Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКМ-3. Р.7.1-11.12.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.64 Mб
Скачать

11.2. Особливості розрахунку планетарних передач

11.2.1. Загальна характеристика і використання. Планетарними називають передачі, до складу яких входять зубчасті колеса, осі яких переміщуються в просторі (рис. 11.1). Передача складається із центрального колеса a з зовнішніми зуб’ями, центрального колеса b з внутрішніми зуб’ями, водила h і сателітів g. Осі сателітів g закріплено у водилі h, обертаються навколо своїх осей і разом із віссю - навколо центрального колеса a. При нерухомому колесі b (рис. 11.1, б) рух передається від централь-ного колеса a до водила h або від водила h до централь-н

Рис. 11.1. Кінематична схема планетарної передачі

ого колеса a; при нерухомому водилі h (рис. 11.1, в) рух передається від центрального колеса a до центрального колеса b або від центрального колеса b до центрального колеса a. При всіх вільних ланках передача називається диференціальною.

П ланетарні передачі широко використовуються в транспортному, гірничому машинобудуванні, верстато- і приладобудуванні: а) як редуктори при постійному передаточному відношенні; б) як коробки швидкостей, передаточне число яких змінюється шляхом гальмування різних ланок (наприклад, водила або одного із коліс); в) як диференціальні механізми. Переваги: широкі кінематичні можливості (передаточне відношення досягає 1000, може бути постійним і змінним), компактність, малі маса і шум. Недоліки: підвищені вимоги до точності виготовлення і монтажу, більша кількість деталей.

К.к.д. при збільшенні передаточного числа.

Основні параметри планетарних передач регламентовано ГОСТ 22919-78, який поширюється на одноступінчасті редуктори загального призначення типорозмірів П3 – 31,5,..., П3 – 63 (тут П3 – означає планетарний редуктор, а цифри через тире – радіус водила R, мм) з допустимими обертовими моментами на валі Т2 = 125,...,1000 Нм і передаточним числом и = 6,3;8;10;12,5. При великих передаточних числах в силових передачах раціонально використовувати двоступінчасті (ГОСТ 22916-78) і навіть трьохступінчасті планетарні передачі.

Для визначення передаточного числа планетарної передачі широко використовується метод зупинки водила (метод Вілліса). Наприклад, для передачі, яка показана на рис. 7.25, а передаточне число

и = а / h = 1 + Zв / Zа, (11.1)

де а і Zd – кутова швидкість і число зуб’їв центрального колеса а; h – кутова швидкість водила h; Zв – число зуб’їв центрального колеса із внутрішніми зуб’ями.

1 1.2.3. Сили в зачепленні. Із умови рівноваги сателіта (рис. 11.2):

(11.2)

де

(11.3)

т

Рис. 11.2. Сили планетарної передачі

ут C - число сателітів; KC - коефіцієнт, який ураховує нерівномірність розподілу навантаження між сателітами. При відсутності компенсуючих пристроїв KC = 1,2...2, у передачах з колесом, яке сaмовстановлюється KC = 1,1...1,2.

Радіальне та осьове навантаження визначається за аналогією до простих зубчастих передач.

11.2.4. Розрахунок на міцність планетарних передач та циліндричних проводять за однаковими формулами. Так як сили і модулі у всіх зачепленнях передачі однакові, а внутрішнє зачеплення міцніше, ніж зовнішнє, то при однаковому матеріалі коліс необхідно розраховувати міцність лише в зовнішньому зачепленні a - g. При розрахунках на згинання використовують формули (8.19), а на контактну витривалість формули - (8.10) і (8.11) з урахуванням параметрів C і KC.

Число зуб’їв коліс вибирають, виходячи із заданого передаточного відношення и із урахуванням кінематичного розрахунку. При заданому и попередньо приймають Zа  17 і за формулою (11.1) визначають Zb. Одержані значення Zа і Zb уточнюють за умов співвісності, складання і сусідства:

умова співвісності

Zд = (Zb - Zа) / 2 (11.4)

забезпечує спів падання осей ведучого і веденого валів;

умова складання

(Za + Zb) / С (11.5)

передбачає певне співвідношення між числом зуб’їв центральних коліс і числом сателітів;

умова сусідства

(Za + Zд) sin (/С) (Zд + 2) (11.6)

передбачає наявність гарантованого зазору між сателітами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]