Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
reg_ekonom.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
474.11 Кб
Скачать

32.Електроенергетика України, її зн-ня та суч стр-ра в-ва та споживання електроенергії.

Важлива роль енергетики у розвитку н/г  визначається тим, що будь-який виробничий процес чи будь-який вид  обслуговування нас-ня пов¢язаний з  використанням енергії.. Енергетичною основою розвитку п/с на суч етапі  технічного прогресу є електрична енергія. В рез-ті в-во енергії, її передача і  розподіл відокремились у самостійну галузь – електроенергетику, а споживачі  енергії розосередились по різних галузях пр-сті і н/г. Електроенергетика є  провідною галуззю пр-сті, а використання її пр-ції – електричної енергії –  забезпечує підвищення технічної озброєності і зростання продуктивності праці.  Район розміщення теплової електростанції і її потужність повинні визначатися з  урахуванням розвитку електроспоживання, наявності паливних ресурсів та  відомостей щодо гідрології районів. Теплові атомні станції, враховуючи великі  обсяги споживання води, слід розміщувати поблизу водних об¢єктів. Крім цього, атомні станції  повинні будуватися на значній відстані від великих міст. ГЕС та ГАЕС  розміщуються біля водних об¢єктів з  мінімальним затопленням земель під водосховища. Одним з важливих факторів  розміщення об¢єктів  електроенергетики є еклогічна безпека, додержання санітарних норм імінімізація  екологічних втрат як при буд-ві, так і при експлуатації об¢єкта. Нині в Укр експлуатуються  три типи гееруючих потужностей: теплові (паротурбінні та дизельні), гідравлічні  (гідроелектростанції, гідроакумулюючі станції) та атомні. Електростанціями  України в 1998р. було вироблено 172 млрд кВтгод  електроенергії, у т ч більше половини – на теплових, близько 40% - на атомних і  майже 4% - на гідроелектростанціях. Обсяги споживання електроенергії за останні  роки також різко скоротилося. У 1997р. всіма галузями н/г було спожито близько  178,0 млрд кВтгод, що на 92,0  млрд кВтгод менше, ніж у

33.Теплова електроенергетика Укр, її місце в в-ві електроенергії, основні тес та принципи і особливості їх розміщення.

Найпоширенішими  в Україні є теплові електро­станції, які за ха­рактером обслуговування спожива­чів  є районними (ДРЕС). Вони виробляють майже 2/3 всієї електричної енергії. За  останні 30 років по­тужність ТЕС зросла у 5 разів. Частка вугілля у стру­ктурі  палива велика. Перевагою ТЕС є відносно ві­льне розміщення, вдвоє де­шевша  вартість капіта­ловкладень порівняно з ГЕС.Найбільшими ДРЕС в Україні є Вуглегірська,  Старобешівська. Курахівська, Слов'янська (Доне­цька обл.), Криворізька,  Придніпров­ська (Дніпропет­ровська обл.), Бурштинська (Івано-Франківська обл.),  Запорізька. Ладижинська (Вінницька обл.), Трипільська (Київ­ська обл.) та ін.  Дедалі більшого значення набувають теплоеле­ктроцентралі.  Їх будують поблизу споживача, оскільки радіус транспортування те­пла невеликий  (10—12 км), проте коефіцієнт корисного викорис­тання тепла становить майже 70  %, тоді як на ТЕС — тільки 30—35 %. Теплоелектроцентралі обігріва­ють понад 25  міст України. Най­більші з них — Київ­ська ТЕЦ, Дарницька (Київ), Київська  ТЕЦ-6, Харків­ська ТЕЦ. Одеська, Калузька. Краматорська та ін.

1990р. Значно змінилась і стр-ра споживання: особливо зменшилась частка  споживання галузями пр-сті та будівельним комплексом. Практично не змінилась у  стр-рі споживання частка транспорту. У зв¢язку  з низькою якістю спожитого палива значно зросли витрати електроенергії на  власні потреби електростанцій та технологічні втрати електроенергії в  електромережах. У заг обсязі споживання електроенергії зросла частка комунально-побутового  сектора ек-ки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]