Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рекомендації магістрам.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
247.81 Кб
Скачать

Захист магістерської (кваліфікаційної) роботи в державній екзаменаційній комісії

_________________________________________________________________

Для захисту магістерських робіт наказом ректора Академії прокуратури України створюється Державна екзаменаційна комісія з числа найбільш досвідчених працівників професорсько-викладацького складу. Комісія проводить свої засідання відкрито та згідно з графіком її роботи, що затверджується ректором Академії.

Захист магістерської роботи є формою перевірки рівня знань магістрантів і фактичної підготовленості їх до роботи за фахом. Студент має приділити достатньо уваги підготовці до захисту. Насамперед потрібно належно підготуватися до виступу на засіданні Державної екзаменаційної комісії. (На виступ відводиться до 15 хвилин.)

Рекомендується тези доповіді підготувати у письмовому вигляді. Текст виступу студента на захисті магістерської роботи має бути погоджено з науковим керівником.

Зі структурного погляду тези виступу можуть включати три частини, кожна з яких є самостійним смисловим блоком, хоча загалом вони логічно взаємопов’язані та характеризують зміст проведеного дослідження. Перша частина ґрунтується на вступі магістерської роботи й характеризує актуальність обраної теми, в ній формулюють цілі дипломної роботи, визначають застосовані методи, описують загальну структуру праці. Друга частина виступу в послідовності, визначеній логікою проведеного дослідження, характеризує висновки за кожним розділом магістерської роботи. При цьому особливу увагу звертають на кінцеві результати, критичні зіставлення й оцінки. Третю, останню, частину будують за змістом основних пропозицій і рекомендацій.

Студент, представляючи свою роботу на захисті, повинен у стислому вигляді:

  • обґрунтувати актуальність теми й охарактеризувати структуру роботи;

  • визначити об’єкт і предмет дослідження;

  • коротко викласти найбільш важливі положення та висновки роботи;

  • висвітлити основні проблеми в правовому регулюванні певного виду відносин і правозастосовчій практиці;

  • розкрити зміст запропонованих заходів урегулювання існуючих проблем та обґрунтувати їх ефективність.

Основний акцент у доповіді студент повинен зробити на проблемах законодавства і правозастосовчої практики України та конкретних пропозиціях щодо їх вирішення. Текст виступу може супроводжуватись додатковими ілюстративними матеріалами (схемами, таблицями, діаграмами, графіками тощо), які унаочнюють доведення відповідних положень дипломної роботи, зроблених висновків і внесених пропозицій.

Дуже важливо, щоб виступ магістранта був побудований у науковому стилі, був зрозумілим, граматично коректним, добре аргументованим, переконливим. Виступ і відповіді на запитання, зауваження та побажання, що містяться в рецензії на роботу, загалом мають свідчити про найвищий рівень теоретичної підготовки магістранта, його всебічну ерудицію та вміння доступно викласти основні результати проведеного дослідження.

Завершуючи доповідь, студент має вказати, які його пропозиції вже впроваджені або заплановані до впровадження; де ще доцільно, на його думку, застосувати результати дослідження та яка їх практична цінність.

Голова і члени Державної екзаменаційної комісії, а також інші особи, присутні на захисті, можуть звертатися до студента із запитаннями, на які він зобов’язаний давати змістовні відповіді. Після відповіді на всі запитання оголошується зміст рецензії або надається слово для виступу рецензента (якщо він присутній на захисті). Після цього слово може надаватися науковому керівникові для характеристики дипломної роботи.

Захист однієї магістерської роботи триває не більше 30 хвилин.

За результатами захисту, ДЕК на своєму закритому засіданні приймає рішення щодо оцінки кожної магістерської роботи індивідуально та про присвоєння студенту кваліфікації магістра права з видачею йому диплома державного зразка.

У разі недосягнення згоди між членами ДЕК щодо оцінки магістерської роботи, голова ДЕК має два голоси. Рішення ДЕК оголошується прилюдно в день захисту дипломних робіт, є остаточним і оскарженню не підлягає. Оцінка, визначена комісією, відображається в протоколі ДЕК та залікових книжках.

Студент, який отримав на захисті магістерської роботи незадовільну оцінку, має бути відрахований з Академії. В цьому випадку йому видається академічна довідка встановленого зразка. Він має право бути повторно допущеним до захисту магістерської роботи протягом наступних трьох років.

Під час захисту ведеться протокол засідання Державної екзаменаційної комісії, в якому відображаються всі запитання та відповіді студента. Окремо зазначається думка членів ДЕК про практичну цінність і рекомендації щодо використання пропозицій автора. До протоколу вносяться також відомості про державний документ про освіту, що видається випускникові Академії. Протоколи підписуються головою і членами ДЕК, які брали участь у засіданні, та зберігаються в Академії протягом 75 років.

По завершенні своєї роботи секретар Державної екзаменаційної комісії складає звіт, у якому відображаються якісні та кількісні показники захисту, пропозиції щодо впровадження в юридичну практику результатів магістерських досліджень. Звіт ДЕК обговорюється на засіданні вченої ради Академії прокуратури України.

Захищені магістерські роботи передаються до архіву Академії, де вони зберігаються протягом п’яти років.