Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рекомендації магістрам.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
247.81 Кб
Скачать

Підготовка до захисту магістерської роботи

_________________________________________________________________

Науковий керівник роботи перевіряє виконану частину роботи та надає відповідні рекомендації. Після усунення всіх зауважень керівника студент завершує оформлення роботи і подає її науковому керівникові для підсумкової перевірки на предмет відповідності встановленим вимогам. За умови, що робота належно виконана, науковий керівник допускає її до попереднього захисту, про що робить відповідний запис на титульному аркуші.

Наступним етапом є попередній захист магістерської роботи у спеціально створеній комісії на кафедрі.

Попередній захист проводиться за 3–4 тижні до захисту дипломної роботи в ДЕК відповідно до графіка, який доводиться до відома студентів за 1 місяць до початку попереднього захисту.

Студент подає на попередній захист роботу у завершеному, але не зшитому вигляді. Комісія оцінює роботу за зовнішніми ознаками. У разі виявлення несуттєвих недоліків надає термін для їх виправлення. У разі невідповідності роботи встановленим вимогам, наявності суттєвих недоліків, комісія складає та подає на випускову кафедру висновок про недопущення її до захисту в державній комісії.

Після попереднього захисту у разі повної відповідності її встановленим вимогам магістерська робота зшивається в тверду обкладинку. В кінці роботи підшиваються два вільні файли для розміщення відзиву наукового керівника та рецензії. Робота передається науковому керівнику, який у триденний термін складає відзив на неї.

У відзиві наукового керівника наводиться коротка характеристика виконаної дипломної роботи, відзначаються особисті якості магістранта (самостійність і систематичність у роботі, творчий підхід до вирішення поставлених завдань тощо), характеризується вміння самостійно працювати з нормативно-правовими актами, літературними джерелами, ставлення студента до роботи, загальний рівень його ерудованості та професійної підготовки. У кінці відзиву дається оцінка якості виконаної роботи та робиться висновок щодо можливості допуску магістерської роботи до захисту в Державній екзаменаційній комісії.

Оформлена належним чином магістерська робота з письмовим відзивом наукового керівника подається студентом на кафедру, на якій виконана робота.

Обов’язковою умовою захисту магістерської роботи є одержання зовнішньої рецензії, яку має дати висококваліфікований фахівець, який спеціалізується на вирішенні проблем, споріднених з темою роботи. Рецензенти призначаються по кожній роботі індивідуально спеціальним розпорядженням директора Інституту підготовки кадрів із числа викладачів однієї із кафедр Академії. Передачу магістерської роботи на рецензування організовує кафедра.

Рецензія оформляється у вигляді окремого документа; повинна відображати позитивні досягнення дипломної роботи та її недоліки, містити ґрунтовний аналіз змісту роботи, висновок щодо можливості її захисту та рекомендацію щодо диференційованої оцінки її якості (Додаток 4).

Рецензія обов’язково повинна включати:

  • висновок про відповідність змісту роботи магістерському завданню;

  • об’єктивну характеристику роботи й оцінку її якості;

  • оцінку конкретних пропозицій, рекомендацій щодо вдосконалення законодавства, практики реалізації правових норм та їх значимості;

  • оцінку стилю викладу і грамотності тексту магістерської роботи;

  • перелік позитивних характеристик і основних недоліків та помилок магістерської роботи (якщо вони є);

  • відзив про роботу загалом та її відповідність загальним вимогам до робіт такого рівня у вищому навчальному закладі освіти;

  • оцінку магістерської роботи за чотирибальною шкалою («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно»).

Рецензент підписує магістерську роботу і разом з рецензією передає її на кафедру, на якій вона була виконана.

Студент має бути ознайомлений зі змістом рецензії не пізніше як за день до захисту магістерської роботи. Внесення змін у роботу після складання відзиву наукового керівника та рецензії не допускається.

Після рецензування кафедра розглядає роботу та вирішує питання про допуск її до захисту в ДЕК, про що завідувачем кафедри вчиняється відповідний надпис на титульному аркуші.

Завідувач кафедри вправі не допустити роботу до захисту у разі, якщо вона: за змістом чи оформленням не відповідає встановленим вимогам, написана не за темою, яка закріплена за студентом у відповідних нормативних документах Академії; структура і зміст роботи не відповідають її темі; виконана не самостійно, або з використанням застарілого матеріалу; подана з суттєвими порушеннями строків її виконання і здачі; немає зовнішньої рецензії або відзиву наукового керівника або обидва документи містять негативні висновки по роботі; істотно порушені вимоги щодо її оформлення; за змістом не відповідає юридичній спеціальності.

Рішення про недопущення магістерської роботи студента до захисту затверджується на засіданні кафедри з обов’язковою участю наукового керівника та рецензента.