Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОГВ.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
111.62 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Криворізький національний університет

кафедра відкритих гірничих робіт

РЕФЕРАТ

З дисципліни «Основи гірничого виробництва»

На тему: «Механічний спосіб підготовки гірських порід до виймання та умови застосування. Вибуховий спосіб. Вибухові речовини»

Виконала

студентка групи ЕП-11-2

Третяк Н.

Прийняв

викладач Азарян В. А.

Кривий Ріг

2012 План

1.

Метод шпурових зарядів — при розробці родовищ відкритим способом застосовують при подрібненні негабаритних шматків і у невеликих кар'єрах з уступом малої висоти як основний метод проведення висаджувальних робіт. При розробці родовищ підземним способом цей метод застосовується при проведенні підготовчих та нарізних виробок, для підготовки зарядних камер при масових вибухах і в очисних вибоях;

Гірничі роботи з видобутку твердих корисних копалин пов’язані з необхідністю руйнування породи – відокремлення певного обсягу від масиву і подрібнення його на куски розмірами, які зручні для виконання подальших технологічних операцій щодо транспортування, навантажування та інше.

На практиці використовують механічний та вибуховий способи руйнування масиву.

Механічний спосіб

Механічний спосіб полягає в тому, що на масив діють робочі інструменти машин, які руйнують його. Ці машини – комбайни, які здійснюють руйнування масиву, прибирання та транспортування зруйнованої породи.

Комбайни з різними робочими інструментами застосовують для проведення виробок та очисного виймання при відносно слабких і однорідних породах, таких, як вугілля, різноманітні солі та інше.

Розпушувачі

Розпушувач – це землерийна машина для пошарового спушення мерзлих грунтів, скельних порід зазвичай середньої фортеці, штучних покриттів і т.п. з використанням тягового зусилля базового тягача. У комплексі з іншими землерийними машинами застосовується в будівництві для розробки котлованів, каналів, траншей і т.п., а також в гірській справі на вскришних роботах в кар'єрах. До розпушувального устаткування відноситься причіпний або навісний пристрій із зубами, елементи кріплення до тягача і гідропривід. Розрізняють розпушувачі. з трьох- і чотирьохзвенним і навісним устаткуванням паралелограма. Розпушувач може мати дистанційне регулювання кута, ширину захвату і глибини спушення. Робочий орган розпушувача — зуб із змінним наконечником і захисною зносостійкою накладкою. Сучасні розпушувачі мають зазвичай гідравлічний привід для підйому (опускання) зубів, зміни кута спушення наконечника зуба, управління механізмом перестановки стійки, зміни кроку зубів. Деякі розпушувачі забезпечуються амортизаторами для зниження передачі пікових динамічних навантажень на тягач і пристроєм для роботи з товкачем.

Розрізняють розпушувачі основні і допоміжні. Основні розпушувачі виготовляють як навісне обладнання до гусеничних або пневмоколісних тракторів, а допоміжні агрегатують з основним обладнанням ЗТМ і навантажувачів для розпушування щільних грунтів і злежалих матеріалів. Допоміжні розпушувачі дозволяють підвищити продуктивність і розширити сферу застосування основного обладнання. Ефективність роботи основних підпушувачів залежить від тягово-зчіпних властивостей базових тракторів. Найбільш вигідно їх використовувати для розробки багаторічно-мерзлих грунтів, тріщинуватих і вивітрених шаруватих або низької гірських порід (сланців, черепашників, бурого вугілля, апатитів, фосфоритів, пісковиків, легких і середніх вапняків і т. п.).

Для роботи в щільних грунтах вигідніше використовувати однозубого розпушувачи з жорстким кріпленням зуба на поперечній балці, які в порівнянні з багатозубими розпушувачами реалізують великі зусилля на одному зубі.

Окремі моделі підпушувачів обладнають дистанційними системами регулювання кута різання і зміни вильоту зуба з кабіни машиніста. Перше рішення дозволяє вибирати раціональний кут різання в залежності від категорії розроблюваних грунтів, а також скорочує час впровадження наконечників в міцні грунти. Зміною вильоту зуба можна забезпечити оптимальний режим розпушування і скоротити за рахунок цього число проходок при пошаровому розпушуванні грунту.