. Перші зліва три ііпо рідше дві цифри називають префіксом. Він позначає державу — виробни-ічі аГіо продавця товару. Його ще називають "прапором країни". Наступні 4-5 цифр позначають реєстраційний номер фірми, відомства, виробника товару, н ;• цифри — товарний код, який присвоюють продукції з урахуванням вимог сисімми ЕАН, остання 13-а цифра —контрольна, яку використовують для перевірки правильності "зчитування" попередніх цифр коду сканувальною системою.

т

т

т

т

код товару

код виробника

контрольна цифра

код країни

о

0

і Штрих-код молочного шоколаду з кокосовими горіхами "Бамбо", виготовле- і Польщі (Познанський Юреенвітал Лтд.), має такий цифровий вираз:

1

0

(>

0

т

т

т

т

код товару

код виробника

контрольна цифра

код держави

Кожна країна має свій префікс. Наприклад, США, Канада —00-09, Мексики 75.0, Аргентина — 77.9, Бразилія — 78.9, Німеччина — 40-44.0, Велика ■ританія, Ірландія — 50, Данія — 57, Фінляндія — 64, Туреччина — 86.9, Авст-іі і 90-91, Норвегія — 70, Угорщина — 59.9, Греція — 52.0, Китай — 69.0, Японія — 49.

Частину коду, яка відображає країну (префікс), встановлює Міжнародна асо-м о ия з кодування виробів.

Частину коду, що характеризує підприємство виробника, присвоює відпо-Ідна національна асоціація. В Україні ці функції виконує асоціація "СКАНА".

Частину коду, яка інформує про товар, присвоює асоціація товарної нумерації JEAH-Україна", створена відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 12 грудня 1994 р. № 860.

Крім зазначеного штрихового кодування, в Україні з 1993 року впроваджено Гармонізовану систему опису і кодування товарів (ГС), що становить класифікацію експертно-імпортних продовольчих товарів, за якою вони розподілені у чіиирьох розділах, а в кожному розділі товари об.'єднуються у кілька груп.

У розділі 1 — "Живі тварини і продукція тваринництва" — товари об'єднано у П'ять груп: група 01 — "Живі тварини"; група 02 — "М'ясо і субпродукти харчові"; Група 03 — "Риба і ракоподібні, молюски й інші водні безхребетні"; група 04 — "Молоко і молочні продукти, яйця птиці, мед натуральний"; група 05 —"Інші про-іи тваринного походження (кістки, шкурки, губки натуральні тваринного ію-одження, амбра сіра та ін.)".

У розділі 2 — "Продукти рослинного походження" —товари об'єднано в 13 груп. У розділі 3 — "Жири і масла тваринного або рослинного походження, про-іи їх розщеплення, приготовлені харчові жири, віск тваринного і рослинного ■дження" — товари об'єднано в 15 груп.

У розділі 4 — "Продукція харчової промисловості, алкогольні і безалкогольні ІПОЇ, оцет, тютюн і його замінники" — товари об'єднано в групи 16-24.

код кожному юпару ириоиоююіі. :i урахуванням м і руни, іюмсрл

найменування товару в цій групі і має не менше чотирьох знаків. Наприклад, м'ясо великої рогатої худоби свіже або охолоджене, позначене у групі 02 під номером 1, матиме код 02.01; м'ясо свиней свіже, охолоджене або морожене, позначене в цій же групі під номером 3, матиме код 02.03; томати свіжі або охолоджені, що входять у групу 07 під номером 2, матимуть код 07.02.

Гармонізовану систему опису і кодування продовольчих товарів впровад-жіімо для полегшення заповнення митних, банківських, страхових, статистичних документів і вона є неодмінною умовою контрактів купівлі-продажу.