Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання на модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
457.22 Кб
Скачать

43.Види аналізу інвестиційних проектів та їх суть

Існують такі види аналізу інвестиційних проектів:

1) Технічний аналіз. Завданнями технічного аналізу інвестиційного проекту є: · Визначення технологій, найбільш придатних з погляду цілей проекту, · Аналіз місцевих умов, у тому числі доступності і вартості сировини, енергії, робочої сили, · Перевірка наявності потенційних можливостей планування і здійснення проекту.

Стандартна процедура технічного аналізу починається з аналізу власних існуючих технологій. Якщо виявляється неможливим використовувати власну технологію, то проводиться аналіз можливості залучення закордонної технології і устаткування.

2) Інституцйний аналіз оцінює можливість успішного виконання інвестиційного проекту з урахуванням організаційної, правової, політичної та адміністративної обстановки. Його головне завдання - оцінити сукупність внутрішніх і зовнішніх факторів, які супроводжують інвестиційний проект. Оцінка внутрішніх факторів звичайно проводиться за такою схемою: Аналіз можливостей виробничого менеджменту, Аналіз трудових ресурсів. Аналіз організаційної структури.

Основні пріоритети в плані аналізу зовнішніх факторів головним чином зумовлені наступними двома аспектами- політика та схвалення держави.

3) Соціальний аналіз – визначення прийнятності варіантів реалізації проекту з погляду користувачів, населення регіону, де здійснюється проект, розробка стратегії реалізації проекту, що дає змогу здобути підтримку населення, досягти цілей проекту та поліпшити характеристики його соціального середовища.

4) Екологічний аналіз – виявлення нане­сення потенційної шкоди навколишньому середовищу під час здійснення та експлуатації проекту і визначення заходів, необ­хідних для її пом'якшення або запобігання їй.

5) Комерційний (маркетинговий) аналіз: Суть маркетингового аналізу полягає у відповіді на два прості запитання: · Чи зможе підприємство продати продукт, що є результатом реалізації проекту? · Чи зможе підприємство одержати від цього достатній обсяг прибутку, що виправдує інвестиційний проект?

Цей аналіз включає в себе:

- аналіз ринку: виявлення споживчих запитів, визначення сегментів ринку та вивчення процесу покупки для поліпшення якості і прискорення процесу прийняття рішень з маркетингу.

- аналіз конкурентного середовища. Структурний дослідження ринку слід почати з виявлення конкурентів, державних або приватних підприємств, місцевих, національних або міжнародних компаній, традиційних або нових, маркованих або немаркованих продуктів. Слід також оцінити можливість і значення входження на ринок нових учасників (майбутніх конкурентів), конкуренцію з боку товарів-замінників.

- розробка маркетингового плану продукту: полягає у визначені стратегії розробки продукту, ціноутворення, просування товару на ринок та збуту. Ці елементи маркетингової суміші повинні бути об'єднані в єдине ціле, яке має забезпечити продукту найбільш вигідне конкурентне становище на ринку.

- забезпечення достовірності інформації, яка використовується для попередніх розділів - маркетинговий розділ має визначальне значення при аналізі проектів, тому що дозволяє отримати ринкову інформацію, необхідну для оцінки життєздатності проекту.

6) Фінансовий аналіз – зводиться до розрахунку та інтерпретації основних фінансових коефіцієнтів, що відображають ліквідність, кредитоспроможність, прибутковість підприємства та ефективність його менеджменту. Важливо також представити у фінансовому розділі основну фінансову звітність підприємства за ряд попередніх років і порівняти основні показники по роках. Якщо інвестиційний проект готується для залучення західного стратегічного інвестора, фінансову звітність слід перетворити у формати тієї країни, з якої передбачається залучити інвестора. Найбільш методично складним є питання оцінки окупності проекту протягом його терміну реалізації.

7) Економічний аналіз - полягає в оцінці впливу вкладу проекту у збільшення багатства держави (нації). Економічний аналіз звичайно проводиться для великих інвестиційних проектів, які розробляються на замовлення уряду і покликані вирішити якусь національно значиму завдання.