Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
viborche_pravo_LEKTsIYa.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
30.93 Кб
Скачать

Тема: «Виборчі процедури на виборах Президента України, народних депутатів та місцевих виборах»

Тема: «Виборчі процедури на виборах Президента України, народних депутатів та місцевих виборах»

План:

  1. Висування кандидатів.

  2. Реєстрація кандидатів.

  3. Передвиборна агітація.

1. Висування кандидатів А) Висування кандидатів на пост Президента України (44-50)

Висування кандидатів на пост Президента України партіями (блоками) та самовисування розпочинається за вісімдесят дев'ять днів і закінчується за сімдесят один день до дня виборів. Кандидата на пост Президента України може висувати партія, яка зареєстрована в установленому законом порядку не пізніш як за рік до дня виборів, або виборчий блок партій за умови, що до його складу входять партії, зареєстровані не пізніш як за рік до дня виборів.

Виборчий блок може бути утворено двома і більше партіями на підставі рішень з'їзду (зборів, конференції) кожної з цих партій. З'їзди (збори, конференції) партій, які приймають рішення про утворення виборчого блоку, можуть відбутися в будь-який час до початку виборчого процесу. Керівники або представники партій, які уповноважені з'їздом (зборами, конференцією), укладають угоду про утворення виборчого блоку, яка підписується ними і скріплюється печатками партій, що утворили блок.

Партія, що входить до блоку, може не пізніше ніж за двадцять шість днів до дня виборів прийняти рішення про вихід зі складу блоку. Вихід партії, членом якої не є кандидат на пост Президента України, із складу блоку, до якого входить більше ніж дві партії, не впливає на статус блоку як суб'єкта виборчого процесу незалежно від кількості партій, які в ньому залишилися.

Партії, що входять до блоку, можуть не пізніше ніж за двадцять шість днів до дня виборів прийняти рішення про розпуск виборчого блоку. Такі рішення приймаються з'їздами (зборами, конференціями) усіх партій, що входять до блоку.

Партія (блок) може висунути лише одного кандидата на пост Президента України. Партія (блок) може висунути кандидатом на пост Президента України особу, яка є членом цієї партії (членом партії, яка входить до блоку), або позапартійного громадянина, який відповідно до закону має право бути обраним Президентом України. Партія, що входить до виборчого блоку, не може самостійно висувати кандидата на пост Президента України та входити до складу іншого виборчого блоку.

Висунення кандидата партією здійснюється на її з'їзді (зборах, конференції), а блоком — на міжпартійному з'їзді (зборах, конференції) партій, що входять до блоку. У з'їзді (зборах, конференції), на якому здійснюється висування кандидата, повинно брати участь не менше 200 делегатів.

Особа може бути висунута кандидатом на пост Президента України лише однією партією (одним блоком) згідно з волею кандидата.

Громадянин України, який відповідно до закону може бути обраним Президентом України, особисто подає до Центральної виборчої комісії засвідчену в установленому законом порядку заяву про самоеисунення. У цій заяві мають міститися згода на оприлюднення біографічних відомостей і декларації про майно та доходи, зобов'язання в разі обрання передати у порядку, встановленому законом, протягом місяця після офіційного оприлюднення результатів виборів в управління іншій особі належні йому підприємства та корпоративні права і припинити діяльність

і

чи скласти представницький мандат, які відповідно до Конституції та законів України несумісні з зайняттям посту Президента України.

Б) Висування кандидатів у народні депутати України (ст. 52-53)

Право висування кандидатів у депутати належить громадянам України, які мають право голосу. Це право реалізується ними через партії або шляхом самовисування. Громадянин України, який має право бути обраним депутатом, може дати згоду балотуватися кандидатом у депутати від партії. Висування кандидатів у депутати розпочинається за дев яносто днів і закінчується за сімдесят дев 'ять днів до дня виборів. Одна і та ж особа може бути включена лише до одного виборчого списку кандидатів у депутати від партіїта та висунута лише в одному з одномандатних виборчих округів в порядку висування партією або в порядку самовисування.

Висування кандидатів у депутати здійснюється у вигляді виборчого списку кандидатів. Усі кандидати у депутати, висунуті партією, включаються до єдиного виборчого списку партії. Черговість кандидатів у списку визначається на з'їзді (зборах, конференції).

В) Порядок висування кандидатів на місцевих виборах (35-36)

Висування кандидатів у депутати в багатомандатному, одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочинається за 34 дні та закінчується за 28 днів до дня місцевих виборів, а висування кандидатів у депутати в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі розпочинається за ЗО днів і закінчується за 26 днів до дня виборів.

Право висування кандидатів у депутати та кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови реалізується виборцями через місцеві організації партій (блоки) або шляхом самовисування. Місцева організація партії або виборчий блок організацій партій, утворений відповідно до закону, може висувати кандидатів на місцевих виборах за умови, що зазначені організації партій зареєстровані у встановленому законом порядку, а відповідні партії зареєстровані не пізніш як за триста шістдесят п'ять днів до дня виборів.

Громадянин України, який має право бути обраним депутатом або сільським, селищним, міським головою, може самовисуватися кандидатом у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови шляхом подання заяви до відповідної територіальної виборчої комісії із зазначенням округу, де громадянин має бажання балотуватися на місцевих виборах.

Одна і та ж особа може одночасно балотуватися кандидатом на посаду відповідно сільського, селищного чи міського голови, кандидатом у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим та кандидатом у депутати інших місцевих рад. Однак одна і та ж особа не може одночасно балотуватися більше ніж у одному окрузі по виборах до відповідної сільської, селищної ради.

Особа може бути висунута кандидатом лише місцевою організацією (місцевими організаціями) однієї партії (місцевими організаціями партій, що входять до одного блоку).

2. Реєстрація кандидатів

А) Реєстрація кандидатів на пост Президента України (ст. 51-56)

Для реєстрації кандидата на пост Президента України законом передбачено необхідність внесення ним або партією (блоком), що його висунула, грошової застави. Грошова застава вноситься у безготівковому порядку на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії в розмірі два мільйони п'ятсот тисяч гривень.

Грошова застава повертається партії (партіям, що входять до блоку), яка висунула кандидата на пост Президента України, чи кандидату на пост Президента України, якщо його включено до виборчого бюлетеня для повторного голосування. Якщо ж кандидата на пост глави держави не включено до виборчого бюлетеня для повторного голосування, іншими словами, якщо він за результатами голосування в день виборів не пройшов у «другий тур» виборів, грошова застава не повертається і перераховується до Державного бюджету України.

Центральна виборча комісія реєструє кандидата на пост Президента України за умови отримання нею пакета документів, що зазначений у законі.

Доцільно особливу увагу звернути на необхідність подання для реєстрації кандидатом на пост Президента України декларації про майно та доходи. Декларація про майно та доходи кандидата на пост Президента України та членів його сім'ї за рік, що передує року виборів, заповнюється власноручно кандидатом за формою декларації про майно та доходи державного службовця першої категорії, затвердженою Міністерством фінансів України станом на 1 січня року проведення виборів. Достовірність відомостей, поданих у декларації, перевіряється Державною податковою адміністрацією України за дорученням Центральної виборчої комісії. Помилки і неточності, виявлені в декларації, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації.

Центральна виборча комісія публікує декларацію про майно та доход кожного кандидата на пост Президента України у триденний строк після реєстрації кандидата в газетах «Голос України» та «Урядовий кур'єр», а також розміщує на офіційному сайті Центральної виборчої комісії.

Подання документів до ЦВК для реєстрації кандидатів закінчується за шістдесят вісім днів до дня виборів.

Особа, висунута кандидатом на пост Президента України, має право до дня реєстрації її кандидатом відкликати свою заяву про самовисунення чи про згоду балотуватися від відповідної партії (блоку). При цьому повторна заява особи про самовисунення чи про згоду балотуватися на виборах Президента України від цієї партії (блоку) не приймається.

У разі реєстрації кандидата уповноваженому представнику партії (блоку) або кандидата на пост Президента України не пізніше наступного дня видається копія постанови про реєстрацію. Кандидату на пост Президента України не пізніш як у триденний строк з дня прийняття рішення про його реєстрацію видається посвідчення кандидата на пост Президента України. Рішення про реєстрацію у цей же строк оприлюднюється в газетах «Голос України» та «Урядовий кур'єр».

ЦВК має права відмовити в реєстрації або скасувати реєстрацію у передбачених ст. 52 ЗУ та ст. 56 ЗУ «Про вибори президента України».

У разі смерті кандидата на пост Президента України або визнання його безвісно відсутнім ЦВК оголошує його таким, що вибув з балотування. Це рішення оприлюднюється в засобах масової інформації не пізніше наступного дня після його прийняття, але не пізніш як за один день до дня виборів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]