Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
reg_ekonom.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
474.11 Кб
Скачать

39.Машинобудівельний комплекс, його галузева структура та народногосподарське значення .

Маш-ня – важлива галузь пр-сті  розвинутих кр світу. Воно значною мірою визначає не лише галузеву стр-ру  пр-сті, а й її розміщення Велике зн-ня маш-ня в н/г-му комплексі визначається  тим, що воно виробляє знаряддя праці як для галузей, що виготовляють засоби  в-ва, так і для галузей, які виробляють предмети споживання, а також самі  предмети споживання. Крім того, маш-ня виробляє різноманітне устаткування для  буді-ва, транспорту, зв¢язку, торгівлі,  спеобладнання для невиробничих галузей, а також пр-цію оборонного призначення.  Маш-ня має багатогалузеву стр-ру і хар-ся створенням спеціалізованих заводів і  галузей. На основі технологічних процесів, металомісткості і зн-ня в н/г галузі  машня класифікуються таким чином: важке, загальне, середнє маш-ня; в-во точних механізмів;  в-во приладів та інструментів; в-во металевих виробів та заготовок; ремонт  машин і устаткування. Маш-ня Укр представлено практично усіма галузями (крім  годинникової), але далеко не всіма підгалузями. Машинобудівний комплекс – це  сукупність галузей пр-сті, що виробляють машини й устаткування для всіх ланок  н/г. У сучасному житті немає жодної галузі, де б не використовувалися вироби  маш-ня. 

До машинобудування входять такі галузі:

Сільськогосподарське  машинобудування; тракторобудування; Приладобудування;  Електротехнічне  машинобудування;Автомобілебудування ;  Хімічне і нафтохімічне;  Верстатобудування та  інструментальне машинобудування; Машинобудування для легкої та харчової  промисловості; виробництво побутових машин; Будівельно-дорожне та комунальне  машинобудування; Гірничо-шахтне і гірничо-рудне машинобудування.

40.Основні принципи і фактри розвитку і розміщення галузей машинобудування.

Визначальну роль  при розміщенні конкретних машинобудівних  підприємств відіграють сировинний, споживчий і трудоресурсний чинники. Зокрема, сировинний фактор є одним з  провідних, оскільки виробництво усіх видів машинобудування тісно  пов’язане з використанням металу. В цілому сировинний  чинник визначальний вплив чинить на розміщення найбільш металомістких галузей, зокрема  виробни­цтва вантажних вагонів і цистерн, тепловозів, тракторів, продукції  важкого машинобудування.  Вагомий вплив на  розміщення підприємств, що виробляють великогабаритні, об’ємні, часто з великою  вагою машини, справляє споживчий чинник. Це виробництво  сільськогосподарських машин, устаткування для легкої, харчової, хімічної  промисловості, а також металургійного комплексу, нафто-, газовидобувної та  вугільної промисловості. Виключно на споживача орієнтуються морське і річкове  суднобудування, яке розміщується у морських та річкових портах. Більшість галузей машинобудування вирізняється  високою тру­домісткістю, високим рівнем кваліфікації робітників та  інженерно-технічних працівників. Таким чином розміщуються галузі точного  наукомісткого машинобудування, зокрема  верстато- і приладобудування, електронного, електротех­нічного та деяких  інших підгалузей.  Вплив названих  чинників необхідно розглядати у їх сукупності, тому що деякі галузі  машинобудування одночасно орієнтуються і на сировину, і на споживача, і на трудові  ресурси. Розвинута транспортна система регіону є передумовою спеціалізації і  кооперування машинобудівних підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]