Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 11. Робота в СУБД MS Access.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
3 Mб
Скачать

11.8.4. Оператори конкатенації (злиття рядкових значень)

Стандартний значок оператора конкатенації – амперсанд (&) є більш преференційним, ніж значок (+), хоча обидва вони приводять до однакового результату – об’єднанню двох текстових значень в єдиний рядок символів. Застосування значка (+) двозначно, його основне призначення – додавання двох числових операндів.

Приклад: злиття „Мадам& «Грицацуєва» дає „Мадам Грицацуєва”. Зверніть увагу на додатковий пробіл у першому слові, без нього результат виглядав декілька інакше „МадамГрицацуєва”.

11.8.5. Оператори ідентифікації

Оператори ідентифікації „!” та „.” Використовуються в якості роздільників в посиланнях на об’єкти (оператор „!”), їх методи або властивості (оператор „.”).

Завдяки наявності операторів ідентифікації можна привласнювати полям різних об’єктів одні і ті ж імена.

11.8.11. Оператори порівняння зі зразком

Оператори порівняння спрощують створення виразів для вибірки записів в запитах і відносяться до операторів порівняння із зразком. Ці оператори повертають True або False, в залежності від відповідного значення в полі обраної специфікації оператора. Наявність цих операторів в умовах на значення, дозволяє приймати або відхиляти дані, що уводяться, в залежності від логічного значення, що повертається виразом (зазвичай, значення True призводить до включення запису в запит, а значення False – ні.

Таблиця 11.5.

Оператори порівняння зі зразком

Оператор

Приклад

Опис

Between

Between (-100) And (100)

Визначає, чи знаходиться певне числове значення в певному діапазоні

Is

Is Null Is Not Null

При використанні разом з Null визначає, чи є значення Null або Not Null

In

In („Чернігів”, „Київ”, Жмеринка”

Визначає, чи є значення елементом списку значень

Like

Like „Бе*”

Like „db??”

Визначає, починається чи ні рядкове значення з вказаних символів (для правильної роботи потрібно додати символ шаблону (*) або один або декілька символів „?”)

11.8.7. Ідентифікатори об’єктів

Будь-який об’єкт Microsoft Access має ім’я, за яким його можна однозначно ідентифікувати у певній системі об’єктів. Об’єкт за допомогою ідентифікатора можна позначити як коротким ім’ям, так і кваліфікованим (або повним). Повне ім’я є складеним, тому що складається з двох коротких імен, поділених знаком оклику або точкою (символами операції ідентифікації „!” і „.”). Перше – ім’я сімейства (класу) об’єктів, друге – власне ім’я об’єкту. Через використання вказаних роздільників, імена об’єктів не повинні містити символів „!” і „.

Символ „!” використовується в Microsoft Access для поділення імен таблиць і імен полів, а точка розділяє об’єкти та їх властивості.

Приклад ідентифікатора об’єкту в базі даних:

[Замовлення] ! [ДатаПризначення]

(ідентифікатор об’єкту поля Дата призначення, що знаходиться в таблиці Замовлення.

Використовуючи такі ідентифікатори, можна повертати значення полів в об’єкти форм і звітів, а також будувати нові вирази.