Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мишке.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.65 Mб
Скачать

5.1.4. Лікеро-горілчані вироби

Лікеро-горілчані вироби характеризуються своєрідним смаком і ароматом. Залежно від вмісту спирту, цукру, смакових і ароматичних особливостей їх поділяють на солодкі (лікери міцні, десертні й емульсійні, креми, наливки, настоянки солодкі і напівсолодкі, напої десертні, пунші, аперитиви, коктейлі) і гіркі (настоянки гіркі, бальзами).

Якість лікеро-горілчаних виробів залежить від добротності води, спирту і компонентів, які визначають органолептичні властивості. Кращими вважають етиловий спирт сортів екстра і вищого очищення, пом'якшену воду і різні напівфабрикати — спиртовані соки, морси, настої, ароматні спирти та ін.

Спиртовані соки отримують додаванням до свіжовиділених натуральних фруктово-ягідних соків 25% об. спирту вищого очищення (20% об. для суничного і полуничного). Готові спиртовані соки повинні бути прозорими, без каламуті і осаду, мати забарвлення, смак і аромат використаних фруктів. Вміст загального екстракту коливається від 5 (малиновий, ожиновий) до 9,4 г/100 см3 (вишне-пий), а цукру — від 2,4 (аґрусовий, журавлиновий) до 6,4 г/100 см3 (яблучний). Масова концентрація кислот соків у перерахунку на лимонну кислоту коливається залежно від природи фруктів і ягід, г/100 см3: 0,5-0,9 (яблучний), 0,6-1,0 (айвовий, ожиновий, чорничний) до 2,0-3,2 (барбарисовий).

товані морси готують зі свіжої або сушеної фруктово-ягідної оировині іаоиим настоюванням у водно-спиртовому розчині (30-60% об.). Особли

мит має морс зі слив І вишень димового сушіння. Якщо їх готують :

іооті видів свіжої сировини, вони містять 25-26% об. спирту, з журавлини -І, міробини звичайної І чорноплідної — 34-35% об. Мінімальна концент шпального екстракту становить ВІД 2,6 (ожина, буяхи) до 6,5 Г/100 СМ (ііш.і мпи'іайма). Масова концентрація цукру у перерахунку па цуіфОІ іній і і. під і,3 (алича, журавлина, ожина) до 2,8 г/100 см (ВИШНЯ, ИблуКШ,] ^^Мр*х Із сушеної сировини вміст етилового спирту вищий і сягає 35-36") ■ (вишня), 41-42 (курага, малина), 45-46% об. (горобина, черемха, чорни

">| слив).

1 пиртовані настої отримують із сушеної ефіроолійної і неароматичної рос

і сировини настоюванням на водно-спиртовому розчині міцністю за пер

що ексірагування 50-70% об., а за другого — 40-60% об. їх переганянні.

і шипінням надлетких речовин і сивушних масел. На відміну від морсів насте

її їм 11, мало цукрів, кислот і дубильних речовин. Для лікеро-горілчаних виробі

03 України затвердило перелік рослин (близько 100 назв), які можуть вико

^іотовуватись у виробництві.

Ароматний спирт — це дистилят, який отримують внаслідок перегонки пря ОЇ рослинної сировини, залитої 75-80%-вим водно-спиртовим розчином. Дл іЬого використовують свіжу або сушену ефіроолійну сировину, настої, морси мнрговані соки. У процесі перегонки під вакуумом ароматичні речовини сире ини залишаються без суттєвих змін. Ароматний спирт сприяє отриманню ліке О-горілчаних виробів з постійною якістю. Для частини ароматних спиртів нор ують об'ємну частку спирту 75% (з анісу, лимонної шкірки свіжої, коріандру ісіння кропу), для інших видів вона становить 80%.

Органолептичні властивості лікеро-горілчаних виробів великою мірою вк іначаються набором рослинної сировини, її складом. У формуванні смаку пре укції важливу роль відіграють цукри, карбонові кислоти, багатоатомні спирт сировини. Дубильні речовини надають виробам повноти і свіжості смаку, спрі» яють освітленню фруктово-ягідних напівфабрикатів і готових виробів. Під 41 окислення киснем повітря і взаємодії з солями заліза вони забарвлюють фруї тово-ягідні напівфабрикати і готові вироби в темно-зелений і темно-синій кс льори. Невелика кількість пектинових речовин поліпшує смак лікеро-горілчані/ виробів. Наявність смол, деяких мінеральних і розчинних азотовмісних речові/ небажана, оскільки вони погіршують смак виробів.

Серед інших видів сировини в лікеро-горілчаному виробництві використав* ють цукор, мед, органічні кислоти, ароматизатори, виноградні вина, коньякі барвники та ін.

Цукор входить до складу лікерів, кремів, наливок і солодких настоянок. В надає їм солодкості і пом'якшує гостроту кислого смаку. Завдяки цукру асим люються введені в напої ароматичні речовини і поліпшується їхній аромат. Кої центрація цукру формує відповідну густину лікерів. Для приготування лікерІЕ незабарвлених солодких напоїв використовують цукор-пісок рафінований, ці інших — цукор-пісок.

Мед натуральний входить до складу деяких видів лікеро-горілчаних виробі Кращим вважають мед з характерним сильним приємним ароматом.

Органічні кислоти пом'якшують нудотно-оолодкуватий смак напоїв І наближають його до кисто-солодкого смаку фруктів І ягід. Найчастіше використовують лимонну кислоту, яку до введення в купаж розчиняють у невеликій кількості води.

Ароматизатори лікеро-горілчаного виробництва, крім настоїв і ароматичних спиртів, представлені також ефірними оліями, синтетичними ароматизаторами І ваніліном.

Ефірні олії надають виробам гармонійності аромату.

Харчові ароматизатори використовують у невеликій кількості для заокруглення букета і смаку напою або підсилення аромату старих спиртованих соків І морсів, які зберігалися впродовж 6-12 міс.

Важливе місце у лікеро-горілчаному виробництві посідають імпортні (бадьян, ваніль, гвоздика) і вітчизняні прянощі (аїр, аніс, буркун, дягель, естрагон, коріандр, кмин, материнка, м'ята перцева, перець червоний, полин, шафран).

Барвники надають напоям відповідного кольору, що певною мірою відображається на попиті споживачів. У лікеро-горілчаному виробництві використовують натуральні і синтетичні барвники, які не повинні бути шкідливими для організму людини, не давати осаду або помутніння, не змінювати смаку й аромату напоїв, не знебарвлюватися під час зберігання.

Приготування лікеро-горілчаних виробів включає змішування компонентів (купажування), коректування купажів, фільтрування, витримування виробів або їх гомогенізацію.

Коректування купажів здійснюють у разі невідповідності приготовленого купажу рецептурі за вмістом спирту, екстракту, цукру або кислоти. Гіркі настоянки коректують додаванням ректифікованого спирту і пом'якшеної води, солодкі напої — додаванням ректифікованого спирту, пом'якшеної води, цукру і кислоти.

Витримування передбачено для деяких лікерів у дубових бочках або бутах. Аромат лікерів стає більш тонким і округленим, смак — м'яким, приємнішим. Дозрівання лікерів пов'язано з окисно-відновними процесами, каталітичною дією Іонів заліза, продуктів екстрагування дубових бочок, взаємодією спиртів і кислот з утворенням складних ефірів (середніх і кислих). Середні ефіри леткі і поліпшують аромат лікерів, кислі — нелеткі і впливають на смак напоїв. Технологічною інструкцією передбачено такі терміни вистоювання лікерів, міс:

  • Бенедиктин, Пряний, Шартрез — 24

  • Південний, Трояндовий — 6

  • Кавовий — 4

  • М'ятний, Вишневий — З

  • Апельсиновий, Ванільний, Лимонний, Шоколадний — 2

  • Обліпиховий — 1 Потім лікери фільтрують і передають на розлив.

Лікери

Лікери характеризуються підвищеною екстрактивністю та ароматом. Залежно від вмісту спирту і цукру лікери поділяють на міцні, десертні, емульсійні і креми.

Ікери міцні отримують переважно з ароматних спиртів І настоїв з ефірні вини. Вони містять 35-45% об. спирту, 25-50 г/100' см3 цукру І 25 /100 см' загального екстракту; вирізняються органолептичними властивос , Лікер Алмаз виробляють на основі спиртованих яблучного та аличевог , настоїв кардамону і гвоздики. Його розливають у пляшки з гілками вере яких нарощено кристали цукру. Він має зеленувато-жовтий колір, м'яки( дкий смак, пряний аромат; містить 40% об. спирту і 50% цукру.

Лікер Апельсиновий — помаранчевого кольору, міцністю 35% об. і з масс ^Концентрацією загального екстракту та цукру — по 35 г/100 см3. Готуетьс |Ю основі ароматного спирту з апельсинових шкірок.

Лікер Бенедиктин свою назву отримав від назви монастиря "Святий Бене

їм і" у місті Фекаме на узбережжі Ла-Маншу, де його вперше почали готуват

IB рецептом монаха Дон Бернардо Вінцеллі ще в XVI столітті і називали Бені

і іиновим еліксиром. Відомо кілька рецептів його приготування. У країни

Д його готують на основі ароматного спирту з набору сировини: дягіль

ліса лікарські, м'ята перцева, мускатний цвіт, гвоздика, кардамон, кориці

складу купажу також входять коньяк, мед, настої. Колір лікеру жовто-зелени(

м.ік трохи пекучо-гіркуватий, аромат складний. Лікер містить 43% об. спирт

І 32% цукру.

Лікер М'ятний — зеленого кольору, містить 35% об. спирту і 40 г/см3 цукр» Містить м'ятну і гвоздичну олії, тартразин та індигокармін.

Лікер Слов'янський — світло-коричневого кольору, має злегка гіркувати смак з присмаком ехінацеї. Містить 35% об. спирту і 26,5 г/см3 цукру. До скла,с Купажу входять морс горобини, настій ехінацеї і колер.

Лікер Старий ринок виготовляють на основі плодів горіха, прянощів, коньяк а меду.

Лікери десертні містять 25-30% об. спирту і 30-50 г/см3 цукру. їх готують н фруктово-ягідних соках і морсах (Вишневий, Абрикосовий, Лимонний, Малине вий та ін.), на настоях і ароматних спиртах з ефіроолійної сировини (Ванільниі Кавовий, Шоколадний, Мигдальний). Лікер Вишневий має кисло-солодкий смаї аромат вишні і прянощів; колір темно-вишневий, містить 25% об. спирту І 40е цукру Лікер Абрикосовий готують на основі спиртованого абрикосового соку морсу кураги, з додаванням олії гіркого мигдалю. За фізико-хімічними показні/ ками аналогічний лікеру Вишневому, відрізняється за кольором і ароматом. Л кер Шоколадний містить ароматні спирти какао і кави, настої какао і ванілі» міцність його 30% об., а цукристість — 35 г/см3

Лікери Вечірній, Загадковий, Лісова поляна і Львівський також містять 25е Об. спирту Вечірній має рожево-червоний колір, кисло-солодкий терпкувати смак і цукристість — 38 г/100 см3 цукру. До складу купажу входять чорноплі; ногоробиновий і яблучний спиртовані соки, а також горобиновий морс I лі/ монна кислота.

З міцністю 27% об. спирту готують лікер Ювілейний, який має трав'янисте зелений колір. До складу купажу входять ароматні спирти апельсинової і лимон ної шкірки, плодів коріандру і анісу, а також ванілін і лимонна олія.

З вмістом спирту 30% об. випускають лікер Хрещатик, який вирізняється зс лотисто-жовтим кольором і аналогічно лікеру Ювілейному містить 40 г/100 cn

цукру. Його виробляють на основі ароматних спиртів лимонної шкірки І кани, ипсіок) кани, і додаванням ііаніліну і іаріраіину

Лікери емульсійні — непрозорі, міцністю 18-25% об., з масовою концентрацією цукру 15-35, загального екстракту 15-45 г/100 см3. Крім наведеної сировини, для деяких видів використовують молочні продукти (молоко, вершки, йогурт, вершкове масло), яєчні жовтки, яйця перепілок, кокосове молоко та ін. Спиртовою основою може слугувати спирт, горілка, віскі, вино, коньяк, бренді та ін. Для стабілізації емульсії застосовують емульгатори. Вони мають м'який смак і найбільш популярні в Німеччині, Голландії, Бельгії. Лікер Соссо готують з додаванням цукру, кокосового молока, натуральних ароматизаторів, містить 18% об. спирту.

У Росії розроблено спосіб отримання емульсійного лікеру на основі пастеризованих яєчних білків і жовтків. Цю емульсію змішують з цукровим сиропом, ароматизуючи добавкою Апельсин, Кава або Амарето, барвником. Лікер перемішують упродовж 1-2 год, після чого витримують купаж близько 10 год І фільтрують. Він характеризується підвищеною цінністю і не розшаровується більше 10 місяців.

Серед французьких лікерів відомі Benidictin, Chartreuse, Marie Brisard, Charleston Follies, Cherri-Rocher, Cointreau, Grand Marnier, Get, Giffard, Genepy. Лікер Benidictin — трав'яний, з додаванням меду липового і коньяку.

Досить поширені італійські лікери Amaretto, Galliano, Marasquin, Frangeliko. Amaretto готують із солодкого і гіркого мигдалю з додаванням ванілі і пряного коріння. Мигдаль заливають виноградним сиропом. Міцність лікеру сягає 25-28% об. Різновиди лікеру —Amaretto di Paza, Amaretto del Castele, Amaretto di Saronno і найбільш популярний — Disaronno Amaretto Originale.

У Німеччині відомі лікери Barenfang і Goldwasser Barenfang — це медовий лікер, що містить 25 кг липового чи вересового меду на 100 л лікеру. Goldwasser виробляють понад 400 років з використанням коріандру, кардамону, лаванди, кориці, анісу, ялівцю, гвоздики, цедри цитрусових. До деяких видів додають коньяк або вишневу горілку. Випускають безбарвним чи із жовтуватим відтінком з вмістом 30-35% об. спирту. У лікері плавають пластинки і кульки колоїдного золота.

Швейцарський лікер Cherri Swiss — шоколадно-вишневий, з додаванням молочного шоколаду і ароматизатора типу духмяних вишень, трав, прянощів. Розливають у білі графинчики різної місткості.

Іспанський Ligueur вважають одним з кращих і випускають із стародавніх часів на основі 43 компонентів, міцність його — 31% об.

Креми вирізняються невисокою міцністю (20-23% об.), вагомим вмістом цукрів (49-60 г/100 см3) і загального екстракту (50-60 г/100 см3), завдяки чому мають в'язку, сиропоподібну консистенцію. З вмістом спирту 20% об. випускають креми Абрикосовий, Вишневий, Горобиновий, Кизиловий, Яблучний, а з 23% об. — Малиновий, Чорносмородиновий, Шоколадний. Кожний з них характеризується відповідними кольором, смаком і ароматом. Найвищу концентрацію цукру передбачено для крему Шоколадний — 60 г/100 см3, нижча — 55 — у кремах Вишневий, Кизиловий, Малиновий, Чорносмородиновий; 50 — в Яблучному і 49 г/100 см3 — в Абрикосовому і Горобиновому.

(оливки

нитки містять невелику кількість спирту (18-20% об.), високу — цукр РI 100 см3), загального екстракту (26-47 г/100 см3), їх готують переважні мртованих соках і морсах. Назви багатьох наливок відповідають особли м використаної фруктово-ягідної сировини: Айвова, Аличева, Вишнева, Мо І, Слив'янка, Слив'янка українська, Чорносмородинова, Полунична. ВІдо оєрідні наливки: Спотикач, Спотикач український, Запіканка, Золота осінь ■рпатська, Десертна. Запіканка відома в Україні з XVII століття. її готують метанням вишневого спиртованого соку і морсу з чорносливу, ваніліну и, лимонної кислоти. Вона має темно-вишневий колір, солодкий смак, аре

томленої вишні і чорносливу. Запіканка українська додатково містить пата потикач готують з використанням вишневого, чорносливового і чорничног

юу; вирізняється темно-вишневим кольором і ароматом димного чорносли

Слив'янку готують на сливовому спиртованому соку і чорносливовому морс

червоний колір з коричневим відтінком.

Більшість наливок характеризуються кислувато-солодкуватим смаком. Ай Ойп, Вишнева, Полунична, Малинова, Слив'янка містять 18% об. спирту, а За ні .піки, Ароматна, Спотикач, Чорносмородинова — 20% об. За вмістом цукр " кна вирізнити наливки, г/100 см3: 28 —Слив'янка; ЗО —Ароматна, Малинові і'іншсмородинова; 34 —Травнева; 35 —Айвова, Вишнева, Полунична, Прикар ■тська; 39 — Спотикач; 40 — Запіканка, Північна.

Настоянки

Настоянки за вмістом спирту і цукру поділяють на солодкі, напівсолодк Иіпівсолодкі слабоградусні, гіркі і гіркі слабоградусні. їх випускають різног ■барвлення.

Настоянки солодкі отримують купажуванням спиртованих настоїв або аре Мітних спиртів з фруктово-ягідними морсами, цукровим сиропом і водою. Н підміну від наливок вони містять менше цукру (8-30 г/100 см3), загального екс тракту (9-32 г/100 см3), а міцність їх коливається у межах 16-25% об. Асор тимент цих виробів може бути досить широким: Абрикосова, Апельсинові Вишнева, Ожинова, Горобинова, Яблучна, Лимонна, Ніжинська горобина, Кавс вий аромат, Дари осені та ін. Вишневу настоянку готують на спиртованому сон свіжої вишні з додаванням настою мигдалю, ваніліну, цукрового сиропу і лимої^ ної кислоти. Колір настоянки вишнево-червоний, смак кисло-солодкий, аромг свіжих вишень. Абрикосова настоянка містить абрикосовий спиртований сік морс кураги. Колір у неї жовтий з рожевим відтінком. Апельсинова настоянк містить ароматний спирт апельсинової шкірки і має золотисто-жовтий колії Лимонну настоянку готують на основі настою свіжої лимонної шкірки з додаваї ням лимонної кислоти, тартразину і цукрового сиропу.

Солодкі настоянки містять спирту; % об.: 17 — Янтар, 18 — Вишнева, Чорне морська, 20 — Абрикосова, Журавлинова, Апельсинова, Лимонна, Ярослави 24— Кавовий аромат, Ніжинська горобина, Горобинова на коньяку. Мало цукр має Ніжинська горобина (8%), підвищену кількість — Горобинова на коньяі (16%), Янтар (19%), Вишнева (20%), Кавовий аромат (20%) і по 25% —Абрикі сова, Апельсинова, Журавлинова. Чорноморська настоянка має коричневий к< лір, містить цукру 15 г/100 см3, містить настій кави, ароматні спирти кави

лимонної шкірки, (і також ванілін, Випускають також Чернігівську вишнову, По ліський букет (додають сік чорної смородини І вишні), Карат Рубін, Карат Янтар, Карат слива на коньяку, Карат горобинова на коньяку. Останні два види настоянок випускають у фірмових пляшках.

Настоянки напівсолодкі містять 30-40% об. спирту, 9-10 г/100 см3 цукру, 10-12 г/100 см3 загального екстракту. Прикладом може слугувати настоянка Вишнева напівсолодка, яку готують на основі вишневого і чорничного морсу, Горобинова — з додаванням горобинового морсу. Настоянка Олеся містить спиртований яблучний сік, настій котячої м'яти справжньої, купиря, кипрею, меліси лимонної. Вирізняється темно-янтарним кольором, м'яким смаком, складним ароматом; містить 30% об. спирту і 9,5% цукру. Настоянку Палангу готують на основі портвейну і спиртованих соків: яблучного, горобинового, чорничного, вишневого, брусничного. Колір у неї оранжево-червоний, смак кислуватий, аромат фруктовий з яблучним тоном. Вона містить 40% об. спирту і 10% цукру.

Настоянки напівсолодкі слабоградусні вирізняються меншим вмістом спирту (20-28% об.). Вони містять 4-10 г/100 см3 цукру та 5-12 г/100 см3загального екстракту. Представники цих настоянок — Лісова казка, Горобинка, Горіхова, Південна, Подільська, Біла акація, Цикоринка, Ранет перцевий.

Міцністю 25% об. випускають настоянки Подільська, Ранет перцевий, Суздальська. Вміст цукру в них становить відповідно 8,2; 8,0 і 7,0 г/100 см3 До складу купажу цих настоянок входить яблучний спиртований сік. Подільська вирізняється світло-коричневим кольором і ароматом цикорію. Купаж додатково містить настій суміші цикорію, ромашки лікарської і звіробою. Ранет перцевий має золотисто-жовтий колір і містить настої червоного перцю та гілок вишні, лимонну кислоту і колер. Суздальська містить морси з журавлини, горобини та чорноплідної горобини. Вирізняється червоно-оранжевим кольором, складним ароматом з тоном горобини.

З вмістом спирту 28% об. випускають настоянки Лісова казка, Горобинка, Південна, Біла акація і Цикоринка. Лісова казка і Горобинка містять по 8 г/100 см3 цукру. Лісову казку готують на основі горобинового морсу і чорносмородинового спиртованого соку; вирізняється червонувато-коричневим кольором, кисло-солодким, терпким смаком. Горобинка поліпшена за рахунок горобинового морсу і спиртованих яблучного та сливового соків. Вона вирізняється оранжевим кольором, кисло-солодким смаком і ароматом горобини. Південну готують на ароматних спиртах сушеної апельсинової шкірки, коріандру, анісу, кмину. Вона має золотисто-жовтий колір, складний гармонійний аромат і кисло-солодкий смак; містить 4,6% цукру.

Настоянки гіркі слабоградусні містять 25-28% об. спирту і вирізняються відповідною гостротою смаку. Міцністю 25% об. спирту випускають настоянки Імбирну і Донецьку. Імбирну готують з використанням настоїв імбиру, калгану, кубеби і стручкового червоного перцю. Вона має світло-коричневий колір, пряний аромат і пекучий смак. Донецька вирізняється м'яким смаком і тонким, округленим ароматом. Ароматний спирт для неї готують з використанням гілок чорної смородини, чебрецю звичайного, материнки, полину звичайного, м'яти перцевої і деревію.

З 27% об. спирту готують настоянку Стрілецьку, яка характеризується пряним ароматом, пекучо-гірким смаком і темно-коричневим, з червоним відтінком

29

і До складу купажу входять настої червоного, духмяного перцю І кубі цукровий сироп і колер.

ісіоинок випускають з вмістом спирту 28% об.: Київська ар<

ін Ни. юпад, Любительська, Степовий аромат, Українська степова, ҐІ<

< иісова. Степовий аромат вирізняється коричневим кольором, м'якиї

нйним смаком і складним букетом трав. Настій містить екстрактивні р<

їй н їм 11, п. 111.ох рослин: чебрецю звичайного, акації білої, материнки, м'яі

"И0І, полину гіркого, деревію, цвіту глоду, аїру болотного, кори дуба, хмел>

ики пікарської, меліси, буркуну.

и'нська степова характеризується злегка пекучим смаком, злагоджі

матом, світло-коричневим кольором і містить ароматний спирт черві

перцю та настої чорного перцю, м'яти, чаполочі. Польова має золотись

)ЛІр, і Іркуватий смак, складний аромат польових квітів і готується з насто

іоою, кмину піщаного, нагідок, ромашки лікарської, м'яти, материнки, пі

і гіркого, деревію. Лісову виробляють на основі концентрованого вині

того соку, екстрактів яблучного і чорноплідногоробинового, а також во,

иртового екстракту глоду і ваніліну.

Настоянки гіркі (міцні) можуть містити від ЗО до 60% об. спирту, окремі з ні ■Куть містити до 7 г/100 см3 цукру і до 8 г/100 см3 загального екстракту. f. п н ііньш широкої асортиментної групи входять напої типової міцності, 40% о( ришневий сад, Вінницька особлива, Ворскла, Гайдамацька, Галицька, Гірські дубняк, Горіховий сюрприз, Деснянська, Діброва, Дніпропетровська, Житоми і і.іі ювілейна, Журавлинка, Звіробій, Золотоніська запашна, Зубрівка, Украї сіька з перцем, Харківська, Чернігівська, Ювілейна особлива, Яремча.

З вмістом спирту 30% об. випускають настоянку Золотий колос, 35 — Л монну, Новорічну, Перцівку, 43 — Старку, 45% об. — Мисливську, Ювілейну.

Велику частину настоянок виробляють незабарвленою. Світло-золотисті КОЛІр передбачено для настоянки Азовська, золотисто-жовтий — Дніпровськ Українська з перцем, лимонно-жовтий — Лимонна, зеленувато-жовтий -■ Зу рівка, Інгульська, світло-зелений — М'ятна та ін.

Настоянки гіркі відрізняються від горілки певним ароматом, гіркувато-пр ним, а для частини — і пекучим смаком.

До класичних належать такі настоянки: Мисливська, Петровська, Гірські дубняк, Старка, Українська з перцем, Перцівка, Зубрівка, Звіробій. Мисливсь готують на основі ароматного спирту з імбиру, калгану, чорного перцю, дяги лікарського, гвоздики, ялівцю, червоного стручкового перцю, кави, бадьяну, с шених лимонних і апельсинових кірок, а також портвейну. Вона має прян смак і складний аромат. Настоянка Старка містить настої листя яблунь Розм рин і груш Бера Олександр, а також коньяк, портвейн, ванілін, колер. Вона м злегка пекучий смак і складний аромат, з виділенням аромату коньяку. Украї ська з перцем містить ароматний спирт червоного перцю, а під час її розл вання у пляшки вміщують два стручки перцю. Вона має злегка пекучий см( Настоянки гіркі з перцем бувають кількох різновидів: ТМ Артеміда випускає І ровоградську з перцем, Перцівку, ТМ Nemiroff — Українську медову з перці (містить 3 стручкових перця), Одеський ЛГЗ — Чорноморську медову з перце Зубрівку готують на основі настою чаполочі пахучої (зубрівки); вирізняється злег