Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЗК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
232.45 Кб
Скачать

Тема 2. Фінансова звітність, її зміст та інтерпретація План

1. Призначення та зміст фінансових звітів;

2. Користувачі фінансової звітності та їх інформаційні потреби;

3. Елементи фінансової звітності;

4. Облікове значення - актив, зобов'язання, капітал, доходи, витрати.

1.Призначення та зміст фінансових звітів;

Фінансова звітність – це система взаємопов’язаних узагальнюючих показників, що відображають фінансовий стан підприємства та результати діяльності за звітній період. Фінансову звітність називають ще бухгалтерською звітністю. До складу фінансової звітності країн з розвинутою ринковою економікою входять :

- бухгалтерський баланс (надає інформацію про фінансовий стан підприємства на певну дату );

- звіт про рух грошових коштів (надає інформацію про надходження і вибуття грошових коштів внаслідок операційної, інвестиційної та фінансової діяльності протягом звітного періоду);

- звіт про прибутки та збитки (надає інформацію про доходи, витрати та фінансові результати діяльності підприємства за звітній період );

- додатки.

Річний звіт супроводжується пояснювальною запискою до фінансового звіту. Компоненти фінансової звітності взаємопов’язані, оскільки відображають відповідні аспекти господарської діяльності підприємства. Жодний звіт не може надати всю потрібну користувачам інформацію, а тому всі компоненти фінансової звітності слід розглядати та інтерпретувати у комплексі.

У більшості країн світу застосовують типові форми фінансової звітності, які розробляються і затверджуються у національному масштабі. Для країн ЄС форми та зміст фінансового звіту регулюються 4 – ю директивою ЄС, прийнятою у 1978 р. Кожна країна – учасниця ЄС може уточнити форму та зміст звітності залежно від своїх національних особливостей, зберігаючи загальні принципи їх побудови.

Проте в деяких країнах типові форми фінансової звітності не розроблюються і не затверджуються в національному масштабі: США, Канада, Великобританія та ін. В цих країнах фірми самостійно обирають форму подання звітів (більш чи менш деталізовану) відповідно до національних вимог щодо їх змісту та принципів формування.

У багатьох країнах світу для малих підприємств, які мають невеликий господарський оборот, передбачено складання та подання так званих спрощених звітів. Їх суть полягає в тому, що вони складаються за формами з меншою деталізацією, з більш узагальненими статтями балансу чи позиціями доходів і витрат звіту про прибутки.

Підприємства, які відносяться до цієї категорії, визначаються законодавчо. В країнах ЄС при цьому беруться до уваги три критерії:

  • сума (валюта) балансу (при цьому за суму балансу береться сума активів підприємства за принципом нетто (чистого) стану);

  • дохід від реалізації (величина доходу від реалізації визначається сумою реалізації продукції, робіт та послуг основної діяльності мінус надані клієнтам знижки і мінус ПДВ та інші подібні податки.;

  • чисельність персоналу підприємства (середнє арифметичне від кількості постійного персоналу на кінець кожного кварталу року).

Якщо підприємство вкладається в два з цих трьох критеріїв, то воно відноситься до категорії малих (невеликих).

Кожна країна сама обирає адресу для подання фінансової звітності. Фінансова звітність складається та подається як для зовнішніх , так і для внутрішніх користувачів. Для зовнішніх - з річним інтервалом , для внутрішніх - з коротким інтервалом (щомісячно , щоквартально). Окремі групи користувачів можуть встановлювати інші або додаткові вимоги до інформації . Наприклад, уряд країни може встановити додаткові звіти для визначення і контролю податків, у свою чергу керівництво підприємства визначає склад і зміст внутрішньої звітності, необхідної для планування, контролю і прийняття рішень. Але жодна група користувачів не повинна мати пріоритету щодо змісту фінансової звітності загального призначення (додаткові вимоги не повинні впливати на фінансові звіти, що складаються для інших користувачів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]