Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фин.анализ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
4.9 Mб
Скачать

13 Аналіз наявності та стану основних фондів і нематеріальних активів

У процесі оцінки використовують такі основні показники:

Коефіцієнт зносу основних засобів. Він розраховується за формулою

КЗо.з = Зо.з /Пво.з,

де КЗо.з — коефіцієнт зносу основних засобів; З — сума зносу основних засобів підприємства на певну дату; Пво.з — первісна вартість основних засобів підприємства на певну дату.

Коефіцієнт строку використання основних засобів. Для його розрахунку використовується формула

Ко.з = ЗВо.з/ПВо.з,

де ЗВо.з — залишкова вартість основних засобів підприємства на певну дату.

Коефіцієнт амортизації нематеріальних активів. Його розрахунок проводиться за формулою:

КАн.а = Ан.а/ПВн.а,

де КАо.з — коефіцієнт амортизації нематеріальних активів; Ан.а — сума амортизації нематеріальних активів підприємства на певну дату; ПВн.а — первісна вартість нематеріальних активів підприємства на певну дату.

На четвертому етапі аналізу визначається період обороту операційних необоротних активів, які використовує підприємство. Він розраховується за формулою:

ПОо.н.а = ОНА / З,

де ПОо.н.а — період обороту операційних необоротних активів, які використовує підприємство; ОНА/З — середньорічна сума всіх операційних необоротних активів підприємства за первісною вартістю; З — середньорічна сума зносу всіх операційних необоротних активів, які використовує підприємство.

На п’ятому етапі аналізу вивчається інтенсивність оновлення необоротних активів у майбутньому періоді. У процесі аналізу використовують такі основні показники:

Коефіцієнт вибуття операційних необоротних активів. Він характеризує частку вибулих операційних необоротних активів у загальній їх сумі та розраховується за формулою

КВо.н.а = ОНАв / ОНАпоч,

де КВо.н.а — коефіцієнт вибуття операційних необоротних активів; ОНАв — вартість вибулих операційних необоротних активів у звітному періоді; ОНАпоч — вартість операційних необоротних активів на початок звітного періоду.

Коефіцієнт оновлення операційних необоротних активів. Він характеризує приріст нових операційних необоротних активів у загальній їх сумі та розраховується за формулою

КОо.н.а = (ОНАвв – ОНАв) / ОНАк

де КОо.н.а — коефіцієнт оновлення операційних необоротних активів; ОНАвв — вартість знову зведених операційних необоротних активів у звітному періоді; ОНАв — вартість вибулих операційних необоротних активів у звітному періоді; ОНАк — вартість операційних необоротних активів на кінець звітного періоду.

Вказані показники розраховуються в процесі аналізу не тільки по операційних необоротних активах у цілому, а й у розрізі їх видів — основних засобів та нематеріальних активів.

14 Аналіз оборотності дебіторської заборгованості

Кількість оборотів дебіторської заборгованості характери­зує швидкість обороту інвестованих у неї коштів протягом ви­значеного періоду і визначається як відношення загальної суми виручки від реалізації за період до середнього залишку дебітор­ської заборгованості за період, що аналізується.

Важливим є аналіз строку виникнення дебіторської заборго­ваності та розгляд складу простроченої дебіторської заборгова­ності, у межах якої виділяється сумнівна та безнадійна заборго­ваність.

Відповідно до облікової політики підприємства нормальною вважають дебіторську заборгованість зі строком погашення до 3-х міс., а зі строком погашення більше від 3-х міс. – простроченою. Коефіцієнт простроченої заборгованості розраховують як суму дебіторської заборгованості, несплаченої в строк, до загальної суми дебіторської заборгованості підприємства.

Середній «вік» простроченої дебіторської заборгованості визначають як відношення середнього залишку дебіторської за­боргованості, неоплаченої в строк у період, що аналізується, до суми одноденного обороту по реалізації в цьому періоді.

Досить показовим при аналізі дебіторської заборгованості є порівняння наявного рівня заборгованості покупців з оптималь­ним її розміром.

Оптимальний розмір дебіторської заборгованості визнача­ють за формулою

де ОР – плановий обсяг реалізації продукції з наданням комер­ційного кредиту;

Кс/ц – коефіцієнт співвідношення собівартості та ціни продукції;

Сп.о – середній період обороту дебіторської заборгованості в минулому періоді;

СПП – середній період про­строчення платежів.