Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VP_Metod_k_rob_mag_12.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
231.94 Кб
Скачать

Державний вищий навчальний заклад

“Українська академія банківської справи Національного банку України”

Кафедра цивільно-правових дисциплін та банківського права

Вексельне право

Методичні вказівки

щодо виконання контрольних робіт

Для студентів 5 курсу спеціальності 8.03040101 “Правознавство” освітньо-кваліфікаційного рівня “магістр” заочної форми навчання

Суми

ДВНЗ “УАБС НБУ”

2012

УДК 342.9(073)

А 31

Рекомендовано до видання методичною радою Державного вищого навчального закладу “Українська академія банківської справи Національного банку України”, протокол № _від ___________.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри кримінально-правових дисциплін, протокол № № 6 від 10.02.2012 р.

Укладач

кандидат юридичних наук, доцент

С.В. Мирославський

Рецензенти:

суддя господарського суду Сумської області

Костенко Л.А.

Завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін та банківського права

ДВНЗ «УАБС НБУ», доктор юридичних наук, професор

В.Д. Чернадчук

Вексельне право: методичні вказівки щодо виконання контрольних робіт / [уклад. С.В. Мирославський]; Державний вищий навчальний заклад “Українська академія банківської справиНаціонального банку України”. – Суми : ДВНЗ “УАБС НБУ”, 2012. – 31 с.

Видання містить структуру навчальної дисципліни,загальні вимоги до оформлення контрольної роботи, програму, плани та завдання вивчення дисципліни, варіанти контрольних робіт, рекомендовану літературу, питання для самоконтролю

та заліку з дисципліни «Вексельне право». Призначене для студентів 5 курсу напряму підготовки 8.030401 “Правознавство” освітньо-кваліфікаційного рівня “магістр” заочної форми навчання.

© ДВНЗ “Українська академія банківської справи

Національного банку України”, 2012

1. Вступ

Організація самостійної роботи студентів потребує тематичного вивчення рекомендованої літератури та спрямована на засвоєння теоретичних знань з метою іх наступного застосування при вирішенні практичних завдань.

Виконання контрольної роботи з дисципліни «Вексельне право» є завершальним етапом самостійної роботи студента заочного відділення спрямованої на засвоєння основних тем навчальної дисципліни. У зв’язку із цим приступаючи до виконання контрольної роботи студент заочного відділення має врахувати наступне.

Вивчення курсу “Вексельне право” зумовлено тим, що дана дисципліна розрахована на підготовку фахівців із знанням законодавства про вексельний обіг. Головне завдання вивчення дисциплiни "Вексельне право" полягає у тому, щоб набути та закріпити знання з основ правового регулювання вексельного обігу, в тому числi розкрити найважливiшi питання щодо його мети, здiйснення та правового забезпечення. Вивчення матерiалу побудоване за принципом - вiд найбiльш загальних, фундаментальних положень, якi дають уяву про сучаснi принципи вексельного права, до конкретних питань правового регулювання весельного обігу. Обмежений час вивчення учбового матерiалу i його значний обсяг вимагають вiд студентiв систематичної роботи по вивченню даної дисциплiни.

Змiст роботи полягає в тому, що студенти вивчають матерiал в тому порядку, в якому вiн викладається пiд час начитки у формі лекцiй. Для самостiйного вивчення дисциплiни необхiдно опрацьовувати лiтературу, яка пропонується до вивчення курсу.

На практичнi (семiнарськi) заняття виносяться проблемно-пiзнавальнi питання до кожної теми, вiдповiдi на якi необхiдно сформулювати на основi знань, одержаних пiд час самостiйної роботи над вивченням тем.

За результатами вивчення дисципліни "Вексельне право” студенти заочного відділення повинні володіти не тільки теоретичними основами знань про вексель і вексельний обіг, але й мають орієнтуватись в Законах України: “Про обіг векселів в Україні ”, “ Про цінні папери та фондовий ринок”,”Про банки і банківську діяльність”, Цивільний кодекс України, Женевська конвенція 1930 року, якою запроваджено Уніфікований закон про переказні векселі та прості векселі, Женевська конвенція 1930 року про врегулювання деяких колізій законів про переказні векселі та прості векселі, Женевська конвенція 1930 року про гербовий збір стосовно переказних векселів і простих векселів.

Метою вивчення дисципліни є засвоєння чинного вексельного законодавства, ознайомлення із науковими працями з вексельного права, а також із практикою застосування вексельного законодавства, зокрема, із практикою організації правового забезпечення правовідносин між суб’єктами вексельних правовідносин.

Завданнями вивчення навчальної дисципліни “Вексельне право” є:

- засвоєння теоретичних основ формування вексельного обігу;

- вивчення вексельного законодавства, розуміння принципів та особливостей вексельного права.

- формування теоретичних знань і практичних навичок щодо правового забезпечення роботи з векселями ;

- формування знань з питань вексельного права.

Вивчення вексельного права базується на знаннях та навичках, які отримані студентами з теорії держави і права, історії держави і права, конституційного, цивільного, податкового та фінансового права. Отриманні знання та навички є базовими для вивчення таких навчальних дисциплін: банківське право, валютне право, господарське право, правове регулювання банкрутства банків.

Предметом навчальної дисципліни є суспільні відносини, що виникають у зв’язку із використанням векселя у господарському обігу а також діяльності суб’єктів вексельного обігу, які будучи врегульованими нормами вексельного права стають вексельними правовідносинами.

При вивченні навчальної дисципліни "Вексельне право" студент повинен користуватися підручниками, навчальними посібниками, науковими працями не тільки з вексельного права, а й економічною літературою, нормативно-правовими актами, судовою практикою та іншими джерелами, перелік яких надано. Окрім них багато статей, коментарів, роз'яснень мстяться в періодичних видання: “Голос України", "Урядовий кур'єр", "Закон i бізнес", "Право України", "Бізнес", "Підприємництво, господарство і право", "Економіка, фінанси i право", “Юридична Україна”, “Держава і право”, “Правова держава”, “Українське право” та інші видання.

При вивченні курсу вексельного права використовуються такі форми проведення занять: лекції, семінарські (практичні заняття) самостійна робота студентів за темами курсу, написання контрольної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]