Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
reg_ekonom.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
474.11 Кб
Скачать

1. Предмет,  основні завдання РПС, зв’язок з інш. науками  Предметом курсуРПС є  просто-рова організація продуктивних сил, вивчення якої здійснюється на різних  рівнях: населений пункт, низовий адміністратив-ний р-он; область чи автономна  республіка; економічний р-он; країна в цілому. Такі еле-менти просторової  (територіальної) організації продуктивних сил, як природноресурсний, людський і  трудоресурсний поте-нціал, галузеві і міжгалузеві комплекси, соціальна  інфраструк-тура, територіальні системи господарюванняє об’єктами вивчення РПС. Поня-ття РПС  охоплює вивчення 3-х основних великих складових: ро-зміщення населення і  трудових ресурсів; розміщення природ-них ресурсів; розміщення в-ва і сфери  обслуговування. Особ-ливе місце займають такі складові як розміщення  промислово-сті, с/г, транспорту та групи галузей сфери обслуговування. Отже, предметом науки про розміщення продуктивних  сил є вивчення закономірностей і принципів територіальної організації в-ва,  ефективність розміщення галузей народно-го господарства в різних країнах і  регіонах.Завдання РПС:  1)наукове  обгрунтування планомірного і пропорційного розм.-ня галузей народн. госп.-ва по  території кр.-ни; 2)розробка наук. основ і удосконалення  регіонування;3)вивчення всіх екон. р-нів; 4)вивчення окремих міст;5)вивчення  промисл. центрів, вузлів, АПК, окремих пром. і с/г підпр.-в;6)вивчення  населення;7)вивчення впливу міжн. поділу праці;8)вивчення проблеми перетворення  природи, охорони навк. сер.-ща, рац. природокор.-ня.  РПС віднос.-ся до  сис.-ми екон. наук. Економ. Теорія, якавивчає і визначає  економ закони і категоріїдляРПС,  як і для всіх інш. економ. наук, виступає головною наукою. В той же час техн. і  природознавчим наукам корисні відомості, які є в курсі РПС, про особливості  розміщення галузей, населення, про напрямки розв. регіонів, про економ. оцінку  природи, труд. ресурсів та наук. обгрунтув. і проектув. техніки і технологій в  промисловості, буд-ві, на транспортних, зональних сист-ах с/г і інш.

2.Регіональна економіка та її суть та простьорова організація

З поняттям “регіон” пов‘язаний термін регіональна  економіка – науковий напрямок, що вивчає закономірність розміщення ПС та  районів. Понятяя “регіональна економіка”та “розміщення ПС” близькі за  змістом; усе-таки регіональна економіка більше прив‘язана до поняття “регіон”,  у той часяк наука про РПС займається й загальнорегіональними проблемами. У  сучасній літературі регіональну економіку прийнято вважати, перш за все,  ужитковою наукою.  Для  регіональної економіки характерні такі засади функціонування :  ØКомплексність екологічного, економічного та соціального  розвитку ;  ØЄдність процесів природокористування та охорони  навколишнього середовища;  ØТериторіальна спільність виробництва ;  ØВідповідність системи розселення демографічній ситуації  та розміщення виробництва ;  ØЦілісність системи соціальної інфраструктури ;  ØПоєднання територіального та галузевого управління  об’єктами.

3.Завдання і методи дослідження регіональної економіки

Методи. РЕ використовує широкий  спектр суч. методів дослідження: систематичного аналізу, балансовий,  картагрофічний, статистичний, порівняльний, економіко-матечиного моделювання,  соц.-ек. прогнозування, польових досліджень, застосув. яких дозволяє отримати  нові науково обґрунтовані результати.Завдання: - розширення та поглиблення  змісту регіональних досліджень, вивчення й осмислення нових процесів і явищ, -  розвиток та вдосконалення методології регіональних досліджень, розробка  наукових основ оптимальної трансформації структури соц.-ек систем регіонів, їх  інфрастурктурних складових;- вивчення процесів, що впливають на економіку  регіонів, - дослідження проблеми більш широкого і повного залучення  національних і світових ресурсів для розвитку госп-ва регіону;- вдосконалення  фінансово-економчних основ місцевого самоврядування; - вивчення соц.-ек умов і  факторів відтворення в регіонах; - дослідження рівня спеціалізації, інтеграції  і проблем комплексного розвитку регіонів і їх ек зв’язків; - аналіз ек  ефективності функціонування регіональних соц.-ек систем,прогнозування їх  розвитку.РЕ не єдина наука, дослідження якої спрямовані на вивч територ  відмінностей соц.-екон розвитку країни. Деякі з цих аспектів вивчались раніше в  курсі соц.-екон географії у ВНЗ екон профілю. Пізніше на зміну їй був введений  курс РПС.

4.Основні принципи розміщення продуктивних сил, їх суть і завдання

Розміщення і розвиток ПС здійсн.-ся на основі певних принципів. Принципи  – це науково-обгрунтовані їдеї і положення якими керуються в практичній  діяльності.  Основні принципи:  1)принцип раціонального розміщення  в-вапередбачає наближення вир-ва до джерел сировини, палава чи р-нів  споживання;2)принцип забезпечення еколог. рівноваги – це бережливе і  комплексне використання прир. ресурсів, охорони природи,забезпечення здоров’я,  гігієнічних умов;3)рац. спеціалізація в поєднанні з комплексним розвитком  госп-ва екон. р.-нів;4)обмеження надмірної концентрації промисловості у великих  містах;5)більш рівномірне розм. індустрії і вирівнювання рівня екон. розвитку  р-нів;6)реалізація переваг міжнар. поділу праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]