Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
reg_ekonom.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
474.11 Кб
Скачать

68.Соціальний комплекс України ,його суть,структура і рег.Особливості розміщення

Соціальний комплекс - відносно самостійна сфера життєдіяльності

суспільства, яка охоплює відносини між соціальними спільностями,

всередині цих спільностей, між окремими особами, які займають різне

положення в суспільстві й беруть неоднакову участь в його соціальному

житті.Всі галузі соціальної інфраструктури утворюють міжгалузеві

комплекси: культурно-освітній, науковий, рекреаційний,

соціально-побутовий, ринкової інфраструктури, фінансово-банківську сферу

тощо. Головною функцією соціального комплексу є підтримка трудових,моральних та духовних здібностей кожної людини в межах суспільно необхідних норм шляхом задоволення соціальних потреб населення,збільшення освітнього та професійного рівня та покращення здоров’я.

Соціальний комплекс включає:соціальну сферу(сфера послуг)і виробництво товарів нар.спож.Соціальна інфраструктура має значні територіальні відмінності у рівнях

обслуговування.Вони визначаються рівнем грошових доходів і життя

населення, природними факторами, що зумовлюють певні потреби в опаленні,

одязі, послугах тощо, а також системою розселення і транспорту, складом

населення і його традиціями.

69.Повітряний транспорт України,особливості його розвитку і розміщення

Важливе значення має повітряний транспорт країни. Основна його перевага — велика швидкість перевезень. Для сучасних літаків вона перевищує 900 км/год. Тому авіацію використовують для перевезення пасажирів, поштових та інших цінних вантажів, а також таких, що швидко втрачають свою якість. Найбільші з аеропортів України розміщені у Києві (Бориспіль, Жуляни), Харкові, Львові, Сімферополі, Донецьку). Понад 60% повітряних перевезень припадає на міжнародні авіарейси. Так, Київ сполучений авіалініями з 55 країнами. Серед них держави Європи і Близького Сходу, Росія, США, Канада тощо. Здійснюють авіаційні перевезення в Україні три великі компанії: «Авіалінії України», «Аеросвіт», «Міжнародні авіалінії України».

Для подальшого розвитку повітряного транспорту важливим є широке оснащення аеропортів автоматичними системами посадки і злету літаків, модернізація всього комплексу обслуговування. Необхідно розширити кількість аеропортів міжнародного сполучення, знизити собівартість внутрішніх перевезень пасажирів.

70.Водний транспорт України,передумови та сучасний стан розвитку

Водний транспорт України поділяється на дві підгалузі: морський та

річковий транспорт.

Морський-порівняно дешевий,сумарна вантажність транспортного флоту України 6млн.т.,а пасажирського 10тис.місць.Основні види вантажів:вугілля,нафта,будівельні матеріали,руди металів.Найбільша кількість перевезень-порти Одеси і Іллічівська.

Через морські порти на експорт надходить кам'яне (коксівне) вугілля, кокс, залізна і марганцева руди, чорні метали, хімічні продукти, зокрема аміак, цемент, цукор, деякі види машин та інші товари. Україна імпортує ма­шини та обладнання, мінерально-сировинні ресурси, зок­рема боксити, фосфорити, продукцію сільського госпо­дарства тощо. У перспективі важливе значення можуть мати нафта, нафтопродукти, зріджений газ. Але їх імпорт стане можливим після завершення будівництва нафто- і газотерміналів.

Річковий- як і морський, має ряд переваг перед сухо­путним. Зокрема, готові природні шляхи, використання течії води можливість одночасного транспортування великих вантажів і паса­жирів. Утримання водних шляхів потребує набагато менших капітальних вкладень, до того й перевезення вантажів водним транс­портом обходиться дешевше.

Для розвитку річкового транспорту необхідно застосувати великовантажні судна у внутрішніх перевезеннях масових вантажів; збільшити частку вантажів у пакетованому вигляді, контейнерах; розширити перевезення в ліхтеровозах; розвивати перевезення експортно-імпортних вантажів у суднах типу річка —море; пом'якшити чинники сезонної нерівномірності перевезень за рахунок продовження експлуатаційного періоду та організації цілорічної навігації на окремих ділянках; вивести з експлуатації фі­зично й морально застарій судна та поповнити флот суднами нових типів; розширити обсяги перевезень буксирного флоту вантажопідйомністю 3900 т і більше; оснастити порти високопродуктивних перевантажувальними комплексами для навалочних вантажів, а також засобами малої механізації, що дасть змогу скоротити простої суден, вагонів та автомобілів для обробки, розвинути відомчі причали, оснастити їх сучасною перевантажувальною тех­нікою.

У структурі перевезень домінують мінеральні будівель­ні матеріали (будівельний пісок і тверді кристалічні мате­ріали), цемент, руда, метали і металобрухт, вугілля, про­дукція АПК. Найбільший обсяг вантажних перевезень здійснюють Київська, Дніпропетровська, Запорізька і Херсонська області.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]