Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети політекономія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

14.Зміст товару та його властивості. Конкретна та абстрактна праця втілена у товар.

Вироблені МБ називаються Товаром. Товар - це продук прці людини призначений для обміну шляхо купівлі продажу. Товар має такі властивості:

  1. Споживна вартість СВ- це здатність речі задовільнити еін потреби людини;

  2. Вартість- це праця втілена у товар.,

  3. мінова вартість- це її зовн вияв у акті обміну..

Праця шо створює товар такоє має мати доякий хар-р ,з одного боку це праця Конкретна праця- це корисна праця, яка задов. потреби людей вона створює СВ товару і є видимою для покупців.. Абстрактна праця- це витрати людсь роб сили, вона створює вартість і дял покупця ця праця є невидима. Лбий товар має не просто вартість, а вартість певної величини як азалежить від факторів: Кіл-сть праці, складність праці, інтенсивність , продуктивність праці.

15.Закон вартості - екон закон товарного виробництва.

Закон вартості одним із найголовніших екон законів ТВ. Зігдно класи данйи закон належить до особливих законів,тих які діють у деяких екон сис-х.Суть закону подягає в тоум шо обмін товарів проходить у відповідно з їх вартістю, тобто здвйсн на основі сус-но необхідних затрат праці на їх вир-во.Закон вартості регулює розвиток ТВ та рівень цін,тому ого назив це Закон цін, але є товари ціна на яких встановлю враховуючи попиті пропозиція. Закон вартості виконує такі функції:

1) стихійно регулює пропорції товарного вир-ва,менше виробляється ятовару то ціна зростає…

2) дія закону є основою для диференціації товаро виробників, через конкуренцію виробники удосконалюють техніку, якість..

3)закон вартості сприяє розвитку проду сил сус-ва, бо ріст продуктивності праці на окремих підпр-х це забезпечує..

Занок вартості розкриває зв’язки між сус-ю працею, вартістю, і ціною товару.

16. Ціна як інструмент збалансування Споживної вартості і вартості товару,сукупного попиту і пропозиції,економ інтересів сус-тва.

Шоденно людина має справу з різноманітними цінами.щою жити потрібно мати споживчі товари, а шоб їх придбти треба сплатити за них купівельну ціну.. ЦіНа- це грошов вираз товару,це так коли попит пропозиція на товар співпадають в реальному житті це трапляється рідко, - це грошова сума, яку одержують за товар.

Існують такі функції ціни:

1) інформаційна- сигналізує вир-ку як змін попит а пропозиція на товра..

2) стимулююча- спонукає засто такі фактори вир-ва які дають мккс прибуток…

3) розподільча_ ціни відображають рівень доходів покупців та продавців.

У ринковій екон на формування ціни впливають такі фактори:

1) вартісні фактори тобто цін азалежить від вартості товару, більша вартість вища ціна,..

2) співвідношення попиту і пропозиції на товар змін постійно, коли попит великий а пропозиція мала то ціни зростають і навпаки вийнятки попит збільш а ціни знижують дял найбагатших д-в, та коли попит змен а ціни підвищуються коли зростає безробіття…

3) психологічні фактори впливають на ціну товару по різному інколи ціна сприймається як показник якості, якшо товар має відому марку то ціни підвищуються, на покупця впливають з якої цифри починається ціна….

4) фактори д-го регулювання тобто встновл правило ціноутворення,контроль за цінами, підтримка ціни у с/гЮ через ціни д-ви захищають власні інтереси у світовій торгівлі….

В умовах командної економіки ціни залежали від вказівок з Москив, це були Затратні ціни. Ринкова економіка вимагала вільних цін, тих яких встано не д-ва , а які виник б в умовах конкуренції. Структура ціни – собівартість, прибуток, ПДВ, АЗ. Витрати+ прибуток посер- збутов орган., витрати+ прибуток торг пілпр-ва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]