Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЗК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
232.45 Кб
Скачать

Рекомендована література.

1.Бутинець Ф.Ф., Горецька Л.Л. Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах. Навч. Посібник для студентів вищих навчальних закладів спец. 7.050106 “Облік і аудит”.- Житомир: ПП “Рута”, 2002.- 544 с.

Тема 5 : Облік розрахунків з дебіторами

1. Визнання та оцінку дебіторської заборгованості;

2. Оцінку сумнівних боргів.

1. Визнання та оцінку дебіторської заборгованості;

Важливою частиною ліквідних активів є дебіторська забор­гованість. Торговельна (операційна) дебіторська заборгованість може існувати у вигляді короткострокової чи довгострокової.

Оцінюється дебіторська заборгованість за первинною вартістю за мінусом коригувань на сумнівні борги, грошових знижок, повернення реалізованих товарів.

Дебіторська заборгованість – це заборгованість інших підприємств, організацій та осіб нашому підприємству. До такої заборгованості відносять:

1. Рахунки до одержання. Це заборгованість клієнтів (покупців) за реалізовану їм готову продукцію чи товари, за виконані роботи чи за надані послуги. Тому таку заборгованість ще називають торговою заборгованістю. Підприємство здебільшого сподівається одержати заборгованість по рахунках за 30-60 днів. До цієї заборгованості належить також заборгованість по кредитних картках.

2. Векселі до одержання. Вексель — це платіжний і кредитний інструмент. Вексельна заборгованість головним чином може поширюватись на період 60-90 днів і більше. При цьому дебітор сплачує підприємству ще й відсотки за користування кредитом.

3. Інша дебіторська заборгованість. Це так звана неторгова заборгованість. Сюди входить заборгованість дебіторів по відсотках, аванси, видані службовцям фірми, заборгованість внаслідок переплати податків, заборгованість інших осіб.

Облік рахунків до одержання (розрахунків з клієнтами, покупцями) пов'язаний з реалізацією продукції, товарів, послуг. За міжнародними стандартами моментом реалізації і визнання доходів від реалізації є момент відвантаження товарів (продукції) і виставлення платіжних документів на адресу покупця. Саме в цей момент і виникає дебіторська заборгованість, яка відображається на відповідних рахунках.

Наприклад: Компанія “Н” відвантажила готову продукцію 1.07.200х на суму 2000.

Дт Рахунки до одержання – 2000;

Кт Доходи від реалізації – 2000.

21 липня компанія "К" повністю оплатила рахунок-фактуру. Гроші надійшли на розрахунковий рахунок компанії "Н" в банку.

Дт Грошові кошти – 2000;

Кт Рахунки до одержання – 2000.

Важливим питанням є оцінка дебіторської заборгованості для відобра­ження її в балансі підприємства. Загальноприйнятим правилом є те, що дебіторська заборгованість повинна відображатися в балансі за чистою реалізаційною вартістю, тобто за реальною сумою заборгованості, яку підприємство може одержати.

Інакше кажучи, чиста реалізаційна вартість це сума дебіторської заборгованості" мінус сумнівні борги, для яких створюється відповідний резерв.

Наприклад, на кінець року дебіторська заборгованість становить 18000 дол. За оцінкою підприємства, сума сумнівної заборгованості клієнтів сягає 1500 дол. В балансі дебіторську заборгованість буде відображено так:

Рахунки до одержання (дебіторська заборгованість) 18000

Резерв для сумнівних боргів (-)1500

Чиста дебіторська заборгованість 16500

Отже, до валюти балансу зараховується чиста реалізаційна вартість де­біторської заборгованості, а саме 16500 дол.

Грошові знижки застосовуються з метою збільшення об­сягів реалізації та стимулювання покупців до оперативних розрахунків, а також зменшення сумнівних боргів. Визнаєть­ся дебіторська заборгованість разом із визнанням доходу.

Торговельна заборгованість виникає в ході звичайної опера­ційної діяльності фірми, яка полягає у продажу товарів чи пос­луг у кредит.

Торговельна дебіторська заборгованість включає в себе ра­хунки до отримання і векселі, отримані по торговій діяльності компанії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]