Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання на модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
457.22 Кб
Скачать

36.Порівняння альтернативних можливостей вкладення коштів за допомогою техніки дисконтування і нарощення.

Нарощування  це збільшення початкової суми грошей шляхом приєднання до неї суми процентних платежів.

Для розрахунку майбутньої вартості грошей використовується формула складних процентів:

P

теперішнє значення вкладеної суми грошей;

Fn

майбутнє значення вартості грошей;

n

кількість періодів часу, на які проводиться вкладення;

r

норма доходності

Складний процент – це сума доходу, яку отримає інвестор в результаті інвестування певної суми грошей за умов, що простий процент не сплачується наприкінці кожного періоду, а додається до суми основного вкладу і в наступному періоді також приносить доход.

Процентна ставка використовується не тільки як інструмент нарощування вартості грошових коштів, але і як норма дохідності інвестиційних операцій.

Множник нарощування (компаундування) - майбутня вартість однієї грошової одиниці на даний час, інвестованої на певний період під відсоткову ставку.

Розрахунок теперішньої вартості грошей називається процесом дисконтування майбутньої вартості грошей. З формули випливає, що дисконтування – процес зворотній нарощуванню. Величина r називаєтьсяставкою дисконту, або просто дисконтом, а величина (1+r)n – множником дисконтування. Дисконтування (визначення теперішньої вартості майбутнього значення) грошових потоків здійснюється шляхом:

Дисконт – це процентна ставка, яка застосовується до грошових сум, які інвестор планує отримати в майбутньому для того, щоб визначити розмір інвестицій в теперішній час. При визначенні дисконтних ставок враховують такі принципи:

  • з двох майбутніх надходжень вищу дисконтну ставку матиме те, що надійде пізніше;

  • чим нижчий визначений рівень ризику, тим нижчою повинна бути ставка дисконту;

  • якщо загальні процентні ставки на ринку ростуть, ростуть і дисконтні ставки.

Дисконт може зменшитись, якщо є перспектива ділового підйому, зниження інфляції та процентних ставок. Якщо зменшується дисконт, то зростає теперішня вартість майбутніх доходів.

Множник дисконтування – поточна вартість 1 грошової одиниці за період n, дисконтована на відсоток за кожний період

37.Методи оцінки ефективності інвестицій.

В інвестиційній діяльності економічна ефективність визначається шляхом порівняння результатів, одержаних у процесі експлуатації об’єктів інвестування, і сукупних затрат на здійснення інвестицій.

До системи показників, які використовуються для визначення ефективності інвестицій, належать такі:

1) чиста приведена вартість NPV - це абсолютна сума ефекту від здійснення інвестицій:

де CFi — чистий грошовий потік;

r — вартість капіталу, залученого до інвестиційного проекту.

Приймається рішення:

-для окремого проекту: якщо NPV≥0, то проект приймається;

-для декількох альтернативних проектів: приймається той, який має більше значення NPV, при умові, що воно додатне.

2) Внутрішня норма доходності (IRR) — це таке значення показника дисконту, при якому теперішнє значення інвестиції дорівнює теперішньому значенню потоків грошових коштів за рахунок інвестицій, або значення дисконта, при якому забезпечується нульове значення NPV.

де CFj — вхідний грошовий потік в j-ий період;

INV — значення інвестиції.

IRR характеризує рівень дохідності конкретного інвестиційного проекту ( у відсотках). Цей показник використовують в основному для порівняльної оцінки ефективності інвестицій. Шляхом порівняння двох і більше проектів можна дібрати варіант, який забезпечує рівень дохідності.

3) Період окупності проекту (РВР) —— це час, який потрібний для того, щоб сума надходжень від реалізації проекту відшкодувала суму витрат на його впровадження.

де РВР — період окупності проекту;

CF0 — сума інвестицій (витрат);

АСІ — щорічні надходження.

З альтернативних проектів приймається той, що має менший період окупності.Цей показник не може слугувати за міру прибутковості, оскільки не враховуються грошові потоки після строку окупності, а також вартість капіталу проекту.Для того, щоб позбавитись цих недоліків, використовують показник дисконтного періоду окупності. Дисконтний період окупності (DBP —discount payback period).

Для визначення дисконтного періоду окупностівраховуються дисконтні грошові потоки та розраховується накопичений грошовий потік, який є непокритою часткою початкової інвестиції. Щороку в міру отримання прибутків від інвестицій, ця величина зменшується. Дисконтний період окупності — це період часу, необхідний для того, щоб накопичений грошовий потік повністю покрив витрати на його генерування.

4) Облікова норма дохідності (ARRAccounting Rate of Return) розраховується за наступною формулою:

де СІРY (Cash inflows per year) — щорічні грошові надходження;

CF0 — початкові інвестиції;

D — річна сума амортизації.

5)Індекс прибутковості (PI) є відношенням дисконтних вигод до дисконтних втрат. Основна формула розрахунку має вигляд:

Це відносний показник, що характеризує ефективність інвестицій. Він не може бути меншим за одиницю (такий проект є неефективним, його слід відхилити).