Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фин.анализ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
4.9 Mб
Скачать

4. Аналіз власного оборотного капіталу як абсолютного показника ліквідності та платоспроможності.

На першому етапі оцінки ліквідності та платоспроможності підприємств пропонують використовувати абсолютний показник, який розраховується на основі балансу, - це власний оборотний капітал. Економічна природа його полягає у визначенні суми оборотних коштів, що залишається в розпорядженні підприємства після розрахунків за короткостроковими зобов'язаннями, і залежить як від структури активів, так і від структури джерел фінансування підприємства. Власні оборотні кошти відігравали важливу роль у плануванні господарсько-фінансової діяльності підприємств торгівлі в період адміністративно-командної економіки, для яких у централізованому порядку доводилася норма їх участі у формуванні оборотних активів

Наявність власних (чистих) оборотних активів (BOA), яка розраховується за формулою:

BOA = ВК - НА,

BOA = ОА - ЗП,

де ВК – власний капітал;

НА – необоротні активи;

ОА – обо­ротні активи;

ЗП – зобов'язання підприємства.

Взагалі для визначення власних оборотних коштів нині немає єди­ного алгоритму навіть на рівні державних органів – Аудитор­ської палати України, Міністерства фінансів України, Фонду державного майна України та Державної податкової адмініст­рації України.

Найчастіше власні оборотні кошти (ВОК) розраховують як різ­ницю між оборотними активами та поточними зобов'язаннями (за рядками балансу 260 і 620)

ВОК = Рядок 260 - Рядок 620.

Алгоритм цього розрахунку рекомендовано Аудиторською палатою України в Методичних рекомендаціях щодо підготовки аудиторського висновку при перевірці відкритих акціонерних то­вариств та підприємств – емітентів облігацій (крім комерційних банків). Схвалено Аудиторською палатою України. Протокол за­сідання АПУ від 23.02.2001 р. та в Положенні про порядок здійс­нення аналізу фінансового стану підприємств, що підлягають приватизації, затверджені наказом Міністерства фінансів України та Фонду державного майна України від 26.01.2001 № 49/121 і зареєстровані в Міністерстві юстиції України від 08.02.2001 р. за № 121/532.

За цим алгоритмом розрахунку власних оборотних коштів на­явність розділу III активу Балансу, де містяться і оборотні активи, не враховується.

За Методичними рекомендаціями щодо аналізу фінансово-госпо­дарського стану підприємств та організацій, затвердженими Дер­жавною податковою адміністрацією України від 16.06.2000р. власні оборотні активи розраховують як різницю між власним капіталом і необоротними активами, проте з останніх вирахову­ють довгострокову дебіторську заборгованість

ВОК = Рядок 380 – (Рядок 080 - Рядок 050).

Розмір власних оборотних коштів підприємства

№ пор.

Формула розрахунку

1

Рядок 260 - Рядок 620

2

(Рядок 260 + Рядок 270) - (Рядок 620 + Рядок 630)

3

(Рядок 260 + Рядок 270) - (Рядок 480 + Рядок 620 + Рядок 630)

4 мін

Рядок 380 - (Рядок 080 - Рядок 050)

5

Рядок 380 + Рядок 430 - Рядок 080

6 макс

Рядок 380 + Рядок 430 + Рядок 630 - Рядок 080

7

Рядок 380 + Рядок 430 + Рядок 480 - Рядок 080

Взагалі ж цей показник свідчить про те, яка сума оборотних активів зали­шається в розпорядженні підприємства після розрахунків за його зобов'язаннями.

Основним джерелом позитивної зміни цього показника є чис­тий прибуток, а негативної – збиток, що отримує підприємство в результаті здійснення господарської діяльності.

Господарські операції, що супроводжуються одночасними змінами вартісної величини оборотних активів та поточних зо­бов'язань або перегрупуванням їх складу, розмір власних оборо­тних активів не змінюють.

Ефективність приросту чистих оборотних активів залежить від об'єктів, в які розміщується чистий прибуток. Якщо діяль­ність підприємства супроводжується збільшенням виробничих і товарних запасів або дебіторської заборгованості, яке не обумов­лено розширенням обсягів об'єктів діяльності, а отже, є невипра­вданим, то використання чистого прибутку на формування акти­вів не можна розглядати як ефективне управлінське рішення.

Загрожує підприємству і ситуація, коли величина власних боротних активів зменшується від збиткової діяльності або коли іоротні активи зростають меншими темпами, ніж поточні зо-;ов'язання, оскільки це потребує додаткового фінансування не­обхідних активів на позиковій основі.

Отже, при дослідженні величини власних оборотних активів необхідно не тільки визначити розмір і динаміку зміни цього по­казника, а й з'ясувати їх причини та наслідки.