Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Suhareva_L.O._Zakalinska_K.O.Organizatsiya_i_me...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Процес здійснення аудиТу і його планування

План

  1. Основні етапи (стадії) процесу аудиту й надання аудиторських послуг.

  2. Договір на проведення аудиту: структура й зміст.

  3. Планування аудиторської діяльності.

  4. Документування аудиту й аудиторських послуг. Робочі документи аудитора.

Вивчивши цю тему, студенти повинні знати:

  • поняття “стадія”, “етап”, “фаза” аудиту;

  • складові елементи підготовчо-узгоджувального, дослідницького й заключного етапів аудиту;

  • як формалізувати етапи аудиту;

  • схеми процесу надання послуг з консультування;

  • місце планування в загальній схемі процесу аудиту;

  • зміст етапів планування аудиту;

  • характеристику основних робіт кожного з етапів планування;

  • характеристику загального плану аудиту;

  • характеристику програми аудиту;

  • порядок укладання договору на проведення аудиту;

  • структуру й зміст договору;

  • сутність робочих документів аудитора;

На основі придбаних теоретичних знань студенти повинні вміти:

  • скласти схему процесу аудиту фінансової звітності;

  • скласти Загальний план і програму аудиту;

  • скласти Договір на проведення аудиту й надання консультаційних послуг;

  • скласти перелік основної робочої документації аудитора;

ключові терміни й поняття

  • етап аудиту

  • процедура вибору клієнта

  • попереднє обстеження клієнта

  • планування аудиту

  • договір на проведення аудиту

  • загальний план аудиту

  • програма аудиту

  • документи аудитора

  • аудиторські свідоцтва

  • (докази)

При підготовці до семінарського заняття варто обов'язково вивчити зміст таких міжнародних стандартів:

  • МСА 200 “Мета й загальні принципи аудиту фінансових звітів”;

  • МСА 230 “Документація” (переглянутий);

  • МСА 300 «Планування аудиту фінансових звітів»;

  • МСА 315 «Розуміння суб'єкту господарювання та його середовища та оцінка ризиків суттєвих викривлень»;

  • МСА 500 “Аудиторські докази”;

Процес аудиту й надання супутніх йому послуг повинні здійснюватися впорядковано, у певній послідовності.

Аудит можна представити як технологічний процес, у якому необхідні процедури здійснюються у встановленому порядку. Сам процес повинний бути організаційно, інформаційно, методично й технологічно забезпеченим.

Логіка засвоєння сутності матеріалу даного питання може бути наступною. По-перше, потрібно визначитися із тлумаченням понять “етап” і “стадія”. По-друге, систематизувати аудиторські процедури на кожному етапі аудиту й етапах процесу консультування.

Для правильного розуміння й адекватного вживання термінів “етап” і “стадія” варто звернутися до словника С.І. Ожегова, де відзначено, що “стадія - це період, розвитку будь-якого процесу; фаза - момент ... зміни будь-чого”.

Таким чином, термін “стадія” доречно застосовувати при визначенні періодів історичного розвитку, еволюції аудиту як явища, як галузі практичної діяльності. Щодо термінів “етап” і “фаза” то слушне пояснення їхньої сутності запропоновано професором А.М. Кузьмінським: “Кілька процедур утворять технічну фазу контролю, а фази - етап контрольного процесу”.

На підставі викладеного вище можна дійти висновку, що при поділі процесу аудиту на окремі складові, найбільш слушним буде застосування терміна “етап аудиту”, “етап консультування”.

Процес аудиту можна розділити на кілька основних етапів, а саме:

  1. підготовчий;

  2. дослідницький (етап оцінки статей фінансової звітності);

  3. заключний.

Перший етап складається з аудиторських процедур, пов'язаних з розробкою загального підходу до проведення аудиту, оцінкою ступеня ризику, встановленням планового рівня суттєвості, плануванням; закріпленням досягнутих домовленостей між аудиторською фірмою й замовником шляхом підписання необхідних документів (договір, програма аудиту тощо).

Другий етап (дослідницький). Це основний етап аудиту, що проводиться по завершенні звітного періоду й підготовки всіх необхідних форм річної фінансової звітності.

Залежно від рівня довіри до системи бухгалтерського обліку й внутрішнього контролю підприємства-клієнта аудитор відповідно до загальної програми аудиту визначає програми контролю окремих статей балансу й показників інших форм звітності. Виконання цих програм, проведення спеціальних аудиторських процедур, тестів дає можливість йому зробити висновки щодо окремих складових (показників) звітності.

На заключному етапі аудиту узагальнюються результати попередньо здійснених аудиторських процедур і складається аудиторський звіт, у т.ч. висновок. Іншими словами готується підсумкова аудиторська документація. На завершальній фазі заключного етапу обговорюється додаткова документація, що передається засновнику (клієнту); передається аудиторський звіт, у т.ч. висновок.

Рис. 5.1 - Схема етапів аудиту й визначення ключових процедур

Як відомо, діяльність аудиторської фірми (часток аудиторів) складається з аудиту й супутньому аудитові послуг.

С труктура цих послуг представлена на рис. 5.2.

Рис. 5.2 - Структура супутніх аудитові послуг

Поняття договору.

Згідно ст. 17 Закону України “Про аудиторську діяльність” аудит проводиться на підставі договору між аудитором (аудиторською фірмою) і замовником.

Договір на проведення аудиту або надання аудиторських послуг є офіційним документом, що юридично регламентує взаємини аудитора (аудиторської фірми) із замовником і містить перелік прав і обов'язків учасників. Відповідно до договору на надання аудиторських послуг аудитор-виконавець зобов'язується надати послуги або провести аудиторську перевірку, а замовник - оплатити ці послуги. Цей документ підтверджує й фіксує офіційну юридичну згоду інтересів учасників договору.

Договір може укладатися на тривалий строк. Предметом такого договору виступають одночасно проведення аудиту й супутніх аудиту послуг, які не заборонені законодавством.

Предметом договору про надання послуг (у цьому випадку договір на проведення й надання інших консультаційних послуг) має нематеріальний характер, тобто результат має товарну форму, але не існує окремо від виконавця (у цьому випадку - від аудитора), а саме послуга споживається замовником одночасно з її наданням виконавцем.

Відповідно до законодавства результатом аудиту є висновок аудитора. У цьому випадку аудиторський висновок - це підтвердження виконаної роботи (наданої послуги) аудитором. Висновок не можна розглядати як річ, воно є результатом наданої послуги, якщо така буде прийнята замовником.

Звідси аудиторський висновок не можна розглядати як предмет договору на проведення аудиторської перевірки. Предметом договору є надання аудитором послуг замовникові, а аудиторський висновок тільки фіксує (закріплює) цю послугу.

Крім основної мети діяльності аудитора - проведення аудиторської перевірки - аудитор може надавати супутні послуги. Таким чином, договір на проведення аудиту й надання інших консультаційних послуг вважається різновидом договору про надання послуг.

Види договорів.

Договір на проведення аудиту є самостійним видом договору при наступних причинах:

1. Займатися аудиторською діяльністю можна тільки після внесення суб'єкта до Реєстру суб'єктів аудиторської діяльності. Аудиторська діяльність без відповідної реєстрації не допускається. Виходячи із цього укласти договір на проведення аудиту підприємство може тільки з певними суб'єктами, тобто з особами, які зареєстровані у встановленому порядку.

2. Аудит може бути обов'язковим та ініціативним. Обов'язковий аудит проводиться у випадках, прямо передбачених чинним законодавством, а також може проводитися за дорученням державних органів.

3. Діяльність аудитора повинна відповідати вимогам МСА.

4. Існує певна специфіка у відносинах між аудитором і клієнтом, між аудиторами й третіми особами, наприклад, державними органами, які мають право доручити аудиторові провести перевірку на підприємстві.

Договір на надання аудиторських послуг має різновиди, які використовуються різними аудиторськими фірмами залежно від стану й можливостей замовника, специфіки роботи й інших факторів. Види договорів представлені на рис. 5.4.

В основу класифікації доцільно покласти види аудиту (обов'язковий та ініціативний) і супутніх послуг.

Структура договору.

Структура й зміст договору на проведення аудиту МСА не регламентується. Договір можна структурувати у такий спосіб (табл. 5.1).

Наприкінці договору ставляться підписи представників замовника й виконавця, які скріплюються печаткою.

Кожна аудиторська фірма самостійно розробляє структуру договору на надання аудиторських послуг (табл. 5.2).

Порядок укладання договору.

Для того, щоб уникнути неправильного розуміння сторонами взятих на себе умов їхнього виконання й прийнятного ступеня відповідальності, необхідно максимально чітко обумовити в договорі всі суттєві аспекти взаємодії, які виникають у зв'язку з його висновком.

Алгоритм укладання договору на проведення аудиту представлений на рис. 5.5. При укладанні договору на проведення аудиту й надання аудиторських послуг варто дотримуватися певних правил і вимог (табл. 5.3)

Рис. 5.4 - Види договорів на надання аудиторських послуг

Укладанню договору може передувати обмін листами між аудитором та замовником.

Планування аудиту й надання супутніх послуг є найважливішою частиною підготовчого етапу процесу аудиту (рис. 5.1.).

Під плануванням аудиту і надання супутніх послуг варто розуміти розробку головної стратегії та конкретних підходів до змісту, часу й терміну проведення робіт.

Метою планування робіт є концентрація уваги аудиторської фірми (аудитора) на основних об'єктах аудиту й питаннях, що мають відношення до консалтингу, компіляції бухгалтерського обліку, його відновленні й т.д.

Планування створює необхідну організаційну основу роботи аудитора, допомагає старшому аудиторові організувати й контролювати дії підлеглих йому асистентів, координувати свої дії з діями всіх інших фахівців.

Сам процес планування умовно можна розділити на три етапи:

  • попереднє (стратегічне планування);

  • складання загального плану;

  • розробка програми аудиту.

На етапі попереднього планування аудитором вивчається доступна йому інформація про підприємство клієнта, узгоджуються з керівництвом клієнта основні організаційні питання проведення робіт, формується робоча бригада для його проведення.

Таблиця 5.6 - Загальний план аудиту

з/п

Назва об'єктів і робіт з аудиту

Бюджет часу, дні

1

2

3

1.

2.

3.

3.1.

3.2.

3.3.

Експертна оцінка бізнесу клієнта

Оцінка юридичних прав можливостей клієнта

Оцінка дотримання методології обліку і стану внутрішнього контролю.

Визначення ступеня оптимуму форми ведення бухгалтерського обліку, що використовується.

Визначення ступеня адекватності програмного забезпечення обліково-контрольного процесу.

Встановлення факту підтвердженості й оцінка адекватності прийнятої облікової політики.

0,5

0,5

Продовження таблиці 5.6

1

2

3

3.4.

3.5.

3.5.1

3.5.2

3.5.3

3.5.4

3.5.5

3.5.6

3.5.7

3.5.8

3.5.9

4.

5.

6.

Визначення пільг підприємству з податку на прибуток, ПДВ, інших податків.

Оцінка законності, доцільності й відповідності прийнятої, облікової політики:

операцій формування статутного капіталу;

операцій руху грошових коштів;

операцій одержання короткострокових кредитів і сплати відсотків;

розрахункових операцій з покупцями й замовниками;

операцій надходження й списання товарно-матеріальних цінностей;

операцій руху основних коштів і нематеріальних активів, нарахування амортизаційних відрахувань;

розрахункових операцій з постачальниками й підрядниками;

розрахункових з іншими дебіторами й кредиторами, з бюджетом, з персоналом з оплати праці й інших операцій; і так далі ....

операцій формування витрат, доходів і фінансових результатів.

Узагальнення проміжної інформації щодо аудиту вірності й об'єктивності статей балансу й фінансової звітності.

Формування власної думки про ступінь вірності й об'єктивності інформації, що відображена у фінансовій звітності, стану обліково-контрольного процесу. (Аудиторський звіт).

Ознайомлення клієнта з результатами аудиту. Оформлення Акту прийому - передачі виконаних робіт.

Разом

14

Таблиця 5.7 - Програма аудиту

Підприємство-клієнт _______________________________________________

Період аудиту «______»_____________ 200__р.

Кількість людин____________________________________________________

Директор АФ ______________________________________________________

Склад робочої групи________________________________________________

Запланований АР___________________________________________________

Запланована суттєвість помилок______________________________________

Перелік аудиторських процедур по етапах аудиту

Періоди здійснення процедур

Виконавець

Способи та прийоми перевірки

Аудиторські свідоцтва

Найменування робочих документів

Контроль виконання

Примітка

1

Загальне ознайомлення з підприємством-клієнтом

1.1

1.2

2

Аудит стану внутрішнього контролю та довіри до внутрішнього аудиту

2.1

2.2

3

Аудит статутного капіталу клієнта

….... і т.д.

15

Складання аудиторського звіту й висновку, і передача їхньому замовникові

16

Передача аудиторського досьє в архів аудиторської фірми

Директор аудиторської фірми ____________________ ___________

(підпис) (дата)

Керівник групи аудиторів__________________ _________ (підпис) (дата)

Обов'язкове документування робіт з аудиту або зроблених послуг визначена МСА 230 «Документація».

Робочі документи аудитораце записи, зроблені аудитором у процесі планування й здійснення робіт з аудиту, інформація (документальне підтвердження), надана клієнтом (об'єктом аудиту) і третіми особами, анотовані матеріали спільних бесід, усного опитування, огляду, а також матеріали узагальнення даних аудиту й вираження думки про вірність і об'єктивність інформації, відбитої у фінансовій звітності.

Таким чином, робочі документи - це записи, у яких аудитор фіксує процедури, тести, отриману інформацію й висновки (висновок), формовані в результаті проведення аудиту й надання супутніх послуг.

У робочі документи вноситься інформація, що, на думку аудитора, є важливою і яка повинна підтвердити висновки й пропозиції в Аудиторському висновку.

Робоча документація може бути оформлена у вигляді стандартних форм і таблиць на папері, або зафіксована на електронних носіях інформації.

Під час планування й проведення аудиту робоча документація допомагає краще здійснювати аудиторську перевірку й контроль над процесом її проведення, у ній реєструються результати аудиторських експертиз, виконаних для підтвердження прийнятих аудитором рішень.

Суть робочих документів, їхній зміст, форма, порядок схоронності викладений у МСА - 230 “Документація ”.

При вивченні цього питання потрібно акцентувати увагу на тім, що обсяг, види, склад і зміст робочих документів визначаються аудитором самостійно в кожному конкретному випадку. Однак, можна сформулювати ряд вимог і рекомендацій щодо повноти (обсягу) інформації в робочих документах аудитора і їхнього оформлення. До таких вимог ставляться:

    • чіткість, зрозумілість, акуратність документів;

    • повнота, детальність інформації;

    • фіксація попередньої й наступної інформації щодо аудиту, що здійснюється;

    • обов'язкова фіксація джерела одержання інформації;

    • обов'язкова адресність інформації, підтвержденість фактами;

    • обов'язкове використання професійної термінології;

    • дотримання вимог щодо відображення обов'язкових реквізитів.

До таких обов'язкових реквізитів робочих документів аудитора можна віднести наступні:

    • назва підприємства клієнта;

    • порядковий номер документа в аудиторському досьє;

    • період аудиту;

    • строк завершення аудиту;

    • назва аудиторської фірми і її реєстраційний номер, прізвище аудитора, що склав документ;

    • посадова особа (менеджер, директор аудиторської фірми), що перевірила документ;

    • назва, мета й дата складання документа, короткий його зміст;

    • посилання на інші документи (при необхідності);

    • підписи аудиторів, які склали документ;

    • інші спеціальні реквізити (на розсуд аудитора).