Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv_protsess.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
885.25 Кб
Скачать

71. Право апеляційного оскарження та порядок його здійснення. Форма і зміст заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги.

Сторони, а також інші особи та прокурор, які брали участь у розгляді справи, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково. Ухвала суду першої інстанції оскаржується в апеляційному порядку окремо від рішення суду у випадках, передбачених цим Кодексом. Апеляційна скарга, апеляційне подання прокурора на ухвалу суду першої інстанції подається і розглядається у тому ж порядку, що і апеляційна скарга, подання на рішення суду. Апеляційна перевірка рішень і ухвал є гарантією здійснення права на судовий захист. Якщо сторони та інші особи, які беруть участь у справі, не згодні з рішенням суду, вважають його незаконним і необгрунтованим, то за їх скаргою справа розглядається судом апеляційної інстанції. Сторонам надано право апеляційного оскарження незалежно від їх особистої участі в розгляді справи судом першої інстанції, оскільки рішення даного суду ухвалено відносно їх особистих прав і обов'язків. Таким же правом наділені і співучасники, але при цьому треба враховувати, що співпозивачі і співвідповідачі можуть оскаржити рішення самостійно можуть приєднатися до скарги, поданою відповідною стороною. Третім особам, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору, надається право оскарження тоді, коли вони були допущені до участі в справі, тобто у разі прийняття їх позовної заяви. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають право апеляційного оскарження, якщо вони вступали або притягувалися до участі в справі. Вони можуть самостійно оскаржити судову постанову або приєднатися до скарги, пред'явленої особою, на стороні якої вони виступали. Законні представники наділені такими ж правами, як і сторони. Інші представники сторін і третіх осіб мають право апеляційного оскарження тільки за тих умов, коли це передбачено дорученням, виданим їм стороною або третьою особою чи іншим документом, який посвідчує дані повноваження представника. Органи державної влади і органи місцевого самоврядування можуть оскаржити рішення в будь-якій формі своєї участі, ... а інші особи, зазначені в ст. 121 ЦПК, — тільки у разі порушення ними цивільної справи. Прокурор або його заступник може вносити апеляційне подання на постанову суду першої інстанції у межах своєї компетенції незалежно від того, брав чи не брав він участі у розгляді справи у суді першої інстанції, а помічники прокурора, прокурори управлінь та відділів — лише по справах, які розглянуті за їх участю (ст. 37 Закону України «Про прокуратуру»). Суб'єктами права апеляційного оскарження можуть бути також заявники, заінтересовані і посадові особи в справах, які виникають з адміністративних правовідносин, і справах окремого провадження.

Форма та зміст апеляційної скарги.

В апеляції на рішення суду в цивільній справі зазначаються: 1) назва суду, до якого подається скарга, апеляційне подання прокурора; 2) особа, яка подає скаргу, подання, її місце проживання або знаходження, поштовий індекс, номер засобів зв'язку; 3) повна і точна назва інших осіб, які беруть участь у справі, їх місце проживання або знаходження, поштовий індекс, номер засобів зв'язку; 4) посилання на рішення, ухвалу, що оскаржується, та межі оскарження; 5) обгрунтування апеляційної скарги, апеляційного подання прокурора: у чому полягає неправильність рішення (ухвали) суду, обставини справи та закон, якими спростовується рішення; нові факти чи засоби доказування, які мають значення для справи, і заперечення проти доказів, коли суд першої інстанції необгрунтоване відмовив у їх прийнятті або коли неможливість їх подання раніше зумовлена поважними причинами; перелік використаних судом першої інстанції доказів, що підлягають дослідженню в суді апеляційної інстанції; 6) прохання особи, яка подає скаргу, чи клопотання прокурора; 7) перелік письмових матеріалів, що додаються до скарги, апеляційного подання прокурора. Апеляційна скарга підписується особою, яка її подає, або її представником; апеляційне подання прокурора - прокурором, який його подав. До апеляційної скарги, поданої представником, додається довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо в справі немає такого до кумента. До апеляційної скарги, апеля ційного подання прокурора додають ся їх копії з додатковими матеріалами у кількості примірників відповідно до числа осіб, які беруть участь у справі. Апеляція на рішення суду першої інстанції мож бути подана протягом одного місяця наступного дня після проголошенн рішення. Якщо у справі ухвалено додат кове рішення, то строк на апеляційн оскарження обчислюється з наступнол дня після його проголошення. Апеляція на ухвали суду першої інстанції подаютьс протягом п'ятнадцяти днів з наступноп дня після їх ухвалення. Апеляція, подані післ закінчення встановлених строків, зали шаються без розгляду, якщо суд за за явою особи, яка їх подала, не знайде під став для поновлення строку, про щі постановлюється ухвала.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]