Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання на модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
457.22 Кб
Скачать

42. Життєвий цикл інвестиційного проекту

Цикл інвестиційного проекту – це проміжок часу від виникненя ідеї до останньої вигоди від проекту. Він відображає розвиток проекту, роботи, які проводяться на різних стадіях його підготовки, реалізації та експлуатації. Цикл проекту є певною схемою або алгоритмом, за допомогою якого відбувається встановлення певної послідовності дій при його розробці та впровадженні. Життєві цикли проекту визначають:

· яка робота має бути зроблена на кожній фазі;

· хто має бути залучений до проекту у кожній фазі.

ЖЦІП складається із таких фаз:

1) передінвестиційна;

2) інвестиційна;

3) виробнича(експлуатаційна).

1. Передінвестиційна фаза включає:

-Розробка концепції проекту:

На цьому етапі визначаються кінцеві цілі проекту і виявляються шляхи їх досягнення. При цьому передбачається можливість завдання альтернативних наборів цілей, при формуванні яких повинні враховуватися, разом з економічними, також соціальні, політичні та технічні чинники.

- Оцінка життєздатності проекту:

На цьому етапі проводиться короткий (попереднє) ТехнЕконОбгрунтування проекту. При цьому розглядаються 1-2 альтернативних проекту, відібрані на попередньому етапі і оцінюються за критеріями вартості і прибутку. Формуються конкретні цілі й обмеження і попередньо оцінюється вартість проекту.

- Планування проекту:

Складається "План робіт за проектом" - послідовність робіт та етапів, що ведуть до досягнення вже певного комплексу цілей.

-Розробка технічних вимог - здійснюється вибір експлуатаційних характеристик майбутніх об'єктів проекту.

- Вибір земельної ділянки - проведення геодезичних та інженерно-геологічних вишукувань, отримання дозволів на веління робіт. Крім цього на цьому етапі група експертів оцінює обсяг коштів, необхідних для реалізації проекту.

- Ескізне проектування - затверджується склад робіт по робочому проектуванню і починається проектно-конструкторська діяльність. Коригується і затверджується ТЕО, та обсяги витрат за проектом на даний момент часу.

- висновок по проекту і рішення про інвестування.

2. Інвестиційна фаза має такі стадії: встановлення правової, фінансової та організаційної основ для здійснення проекту, придбання і передача технологій, детальне проектне опрацювання і укладання контрактів, придбання землі, будівельні роботи і встановлення обладнання, передвиробничий маркетинг, набір і навчання персоналу, здача в експлуатацію та запуск.

3. Експлуатаційна фаза. Завершальна стадія життєвого циклу інвестиційного проекту - експлуатаційна , означає час власне виробничої діяльності. Ця фаза в значній мірі впливає на ефективність вкладених коштів: • формування запланованих результатів;• оцінка отриманих результатів;• забезпечення ритмічності виробництва;• забезпечення збуту продукції;• при необхідності здійснення змін в технологічному процесі, вкладення додаткових інвестицій.

Закінчується експлуатаційна фаза ліквідацією проекту, яка передбачає, наприклад, ліквідацію можливих негативних наслідків проекту (що закінчився або припиняється).

Тривалість окремих етапів процесу виконання проекту може тривати від 0,5 до 10 років залежно від складності проекту та умов його реалізації.