Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
reg_ekonom.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
474.11 Кб
Скачать

65.Залізничний транспорт України:особливості розміщення,сучасний стан та перспективи розвитку

Залізничний транспорт-відіграє провідну роль у здійсненні перевезень вантажів і пасажирів.Протяжність залізниць загального користування понад 22 тис.км.Найбільша щильність залізниць у Донецький,Луганський,Дніпропетровський,львівський,Чернігівський,запорізький,Закарпатських областях.Зілізничний транспорт України до 2000р.займав 4 місце в світі після Росії,США,Канади за обсягами вантажообороту.Значна кількість залізниць електрифікованих.

Позитивні риси:регулярність руху,велика пропускна здатність,низька вартість,порівняно висока швидкість та комфортність.

66.Автомобільний транспорт

Найбільш маневрений та ефективний вид транспорту для перевезення масових вантажів дрібними партіями на близьку відстань.Автотранспорт розпочинає і закінчує майже всі транспортні перевезення.Розвиток транспорту залежить від галузевої структури господарства,терит.організації господарства та природніх умов.Довжина автошляхів понад 200тис.км.Автотранспорт України потрибує технічного оновлення,оптимізації структури автопарку,удосконалення мережі сервісного обслуговування.

Майже всі автомобільні шляхи України проходять через населені пункти, що не відповідає вимогам до міжнародних транспортних коридорів, адже призводить до обмеження швидкості руху автомобільного транспорту.

Автомобільні шляхи спеціального призначення —це під'їзди до військових та інших режимних об'єктів, великих залізничних вузлів, станцій, переправ, морських та річкових портів, а також автомобільні дороги оборонного значення.

Найважливішими автомагістралями України є:  Київ — Полтава — Харків — Ростов-на-Дону,  Київ — Москва,  Київ — Санкт-Петербург,  Київ — Одеса,  Москва — Харків — Запоріжжя — Сімферополь,  Київ — Житомир — Рівне — Львів — Ужгород,  Київ — Дніпропетровськ — Донецьк — Маріуполь та ін. 

Автомобільний транспорт України потребує значного технічного оновлення, оптимізації структури парку за вантажопідйомністю, типами кузова, наявністю спеціалізованих транспортних засобів, особливо малої вантажопідйомності. Необхідним є підвищення питомої ваги дизельних двигунів на автомобілях вітчизняного виробництва, вдосконалення системи технічного обслуговування та ремонту автомобілів за рахунок розвитку мережі сервісного обслуговування, створення нових і модернізації старих авторемонтних заводів.

67.Трубопровідний транспорт

Найбільш економічний і ефективний для транспортування рідкого палева,газу та хімічних продуктів.На Україні 12 основних нафтопроводів,основний-трубопровід «Дружба»(нафта) з Росії в Європу,решта внутрішньо-державні.Протяжність газопроводів 33тис.км. ,через територію України прокладено міжнародні газопроводи.Технічна база сучасного трубопровідного транспорту включає:• трубопровід – це лінійна магістраль із зварених та ізольованих труб з засобами електричного захисту. Різновидом лінійної частини є наземні та підземні переходи через ріки, озера, протоки, болота, автомагістралі, залізниці, маючи, проте більш складну конструкцію;• перекачувальні та компресорні станції для транспортування рідин і газоподібних продуктів по трубопроводу, в якості головних (початкових), та проміжних станціях;• лінійні вузли, устаткування для з’єднання або роз’єднання паралельних або перетинаючих магістралей та перекриття окремих ділянок ліній при ремонті;• лінії електрозабезпечення, якщо силові агрегати (насоси, компре-сори) мають електричний привід;• лінії зв’язку для передачі необхідної інформації, яка забезпечує нормальне функціонування системи.

Трубопровідний транспорт протягом останніх 10 років стабільно нарощує свою частку в загальному обсязі транспортних вантажів, яка становить тепер більше 23 %. За вантажообертом він у 1997 р. вийшов на перше місце, випередивши постійного лідера – залізничний транспорт. Трубопровідний транспорт має достатні виробничі потужності для забезпечення України енергоносіями – нафтою і газом, а також для виконання функцій транзиту російської нафти і газу в країни Південно-Східної Європи. Однак, уся мережа трубопровідного транспорту в Україні орієнтована на постачання нафти і газу з однієї країни – Росії,що,згідно із загальноприйнятими стратегічними підходами до цього питання, є недоцільним. Труднощі, пов'язані з існуванням єдиного джерела постачання енергоносіїв, Україна відчуває вже тепер, тому об'єктивною необхідністю є розширення економічних орієнтирів. Нові пріоритети щодо джерел постачання енергоносіїв безпосередньо позначаються на функціонуванні та перспективах розвитку трубопровідного транспорту. Є необхідність здійснити на території України будівництво окремих ділянок нафтопроводів і реконструювати та переоснастити окремі нафтопереробні заводи і нафтоперекачувальні станції тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]