Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання на модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
457.22 Кб
Скачать

44.Бізнес-план інвестиційного проекту, його призначення та структура.

Бізнес-план – форма подання інвестиційного проекту як компактного документа, який виконується на стадіях попереднього техніко-економічного обгрунтування і ТЕО щодо передумов, умов, конкретної програми дій і який визначає фінонсово-економічні умови і можливі результати реалізації проекту.

Бізнес-план є одним з основних документів, що потрібні для роботи. Його можуть складати окремі підприємці чи управлінський персонал фірми або групи фірм, які планують здійснювати інвестиційну діяльність, а також спеціалізовані консультаційні фірми.

Структура інвестиційного бізнес-плану:

1. Розроблення бізнес-плану: Якщо підпр-во розробляє бізнес-план самостійно, то це проходить в певній послідовності: Видається наказ по підприємству чи

Ухвалюється рішення зборів засновників, які визначають загальні напрями майбутніх інвестиційних програм, склад робочої групи і конкретних виконавців, строки підготовки бізнкс-плану, осіб, які здійснюють загальне й методичне керування роботою.Далі кожний відділ і працівник визначають обсяг своєї роботи, добирають необхідну інформацію, виконують розрахунки, оформляють мабличний матеріал і текстову частину до нього. Після узагальнення всіх матеріалів від різних служб і підрозділів оформляється остаточний варіант, підписується і затверджується бізнес-план.Заключний етап – презентація бізнес-плану, тобто доведення основних його положень до зацікавлених осіб.

Якщо ж бізн-план розробляє стороння консультаційн афірма, то під-во укладає з нею угоду.

2. Складові інвестиційного проекту – його складають наприкінці роботи, після визначення усіх напрямів діяльності. Це – узагальнююча частина документа, де в стислій формі викладено всі основні ідеї майбутнього проекту, а інвестор на сонові його може зробити висновок, чи відповідає даний проект його інвестиційній стратегії та наявним ресурсам, чи влаштовує він інвестора щодо термінів реалізації, строків і повноти повернення капіталу.

3.Оцінювання галузі, в яку здійснюються інвестиції – стислий виклад впливу зовнішнього середовища на перспективність та ефективність розвитку майбутнього інвестиційного проекту. Установлюєтьяс галузь і форма діяльності підприє-ва, визначається рівень розвитку ринкових відносин у галузі, наводяться деякі фінансово-економ показники, що характеризують рівень розвитку галузі (середній рівень прибутковості цієї галузі).

4.Характеристика продукції, робіт і послуг: наводиться загальна технологічна оцінка продукції, її функціональні характеритсики, назва продукту, відмінні якісні особливості, конкурентоспроможність і ЖЦТ, можливості подальшого вдосконалення, форми правового захисту

5.Аналіз ринку – охоплює сучасний стан ринку та дає його прогнозований аналіз на близьку і далеку перспективу. Його мета – переконати інвестора в доцільності випуску даного продукту, його необхідності і конкур-сті.

6.Планування обсягів і структури виробництва – опис виробничого процесу, наявність виробничих площ, забезпечення устаткуванням,технологіями, ступінь виробничої кооперації, контроль за якістю продукції, її відповідність міжнародним стандартам. Кожну із цих проблем потрібно розглядати у вигляді розрахунків і таблиць та графіків. На підставі даних обгрунтовуються обсяги випуску продукції.

7.Забезпечення виробництва основними видами ресурсів.Цей розділ доцільно будувати за окремими факторами забезпечення виробництва:

-сировина,матеріали,енергетичні ресурси;

-виробничі площи,устаткування,технології

-трудові ресурси,їх підготовка і вирішення соціальних питань.

Тут потрібно правильно визначити загальні потреби в ресурсах і детально описати джерела їх надходження.

8.Реалізаія інвестиційного проекту – викладення юридичних питань, структури і організації управління як на стадії здійснення капітальних вкладень, так і в період експлуатації об’єкта інвестування.

9.Ризики і форми їх страхування – оцінювання ризиків та передбачені шляхи виходу з програми на окремих стадіях реалізації інвестиційного проекту в разі настання несприятливих умов.

10.Фінансовий план і стратегія фінансування інвестиційного проекту.Найважливіший і узагальнюючий розділ, що містить прогноз обсягів реалізації прод-ї, баланс грошов-х надходжень і витрат, зведений баланс активів і пасивів, графік досягнення беззбитковості. Цей розділ найбільше цікавить інвестора та банківські установи, які надають кредити.