Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКМ-3. Р.7.1-11.12.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.64 Mб
Скачать

7.4. Поняття про зубчасті колеса із зміщенням

З метою вписування зубчастих передач із будь-яким числом зуб’їв в задану міжосьову відстань, підвищення згинальної та контактної міцності, а також усунення підрізання зуб’їв при z zmin використовують зубчасті колеса із зміщенням (кореговані). Порівняно із нормальним зачепленням профілі зубчастих коліс із зміщенням одержуються окреслюванням їх більш корисними ділянками евольвенти того ж основного кола.

Такі колеса одержуються в результаті деякого зміщення рейки (ріжучого інструмента) в радіальному напрямку, тому вони і називаються колесами із зміщенням. Зміщення рейки від центру колеса вважають позитивним, а до центру – від’ємним. Зміщення характеризується коефіцієнтом зміщення х.

Рис. 7.5. Три положення рейки при нарізанні зуб’їв

На рис. 7.5 показано три положення рейки при нарізанні зуб’їв. При нарізанні без зміщення (х = 0) одержується нормальний профіль зуба. При позитивному зміщенні (х  0) профіль зуба окреслюється більш віддаленою ділянкою евольвенти – більш вигідною. При цьому зменшується кривизна евольвентного профілю (зростає радіус кривизни евольвенти) і зуб біля основи потовщується. В результаті цього згинальна і контактна міцність зуба зростає, а також усувається підрізання ніжки зуба при малому числі зуб’їв.

При від’ємному зміщенні виникає зворотне явище. Використовують два типи передач із зміщенням:

1). Виготовляють шестерню з позитивним зміщенням

х1  0, а колесо – з від’ємним зміщенням х2  0, але так, щоб х1 = х2 або сумарний коефіцієнт зміщення х = х1 + х2 = 0. При будь-якому зміщенні товщина зуба і ширина западини не однакові, але їх сума за ділильним колом дорівнює коловому кроку Р. В зачепленні зубчатої пари при х = 0 ділильні кола стикаються і є початковими. Також не змінюється міжосьова відстань аw і висота зуба h, але змінюється співвідношення висоти головки і ніжки зуба. Такий вид зміщення дозволяє забезпечити рівну міцність зуб’їв шестерні і колеса на згинання і суттєво збільшити допустиме навантаження згинання.

2). Сумарне зміщення х  0, а також х1  0 і х2  0. В цьому випадку ділильна товщина зуб’їв шестерні і колеса більша 0,5Р, а ширина западин – менша 0,5Р. Тому їх ділильні кола не можуть стикатися; зубчасті колеса необхідно розвинути, при цьому створяться нові початкові кола, більші ніж ділильні (dw d). Міжосьова відстань збільшиться, і таким чином зросте і кут зачеплення w, який зробиться більшим профільного кута інструмента (w ). При х 0 можна більш широко впливати на різні параметри зачеплення, а також підвищити контактну міцність.

У відповідності із додатковими до ГОСТ 16532-70 для прямозубих передач рекомендуються такі значення коефіцієнтів зміщення х1 і х2.

В силових передачах з незаданою міжосьовою відстанню при 10 z1 30: х1 = х2 = 0,5 (з перевіркою при z1  16, щоб ε  1,2), а при z1  30 або з оптимальною модифікацією головки зуба при z1  20: х1 = х2 = 0.

В силових передачах з заданою міжосьовою відстанню 0,5 (z1 + z2) при z1 21: х1 = х2 = 0, а при 14  z1  20 і и  3,5: х1 = 0,3, а х2 = - 0,3.

В кінематичних передачах при z1  17: х1 = х2 = 0, при 12  z1  16 і z2  22: х1 = 0,3 і х2 = - 0,3.

Корекція профілю поширюється на прямозубі колеса з z1  12 при сумарних числах зуб’їв z  30. Для косозубих передач ця операція недостатньо ефективна. При малих значеннях z1 і відносно невеликих перепадах твердості рекомендована висотна корекція з коефіцієнтом зміщення х1 = 0,3, х2 = - 0,3.

Зубчасті колеса із зміщенням виготовляють стандартним інструментом на тих же верстатах, що і без зміщення; використовуються в автомобільній, гірничій та інших галузях машинобудування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]