Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання на модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
457.22 Кб
Скачать

56.Проектно-кошторисна документація.

В процесі інвестиційного проектування здійснюється розробка проектно-кошторисної документації на підставі нормативної бази, яка регламентує питання будівництва підприємств і споруд.

Проектно-кошторисна документація - це нормативно встановлений перелік (комплект) док-тів, що обґрунтовують доцільність і кошторисну вартість проектів буд-ва нових, розширення, реконструкції і тех. переозброєння діючих підприємств, будов, споруд тощо, а також визначають найбільш раціональні шляхи їх реалізації, організації буд-ва, виконання робіт.

Зміст і обсяг документації (проектні завдання і робочі креслення, зведення витрат, кошторисно-фінансові розрахунки і ін.) для окремих об'єктів будівництва визначаються затвердженими інструкціями з розробки проектів і кошторисів.

Склад проектно-кошторисної документації залежить від складності об'єктів, що проектуються.У проектно-кошторисній документації деталізуються та уточнюються техніко-економічні характеристики проекту.

Своєчасна розробка проектно-кошторисної документації суттєво прискорює інвестиційний процесс

Проектні роботи виконуються на підставі договорів, укладених між замовниками і проектувальниками. Для узгодження і затвердження розробляється технічний проект, для будівництва — робоча документація. Для технічно й архітектурно нескладних будівель і споруд застосовується одностадійне проектування і розробляється один документ — робочий проект із вільним кошторисом. Для технічно складних об'єктів за містобудівними, архітектурними, художніми та екологічними вимогами тощо, для впровадження нових будівельних конструкцій для експериментального будівництва, а також обґрунтування інвестицій розроблюється, як правило, ескізний проект, або техніко-економічне обґрунтування інвестицій, проект і робоча документація – дво- або тристадійне проектування.

Проектна документація складається з ескізного проекту, техніко-економічного обґрунтування, проекту, робочого проекту і робочої документації. Ескізний проект містить принципові вирішення містобудівних, архітектурних, художніх, функціональних, екологічних вимог, підтверджує принципову можливість створення об'єкта, визначає його вартість. Техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) інвестицій мотивує необхідність і доцільність будівництва та реконструкції промислових об'єктів, їх технічну здійсненність і ефективність інвестицій.

Проект будівництва об'єкта цивільного призначення розробляється на основі початкових даних і завдання на проектування, узгодженого з ескізним проектом і ТЕО інвестицій.

Робочий проект — це стадія проектування, призначена для узгодження, затвердження проектної документації і для будівництва об'єкта.

Робоча документація розробляється після затвердження попередньої стадії проектування.

Кошторисна документація відображає вартісну оцінку витрат, що здійснюються на кожному етапі роботи над проектом. Загальна сума грошових коштів, необхідних для будівництва відповідно до проектних матеріалів, складає кошторисну вартість будівництва.. Кошторисна документація для визначення кошторисної вартості будівництва підприємств, об'єктів і споруд, видів робіт містить: -                     локальні кошториси (локальні кошторисні розрахунки); -                     об'єктні кошториси (об'єктні кошторисні розрахунки); -                     зведені розрахунки вартості будівництва. Кошторисна документація складається в певній послідовності з поступовим переходом від дрібних до великих елементів будівництва, що є видом робіт будівництва в цілому. Локальні кошториси складаються в поточному рівні цін на трудові і матеріально-технічні ресурси. Під час складання таких кошторисів застосовуються наступні нормативні документи і показники:

-                    ресурсні елементні кошторисні норми України;

-                    вказівки щодо застосування ресурсних елементних кошторисних

норм;

-                    ресурсні кошторисні норми експлуатації будівельних машин і

механізмів; -                    чинні ціни на матеріали, вироби і конструкції;

-                    чинні ціни машино-години;

-                    чинна вартість людино-години відповідного розряду робіт;

-                    ціни, що діють, на перевезення вантажів для будівництва;

-                    правила визначення накладних витрат.

Об'єктні кошториси складаються на об'єкти в цілому шляхом підсумовування даних локальних кошторисів, з групуванням робіт і витрат у відповідних графах кошторисної вартості будівництва. Ці кошториси за аналогією з локальними складаються також в поточних цінах на ресурси. У об'єктних кошторисах за даними локальних кошторисів зазначаються кошторисна трудомісткість і кошторисна заробітна плата.

Зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва підприємств, будівель, споруд або їх черг — це кошторисний документ, що встановлює певну кошторисну вартість будівництва всіх об'єктів, передбачених проектом або робочим проектом, включаючи кошторисну вартість будівельних і монтажних робіт, витрати на придбання устаткування, меблів та інвентарю, а також всі супутні витрати.