Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКМ-3. Р.7.1-11.12.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.64 Mб
Скачать

Рекомендовані значення коефіцієнту

Конструкція

ψm, не більші

Високо навантаженні точні передачі, вали, опори і корпуси підвищеної жорсткості:

≤350 НВ

>350 НВ

Звичайні передачі редукторного типу в окремому корпусі з достатньо жорсткими валами і опорами:

≤350 НВ

>350 НВ

Грубі передачі або з погано обробленими колесами (литі), а також відкриті передачі з консольними валами, рухомі колеса коробок швидкостей

45...30

30...20

30...20

20...15

15...10

Примітки: Нижні значення ψm для повторно-короткочасових режимів роботи, значного перевантаження і середніх швидкостей; нижні значення ψm - для тривалих режимів роботи, невеликих перевантажень і високих швидкостей.

Але при використанні формули (8.20) одержуються зачеплення з дуже дрібним модулем зуб’їв, використання яких обмежено. Тому значення модуля зуб’їв m вибирають, орієнтуючись на рекомендації, які вироблені практикою (див. формулу (8.12)).

8.4. Особливості геометрії та роботи косозубих та шевронних циліндричних передач

8.4.1. Геометричні параметри. Зуб’я косозубих коліс (див. рис. 7.1, б) утворюють з твірною ділильного циліндра кут β (рис. 8.4). Профіль косого зуба в нормальному перерізі співпадає з профілем прямого зуба. Модуль mn у цьому перерізі стандартний. У торцевому перерізі t - t параметри косого зуба змінюються залежно від кута β таким чином:

коловий крок (8.21)

коловий модуль

(8.22)

ділильний діаметр

(8.23)

Форму косого зуба в нормальному перерізі прийнято визначати через параметри еквівалентного прямозубого колеса. Нормальний до зуба переріз n - n утворює еліпс із півосями: c = r і t = r/cosβ, де r = d/2 (рис. 8.5). У зачепленні беруть участь зуб’я, розміщені на малій осі еліпса. Радіус кривизни еліпса на малій осі (див. геометрію еліпса)

Рис. 8.4. До розрахунку геометричних параметрів косозубих циліндричних передач

Відповідно до цього форма косого зуба в нормальному перерізі n - n визначається еквівалентним прямозубим колесом, діаметр якого

(8.24)

а число зуб’їв

(8.25)

або

(8.26)

З

Рис. 8.5. Визначення форми косого зуба в нормальному перерізі через параметри еквівалентного прямозубого колеса

ростання еквівалентних параметрів dν i zν косозубих циліндричних передач iз збільшенням кута β є однією із причин підвищення їх міцності. Крім того, у косозубих передачах спостерігається багатопарність зачеплення, зменшення рівня шуму та ін. Тому косозубі передачі в сучасних машинах мають переважне поширення.

8.4.2.Багатопарність і плавність зачеплення. На відміну від прямозубих коліс косі зуб’я входять у зачеплення не відразу за всією довжиною, а поступово (див. рис. 8.4).

Зачеплення поширюється у напрямку від т. 1 до т. 2. Косозубе зачеплення не має зони однопарного зачеплення, тут зуб’я навантажуються поступово у міру заходу їх в поле зачеплення, а в зачепленні знаходяться мінімум дві пари зуб’їв.

Сумарна довжина контактних ліній косозубих коліс

(8.26)

де - εΣ - коефіцієнт торцевого перекриття (див. (7.6)).

Для прямозубих передач рекомендується εΣ ≥ 1,2, для косозубих передач εΣ ≥ 1.

Величина сумарної довжини контактних ліній lΣ зростає із збільшенням кута β, але при цьому зростають осьові навантаження опор, тому приймають β = 8...20˚, для шевронних коліс β зростає до 25...40˚.

Н

Рис. 8.6. Розміщення лінії контакту на боковій поверхні косого зуба

а боковій поверхні косого зуба лінія контакту розміщується під деяким кутом l (рис. 8.6, а), який зростає при збільшенні кута β. Під час руху коліс лінія контакту переміщується від положення 1 до 3 (б). Положення 1 небезпечне для міцності зуба, його кут може відломитися. Тріщина втомленості створюється біля кореня зуба в місці концентрації напруги, а потім поширюється під кутом μ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]