Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання на модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
457.22 Кб
Скачать

45.Поняття інвестиційних ресурсів та їх класифікація

Інвестиційні ресурси – це всі форми капіталу, що залучаються підприємством для здійснення вкладень в об’єкти реального і фінансового інвестування. Основним джерелом інвестування є національний дохід, за рахунок якого утворюється фонд нагромадження, що в свою чергу, умовно поділяється на фонд відшкодування і фонд відновлення. За рахунок цих фондів формуються валові і чисті (в їх складі) інвестиційні ресурси.

Валові ресурси спрямовуються на відновлення (нове будівництво, реконструкцію і розширення, технічне переозброєння).

Джерелом чистих інвестиційних ресурсів є фонд відновлення, за рахунок якого формуються нові виробничі фонди. Залежно від джерел фінансування розрізняють:

• власні кошти інвестора;

• запозичені (державний кредит, кредит комерційних банків і інших фінансово-кредитних установ);

• залучені кошти (кошти інших інвесторів і вкладників).

По групах джерел залучення стосовно підприємства виділяють інвестиційні ресурси, що формуються з внутрішніх і зовнішніх джерел.

Інвестиційні ресурси, приваблювані з внутрішніх джерел, характеризують власні і позикові фінансові засоби, сформовані безпосередньо на підприємстві для забезпечення його розвитку.

Інвестиційні ресурси, приваблювані з зовнішніх джерел, характеризують ту їхню частину, що формується поза межами підприємства.

За видами власності:

- державні інвестиційні ресурси (бюджетні кошти та кошти позабюджетних фондів, державні позики, пакети акцій та інші основні та оборотні кошти, що належать до державної власності);

- приватні інвестиційні ресурси, які містять власні та залучені кошти підприємств, а також інституційних інвесторів, у тому числі, банків, інститутів спільного інвестування, недержавних пенсійних фондів, страхових компаній тощо.

За натурально-речовою формою: інвестиційні ресурси в грошовій формі(грошові кошти), в фінансовій формі(ЦП), в матеріальній формі(основні фонди,оборотні кошти) і нематеріальній(інновації, програми, патенти, торгові знаки).

За періодом залучення: інв.ресурси, що залучені на довгостроковий період(більше 1 року) і короткостроковий (до 1 року).

За національною приналежністю: інвестиц ресурси, що сформовані за рахунок вітчизняного капіталу та іноземного капіталу;

За цільовим напрямком: інв ресурси, спрямовані в реальні інв проекти,.. в фінансові.

Базою формування інвестиційних ресурсів підприємства може бути і капітал, призначений для збільшення статутного фонду та реінвестицій, зокрема, це: чистий прибуток, амортизаційні відрахування; кошти, одержані від реалізації капітальних активів; надходження від продажу окремих фінансових інструментів та інші джерела.

Інвестований капітал – це грошовий капітал, який спрямовується на купівлю засобів виробництва і робочої сили, або ж це додаткові кошти, що використовуються СГ для щдійснення інвестицій. Основні властивості:мобільність, чутливість і обмеженість.

Стратегія формування інвсетиційних ресурсів передбачає 4 етапи:

1.Визначення загального обсягу необхідних інвестиц ресурсів;

2.Визнач. можливостей формування інвсетиц.ресурсів за рахунок різних джерел;

3. Визначення методів фінансування окремих інвестпрограм та проетків;

4.Оптимізація структури джерел формування інвестиційних ресурсів.