Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
viborche_pravo_LEKTsIYa.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
30.93 Кб
Скачать

Участь у передвиборній агітації забороняється:

  1. іноземцям та особам без громадянства, у тому числі через журналістську діяльність чи у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії (блоку) - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати;

  2. органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам;

  3. посадовим і службовим особам органів, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом у депутати;

  4. членам виборчих комісій протягом строку їх повноважень у відповідних виборчих комісіях.

У військових частинах (формуваннях) та в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах передвиборна агітація обмежується.

Напередодні і в день виборів забороняється проведення масових акцій (зборів, мітингів, походів, демонстрацій тощо) від імені кандидатів на пост Президента України, у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, місцевих організацій партій -суб'єктів виборчого процесу, а також політичних партій, місцеві організації яких є суб'єктами виборчого процесу.

До передвиборної агітації не відносяться офіційні повідомлення в період виборчого процесу (без коментарів, які можуть мати агітаційний характер, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій) про дії кандидатів, пов'язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією або законами України.

Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, та коштів виборчих фондів кандидатів, політичних партій (їх блоків). Використання власних коштів кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

Передвиборна агітація за рахунок коштів Державного бюджету здійснюється з додержанням принципу рівних умов надання кандидатам однакових друкованих площ у друкованих засобах масової інформації та ефірного часу на радіо і телебаченні.

Стосовно першої групи, тобто строків, які визначають тривалість виборчого процесу, варто звернути увагу на те, що чинному на сьогодні законодавству України властиві такі види строків:

  1. 90 днів, встановлені для виборчого процесу чергових виборів депутатів Верховної Ради України; чергових та позачергових виборів Президента України;

  2. 60 днів, встановлені для виборчого процесу позачергових виборів народних депутатів Верховної Ради України;

  3. 50 днів, встановлені для чергових, позачергових та повторних місцевих виборів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]