Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
viborche_pravo_LEKTsIYa.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
30.93 Кб
Скачать

Б) Реєстрація кандидатів у народні депутатів (58-60)

Центральна виборча комісія реєструє кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії (блоку), за умови отримання нею визначених законом документів, зокрема декларації про майно та доходи кожного кандидата та документа про внесення грошової застави.

Ст. 54-55 ЗУ «Про вибори народних депутатів» містять умови реєстрації кандидатів у депутати в загальнодержавному та одномандатних округах.

Партія, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати у загальнодержавному окрузі, вносить в безготівковому порядку на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії грошову заставу в розмірі двох тисяч мінімальних розмірів заробітної плати.

З

Партія, яка висунула кандидата в депутати в одномандатному окрузі, кандидат у депутати, який балотується в одномандатному окрузі в порядку самовисування вносить грошову заставу в розмірі дванадцяти мінімальних розмірів заробітної плати.

Декларація про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за рік, що передує року початку виборчого процесу, подається кандидатом у депутати за формою, що визначена Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції".

Грошова застава повертається лише тим партіям та кандидатам, які взяли участь у розподілі депутатських мандатів. Грошова застава, внесена партією, яка не взяла участі у розподілі депутатських мандатів, у восьмиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів перераховується до Державного бюджету України.

Документи, подані до Центральної виборчої комісії після оголошення про початок виборчого процесу, повторно не подаються.

У разі коли в одномандатному окрузі після закінчення строку реєстрації кандидатів не зареєстровано жодного кандидата у депутати, або якщо у виборах брав участь один кандидат і за нього віддали голоси менше половини виборців, що взяли участь у голосуванні, вибори у цьому окрузі вважаються такими, що не відбулися.

в) Реєстрація кандидатів на місцевих виборах (37-42)

Кандидати у депутати в багатомандатному виборчому окрузі, включені до виборчого списку кандидатів у депутати від місцевої організації партії, реєструються відповідною територіальною виборчою комісією в разі дотримання умов, передбачених статтею 37 Закону.

Черговість кандидатів у депутати у виборчому списку, визначена місцевою організацією партії, після подання документів до територіальної виборчої комісії не може бути змінена.

Кандидати у депутати в одномандатному, одномандатному мажоритарному виборчому окрузі реєструються відповідною територіальною виборчою комісією в разі дотримання умов, передбачених статтею 38 Закону.

Відмова у реєстрації кандидата у депутати в одномандатному, одномандатному мажоритарному виборчому окрузі з підстав невідповідного оформлення документів, не виключає повторного подання кандидатом заяви про реєстрацію.

Кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови реєструється відповідною територіальною виборчою комісією в разі дотримання умов, передбачених статтею 39 Закону.

Якщо після закінчення строку реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови залишився один кандидат та (або) один виборчий список місцевих організацій партій, голосування проводиться по одному кандидату (одному виборчому списку кандидатів у депутати).

У разі якщо у відповідному виборчому окрузі після закінчення строку реєстрації кандидатів не залишилося жодного кандидата, жодного виборчого списку місцевих організацій партій, вибори у такому виборчому окрузі вважаються такими, що не відбулися.

Особа, висунута кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, кандидатом у депутати в одномандатному окрузі або особа, яка має намір само висуватися повинна надати підписні листи на свою підтримку.

Територіальна виборча комісія не пізніш як на третій день з дня прийняття документів, зазначених у Законі, але не пізніш як за 23 дні до дня виборів приймає рішення про реєстрацію виборчого списку кандидатів у депутати або про відмову в реєстрації кандидата (кандидатів), включених до виборчого списку кандидатів у депутати, кандидата у депутати в одномандатному, одномандатному мажоритарному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови.

Копія цього рішення не пізніше наступного дня після його прийняття надсилається (видається) представнику місцевої організації партії, від якої висунуті кандидати в депутати, кандидату в депутати або його довіреній особі, відповідному кандидату на посаду сільського, селищного, міського голови або його довіреній особі.

У разі реєстрації кандидатів у депутати, на посади сільського, селищного, міського голови відповідна територіальна виборча комісія у триденний строк з дня прийняття рішення про реєстрацію видає посвідчення кандидатів у депутати за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

Остаточне рішення про реєстрацію кандидатів приймається територіальною виборчою комісією не пізніш як за 22 дні до дня виборів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]