Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети політекономія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

42.Роль банків та інших кредитних установ у…

Основними кредитними установами є банки, саме вони займаються кр.під-вом і для реєстрації мусять бути власниками до 10-7% грошей, які називають статутним капіталом, фондом банком, а решта грошей – це вклади клієнтів банку. Банки виконують пасивні та активні операції. Пасивні операції – це коли банки збирають вклади у клієнтів за, що виплачують певний відсоток; активні операції – це коли банк надає кредити своїм клієнтам і бере позичковий відсоток значно вищий ніж у пас.опер. Різниця між акт.іпас.опер.утв. банківський прибуток.

НБУ здійснює такі функції:

1)емісію грошей і контроль за нею;

2)координує, контролює і кредитує діял.всіх інших банків;

3)здісн.держ.політику у грошовому обігу і зміцнює грошову одиницю;

4)визначає курс нац..валюти відносно валют іних держав;

5)здійснює кредитну політику держави;

6)фінансує держ.бюджет;

7)зберігає резервні фонди грошових знаків, золотовалютних запасів та розміщує їх у іноземних банках.

Комерційні банки є посередниками і обслуговують фінансові операції між під-цями і засновані вони на приватній, колективній чи деж.формі власності. Спеціалізовані банки – це ті, що займають конкретною фін.діял.у конкретній сфері. Серед спеціалізованих банків слід виділити:

1) інвестиційні(кредитують промисловість, транспорт,будівництво і інше..)

2)інноваційні – це банки, які кредитують науково-технічні програми)

3) іпотечні – це банки, які дають позики під заставу.

Поряд з банками діють інші кредитні установи, які ще називають пара банки це :

1) холдинг – вони акумулюють вільні кошти громадян випускаючи власні акції, а потім вкладають в акції інших підприємств;

2) траст-компанії – ведуть справи з майном за дорученням клієнтів;

3) лізингові компанії – надають кредит з одночасною орендою засобів виробництва;

4)ломбарди – надають позики під заставу рухомого майна;

5)ощад банки – збирають кошти з населення передаючи їх у розпорядження крупнішим банкам.

43.Акціонерний капітал і акціонерні товариства. Роль акціонерного капіталу у …

Акціонерний капітал – це капітал, у результаті об’єднання багатьох індивідуальних капіталів. Акціонерне товариство – це підприємництво, яке виникло на основі акціонерко капіталу. Акція – це цінний папір, що дає право власнику на привласнення частини акціонерного прибутку – дивіденду. Акції продаються і купуються на ринку цінних паперів не по номінальній вартості тій, що вказано на акції, а по ринковій ціні, яка назив.курс акцій.

Контрольний пакет акцій 50%+1 акція, але нині вистачає 10% від загальної кількості акцій. Всі члени АТ вклавши гроші(пай) у дане товариство привласнюють дивіденди, а ті хто керує, їх називається засновники, крім дивіденду привласнюють, ще засновницький прибуток – це різниця між сумою цін акцій, що продаються за курсом та реальним капіталом вкладеним в акціонерним товариствах. Акції, облігації та інші цінні папери ще називають фіктивний капітал, тобто він дає право на привласнення прибутку у формі дивіденду, який дає акція чи відсотку, який дає облігація. Є первинний і вторинний ринок. На первинному ринку продаються нові цінні папери після емісії і це роблять комерційні та інвестиційні банки. Вторинний ринок – це той де обертаються раніше випущені акції та облігації, це фондові біржі. Перша фондова біржа з’явилася у 16 столітті у м.антвернен у таверні купця Бірса. Коли курс акції вищий від номіналом то різниця між ними назив.ажіо; коли вищий номінал – дизажіо. Індекс Доу-Джонса – це усереднений курс, 65 найвпливовіших АТ, які здійсн.обіг. якщо індекс стабільно високий то попереду екон.ріст; якщо швидко зростає – буде криза, якщо швидко падає – є криза в економ; тому фондову біржу назив.бараметромеконом.погоди. Операції на фон.біржіздійсн.різніспец.якіназив.брокери (посередники) та дилери (спеціалісти); тих хто заробляє гроші на зрост.курсу акцій – бик; хто зароб.гроші на падінні курсу акцій – ведмедик. Як заробляти на фондових біржах описує американський письменник 20 століття Теодор Брайзер : «Титан», « Стоїк», «Фінансит».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]