Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мишке.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.65 Mб
Скачать

3.5. Тара й пакування фруктів та овочів

Для фруктів та овочів використовують дощані і фанерні ящики, фанерні картонні коробки, пластмасові ящики, кошики з переплетених смуг листя бамбука, верби, пластику, мішки, пакети і сітки з пластику або з джуту, кенафу, агави, бавовни, льону чи з поліетилену, поліпропілену.

Розрізняють тару для транспортування і зберігання та продажу продукції.

і Тара для транспортування І тривалого зберігання фруктів та овочії

Дня Ці іикорисюїіуіоп, дощані, <| орні, нолімориі ящики різної мі<;іко< і

ИЩИКОІІІ ПІДДОНИ (КОМ І < 'МІ М І »И).

к щука й айву упаковують у ящики дощані масою нетто до 25 кг, груші—до 12 к

Використовують також ящики картонні масою нетто до 16 кг, з гофрованог

Кй| іу масою нетто до 18 кг, полімерні масою нетто до 17 і до 20 кг, а тако

9

ищикові піддони (контейнери) для упакування яблук масою нетто до 350 кг.

Укладають кісточкові плоди у дощані ящики масою нетто 9—11 кг та у пол і іпрні ящики масою нетто до 12 кг.

Ягоди укладають у дощані ящики, ящики з гофрованого картону масою неп до 10 кг, у полімерні ящики масою нетто від 8 до 14 кг, ящики-лотки масо ЦВТТО від 6 до 8 кг. Для суниці і малини також використовують кошички масо Неї то 2—2,5 кг.

Цитрусові плоди укладають у дощані ящики масою нетто до 25 кг, у армові ні ящики масою нетто до 10 кг (мандарини) і до 20 кг (лимони, апельсини), ящики з гофрованого картону і полімерні масою нетто до 16 кг, у імпортні ящі ні різної місткості.

Горіхи волоські у шкаралупі упаковують у тришарові паперові мішки масо Нетто до 30 кг, тканинні мішки і ящики масою нетто до 50 кг. Очищене ядре мигдаль упаковують у картонні і фанерні ящики масою нетто до 20 кг.

Банани укладають у ящики гронами. Використовують ящики фанерні, ка| тонні або коробки з гофрованого картону масою нетто до 18,4 кг, банани бебі в ящики масою нетто 4—5 кг.

Ананаси укладають в один ряд султаном догори у ящики фанерні, картон масою нетто 16—18 кг.

Картоплю пізню упаковують у ящикові піддони масою нетто 445—550 к тару обладнання масою нетто 250—350 кг, у мішки тканинні і сітчасті масо нетто до 50 кг. Картоплю ранню і пізню завантажують також у ящики дощп масою нетто до 18 і до 35 кг, полімерні масою нетто 20—25 кг.

Коренеплоди упаковують у ящики дощані масою нетто до 25 кг і до 35 н полімерні масою нетто до 20 і до 25 кг і в ящикові піддони масою нетто залеж» від виду від 350 до 390 кг. '

Білоголову і червоноголову капусту упаковують у ящикові піддони масс нетто до 260 кг, у ящики дощані масою нетто 26—30 кг і полімерні масою нет до 20 і до 25 кг.

Цвітну капусту укладають у ящики дощані масою нетто до 35 кг і полімер масою нетто до 20 кг

Цибулю ріпчасту упаковують у ящикові піддони масою нетто до 280 кг, ящики дощані масою нетто до 18 і до ЗО кг і полімерні масою нетто до 20 і до ! кг, у сітчасті масою 7—25 кг і полімерні мішки масою нетто до ЗО кг.

Часник укладають у дощані ящики масою нетто до 13, до 23 і до ЗО кі полімерні масою нетто від 10 до 16 кг, фасують у сітчасті мішки.

Огірки укладають у дощані ящики масою нетто до 20, до 30 і до 35 кі полімерні масою нетто до 20 кг і до 25 кг.

Томати упаковують у дощані ящики масою нетто до 8 І до 10 кг, полімерні маоою нетто до 12 кг, з гофрованого картону масою нетто до 15 кг.

Кавуни укладають у ящикові піддони масою нетто до 580 кг, дині — у ящикові піддони масою нетто до 350 кг і у ящики дощані масою нетто до 35 кг.

Кабачки і баклажани укладають у ящикові піддони масою нетто до 350 кг, у ящики дощані масою нетто до 35 і до 50 кг і полімерні масою нетто до 12 і до 18 кг.

Салат, шпинат, щавель фасують у поліетиленові пакети масою до 200 г і і кладлюїь у дощані ящики масою нетто до 10 кг або у полімерні ящики масою нетто 5,5—7 кг.

Тара й упакування для оптової торгівлі і переробних підприємств. Для

оптової торгівлі фруктами й овочами використовують упаковку: гофрокартонні та дощані ящики масою нетто від 4 до 8 кг, гофрокартонні ящики масою нетто від 1 кг (для ягід), гофрокартонні і дощані ящики масою нетто від 10 кг (для баштанних культур), пластмасові прозорі контейнери масою нетто від 1 до 3 кг (для ягід).

Для переробних підприємств і дрібнооптових покупців особливих вимог до упаковки немає: огірки перевозять і здають насипом, у мішках, сітках по 30— 40 кг, томати — у дощаних і пластмасових ящиках, перець — насипом, у мішках, ОІтках по 15—20 кг, баклажани — насипом, у мішках, сітках по 20—30 кг, кабачки насипом, у мішках, сітках по 20—30 кг, цибулю, капусту, моркву — насипом.

Тара й упакування для супермаркетів і роздрібної торгівлі. Роздрібні торгівельні підприємства на відміну від оптових надають перевагу упаковці меншої місткості: сітки від 0,5 до 10 кг, гофрокартонні ящики — від 5 до 20 кг, пластикова упаковка (блістери) — від 0,5 до 2 кг. Дощані ящики використовують лише для упакування капусти білоголової, броколі, цвітної, томатів.

У супермаркетах використовують упаковку малої місткості: для картоплі і капусти пізньої — тару з картону масою 8—12 кг, для томатів, капусти цвітної, Проколі, білоголової — тару з деревини і картону до 10 кг, для кукурудзи цукро-пі)і гару з картону до 5—6, для томатів, суниці — тару з деревини 3—6 кг, для кабачків, патисонів, баклажанів — тару з картону до 5 кг. Застосовують стреч-плівку для упакування огірків, томатів, капусти, салатів, фруктів.

Останнім часом за кордоном овочі та фрукти, їхні суміші упаковують у пластикові "мушлі", в яких міститься 6 штук різних видів фруктів, 10 штук різних видів томатів, а також поліпропіленові підкладки, в яких містяться овочі для приготування у мікрохвильових печах.