Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKZ_KONTR MB іспит 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
498.18 Кб
Скачать

Плани семінарських (практичних, лабораторних) занять.

Враховуючи регламентацію навчального процесу робочою програмою дисципліни, мета вивчення дисципліни студентами визначається самостійно у рамках робочої програми дисципліни.

Для денної форми навчання з дисципліни „Макрофінансове бюджетування” передбачена самостійна робота студентів, тому викладач проводить індивідуально-консультаційну роботу зі студентами.

Семінарські та практичні заняття, передбачені для вечірньої та заочної форм навчання, проводяться згідно з навчальним планом та розкладом.

Семінарські заняття з дисципліни „Макрофінансове бюджетування” проводяться у формі співбесіди студентів з викладачем, рецензування та обговорення їх наукових доповідей. Метою семінарського заняття є обговорення зі студентами тих тем дисципліни, які винесені на семінарські заняття.

Практичні заняття мають на меті організацію викладачем детального розгляду студентами окремих теоретичних положень дисципліни „Макрофінансове бюджетування” та формування навичок їх практичного застосування шляхом виконання практичних завдань у вигляді вирішення ситуаційних задач та розгляду їх результатів, роботи з кейсами, підготовки аналітичних записок тощо.

Семінарське заняття 1 Тема: Поняття і необхідність макрофінансового бюджетування, його складові та запровадження в Україні. План.

  1. Суб'єкти, об'єкт і предмет дисципліни „Макрофінансове бюджетування”.

  2. Етапи бюджетування.

  3. Методи та інструменти сучасного бюджетування.

  4. Особливості впровадження бюджетування в Україні.

  5. Бюджетування на рівні місцевих бюджетів.

Література: [1, 2, 3, 7,13,14, 15, 16, 19]

Питання для поглибленого вивчення дисципліни:

  1. Визначте можливі наслідки бюджетування «з нуля» для України.

  2. Методи управління бюджетними програмами Sunset та Sunrise.

  3. Які переваги надає базисне бюджетування?

  4. Проаналізуйте зв`язок державного планування та бюджетування в Україні, використовуючи досвід зарубіжних країн.

Практичне заняття 2 Тема: Критерії економічної ефективності та соціальної результативності видатків бюджетів. План.

  1. Визначення результативності бюджету та бюджетний ефект.

  2. Економічна ефективність та результативність видатків бюджету.

  3. Соціальна ефективність та результативність видатків бюджету.

  4. Критерії ефективності та результативності програмних і не програмних видатків бюджетів.

Література: [12,13,16]

Питання для поглибленого вивчення дисципліни:

  1. Поняття державних стандартів надання послуг та їх відмінність від державних соціальних стандартів. Вплив цих стандартів на бюджетування.

  2. Концепція надання адміністративних та управлінських послуг органами виконавчої влади в Україні та її значення для бюджетування видатків на бюджетні послуги.

  3. Використання бюджетного ефекту при базисному бюджетуванні.

  4. Досвід Російської Федерації у визначенні критеріїв результативності та ефективності видатків бюджету на економіку.

Практичні завдання:

Завдання 2.1: Проаналізувати встановлення трьох на вибір бюджетних послуг в Україні (у соціальній, управлінській та економічній площинах) на основі двох підходів до встановлення бюджетних послуг.

Завдання 2.2:Порівняти основні методи бюджетування за критеріями: історія виникнення, форма видатків, відповідальність головних розпорядників тощо.

Задача 2.1.

Створення комплексу, який складається з краєзнавчого заповідника та парку з облаштованими місцями для відпочинку та дозвілля (кафе, колесо огляду та атракціони для дітей, футбольні поля, тенісні корти тощо) в невеликому туристичному місті заплановано завершити за 5 років. На цей об`єкт з місцевого бюджету планується витратити 9 млн. грн. Після завершення будівництва поточні витрати з бюджету, пов’язані з утриманням заповідника, складатимуть 600 тис. грн. щороку. Внаслідок збільшення привабливості міста для туристів, через 7 років після відкриття комплексу доходи місцевого бюджету, за прогнозами, зростуть на 57 %, що складе 5 млн. грн. щороку.

Розрахувати видатки місцевого бюджету та бюджетний ефект через 7 років після введення об’єкту в дію, прокоментувати отриманий результат. Вказати можливі форми фінансування проекту.

Задача 2.2.

Внаслідок фінансування програм, що передбачають впровадження енергозберігаючих технологій, за 3 роки буде збільшена ефективність споживання різних видів енергії у країні. Внаслідок цього скоротяться витрати з бюджету на енергозабезпечення на 10 %, що складе, за розрахунками, 0,5 % бюджетних видатків або 1,5 млрд. грн. А надходження до бюджету від діяльності енергетичних компаній зростуть на 25 %, що складе 75 млн. грн. або 0,2 % доходів бюджету.

Визначити бюджетний ефект та прокоментувати його.

Задача 2.3.

За рахунок коштів місцевого бюджету планується осушити 20 га землі для подальшої їх реалізації під забудову. Приведена (майбутня) сума реалізації землі становить 0,6 млрд. грн. Ці землі належали до території природного заказника, екологічна організація підрахувала майбутні збитки заказника після осушення – 0,2 млрд. грн., а також загрозу для існування кількох рідкісних видів флори і фауни. Проект планується реалізувати за 6 років, після чого майбутні доходи до місцевого бюджету від забудівлі землі становитимуть 100200 грн. на рік.

Розрахувати бюджетний ефект. Прийняти рішення стосовно проекту з урахуванням факторів впливу та бюджетного ефекту.

Семінарське заняття 3

Тема: Стратегічне планування як ключовий компонент

макрофінансового бюджетування.

План.

  1. Стратегічне планування у державному управлінні як основа для бюджетування.

  2. Стратегічний план головного розпорядника бюджетних коштів та його виконання – зарубіжний досвід і перспективи впровадження в Україні.

  3. Реалізація стратегічного планування в Україні та його зв`язок із бюджетуванням.

Література: [2,7,12,16]

Питання для поглибленого вивчення дисципліни:

  1. Зарубіжний досвід стратегічного планування (в т.ч. на прикладі Російської федерації) та його вплив на бюджетування.

  2. Передумови та перешкоди для запровадження стратегічних планів головних розпорядників коштів в Україні.

  3. Державна стратегія України та її вплив на бюджетування видатків державного бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]