Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 11. Робота в СУБД MS Access.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
3 Mб
Скачать

11.8.8. Константи

Microsoft Access розрізняє три види констант: числові, рядкові і константи дати і часу.

Числовими константами називають послідовність цифр, і, при необхідності, символи знаку числа (+) і (), символ десяткової крапки (.) і(для запису числа в експоненціальній нотації) символи порядку (Е) або (е). Для позитивного числа знак (+) не є обов’язковим.

Рядковими (текстовими) константами називаються будь-які символи, що повертаються функцією Chr$(), та їх комбінацій. Функція Chr$() повертає символ у кодуванні таблицею кодів ANSI, що використовує Windows. Крім символів, що друкуються, до яких входять букви, цифри, знаки пунктуації і інші спеціальні символи клавіатури, наприклад, „@”, „~” тощо, результатом функції можуть бути і керуючі символи, такі як символ табуляції <Tab>, повернення каретки і переведення рядка, аналогічний за результатами натисненню клавіші <Enter>. Символи що друкуються, повинні поміщатись у подвійні лапки.

Константи дати/часу в Access виділяються символами #. Як і у випадку інших констант, якщо програма розпізнає бланк запиту дати і часу в стандартному форматі Access, ці символи будуть додані автоматично.

Приклад: #19/10/55#.

11.8.9. Функції

Функція, аналогічно ідентифікатору використовується для повернення значення у точку виклику. Значення, що повертається функцією, визначається її типом, наприклад функція Now() повертає дату і час комп’ютера. Синтаксично, функція виділяється круглими дужками, що йдуть відразу ж за її ідентифікатором. Багато функцій потребують наявності аргументів, які записуються у цих дужках через кому, при зверненні до функції. Крім того, функції можна використовувати при створенні нового виразу або функції.

Убудовані в Microsoft Access функції можна згрупувати за наступними категоріями:

Функції роботи з масивами – використовуються для визначення границь розмірності масивів при програмуванні на VBA.

Функції перетворення типів даних – використовуються для перетворення одного типу даних у інший.

Функції роботи з об’єктами баз даних – використовуються для звернення до об’єктів баз даних: таблиць, запитів, форм, звітів, макросів і модулів. Наприклад, функція Current DB() повертає посилання на об’єкт Datebase з яким працює на даний момент Microsoft Access.

Функції дати і часу – використовуються для операцій із значеннями дати і часу. Наприклад, функція DateDiff() обчислює проміжок між двома датами, а функція Date() повертає значення поточної дати.

Функції динамічного обміну даними (DDE) між додатками Windows, і функції роботи з використанням технології зв’язування і впровадження (OLE).

Статистичні функції SQL – повертають статистичні дані із записів, вибраних за запитом.

Функції обробки помилок – використовуються для відстеження помилок.

Фінансові функції – ідентичні фінансовим функціям Microsoft Excel і використовують ті ж аргументи.

Функції загального призначення – використовуються в основному при програмуванні на VBA для витягу додаткової інформації та управління ходом виконання програми.

Функції повідомлень і вводу/виводу – дозволяють виводити повідомлення або уводити нові дані, а також встановлювати різні параметри введення/виведення.

Функції перевірки – особлива група функцій, що відповідає на питання: „Чи є аргумент числом, об’єктом автоматизації тощо”.

Функції розгалуження – використовуються для вибору із декількох альтернатив.

Математичні і тригонометричні функції – використовуються для виконання математичних операцій.

Текстові функції – дозволяють проводити операції над рядками.

Примітка. Довідкова система Microsoft Access пропонує розгорнуте викладення використання кожної функції, що супроводжується декількома прикладами.

11.8 Створення виразів за допомогою Побудовника виразів

Введення виразів у середовищі Microsoft Access можна здійснювати не тільки вручну, але й за допомогою зручного інструмента, який називається „Побудовник виразів (Expression Builder).

Побудовник виразів викликається кожного разу, коли у полі властивостей об'єкта Microsoft Access, наприклад, у комірці бланку „Конструктора запитів”, клацніть кнопкою „Побудувати” на панелі інструментів.

259