Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 11. Робота в СУБД MS Access.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
3 Mб
Скачать

11.8. Використання виразів у запитах

Кожний вираз може містити один або декілька операторів і одну або декілька констант, ідентифікаторів або функцій. Вирази можуть бути будь-якої складності.

Константи – характеризують незмінні значення. Їх часто використовують для створення значень за умовчання і для порівняння значень у полях таблиць. Значення констант визначаються користувачем при уведенні виразів. Наприклад: 3,14, 09 тощо.

Ідентифікатори – це імена об’єктів в Microsoft Access (наприклад полів таблиць або запитів), які при обчисленні виразів замінюються їх поточними значеннями. Для визначення цієї операції зазвичай використовується термін „повертають”. Наприклад, ідентифікатор К повертає значення.

Іменовані константи і змінні, що застосовуються у програмах на мові Visual Basic для додатків (VBA – Visual Basic for Application), також є ідентифікаторами. Існує декілька постійних іменованих констант, які також є ідентифікаторами: True, False, Yes, No, Null.

Примітка. Якщо ім'я поля або таблиці містить пробіли, то його ідентифікатор у виразі повинен поміщатись у квадратні дужки. Щоб спростити уведення ідентифікаторів рекомендується не використовувати пробіли в назвах полів, таблиць і інших об’єктів Microsoft Access.

Функції – повертає у виразі певне значення замість імені функції. На відміну від ідентифікаторів, більшість функцій потребують укладання в дужки своїх аргументів – ідентифікаторів, або значення підвиразів. Приклад: функції (з пустим списком аргументів): Date() – повертає поточну дату.

Оператори – знаки арифметичних операцій (+,-,*,/,) та інші символи і абревіатури. Більшість з них еквівалентні операторам традиційних мов програмування, інші – специфічні для Microsoft Access або SQL, наприклад Between або Like. Використовувані в операції константи, ідентифікатори і функції називаються операндами.

Для створення виразів в Microsoft Access існує шість категорій операторів: арифметичні, оператори присвоювання, логічні оператори, оператори конкатенації, ідентифікації і порівняння із зразком.

11.8.1. Арифметичні оператори

Арифметичні оператори, виконують додавання, віднімання, множення і ділення. Арифметичні оператори оперують тільки з числовими значеннями і повинні, за виключенням унарного мінуса, мати два числових операнди.

Таблиця 11.1.

Арифметичні оператори

Оператор

Приклад

Опис

+

[Ціна]+[ПДВ ]

Додає два операнди

-

Date() -7

Рахує різницю двох операндів

- (унарний)

-273

Змінює знак операнда

*

[Зарплата]* [Коеф_інфляції]

Перемножує два операнди

/

[Печиво]/30

Ділить один операнд на інший

\

[Хліб]\2

Ділить один цілий операнд на інший без дробової частини, при цьому, операнди з десятковими дробами округляться до цілого, а дробові частини відкидаються

Mod

[Коробок] Mod 12

Повертає залишок від ділення на ціле число. Наприклад, 15Mod12 дорівнює 3

^

[Основа] ^ [Покажчик]

Зводить у степінь