Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети політекономія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

29.Охарактеризуйте поннятя підприємництва та умови його розвитку.Закон України про підприємництво

Підприємництво — явище досить широке і багатовимірне. Тому в теорії поняття "підприємництво" розглядається як різно- аспектне

Будь-яка людська діяльність є суб'єктивною, оскільки вона здійснюється суб'єктом (людиною). Підприємницька діяльність — не виняток із правил. Залежно від виконуваних функцій у найзагальнішому вигляді розрізняють такі види підприємни¬цтва за суб'єктами діяльності

Чинне законодавство України певною мірою обмежує мож¬ливість займатися підприємницькою діяльністю деяким кате¬горіям громадян:

  • військовослужбовцям;

  • службовим особам органів прокуратури, державної безпе¬ки, МВС, суду, державного арбітражу, державного нотаріату;

  • представникам органів державної влади та управління;

  • громадянам, що мають судимість за економічні злочини тощо.

Метою підприємницької діяльності є максимізація доходу в результаті спрямування зусиль підприємця на певний об'єкт.

Об'єкт підприємництва — сукупність певних видів еконо¬мічної діяльності, в межах якої шляхом комбінації ресурсів підприємець домагається максимізації доходу.

Ознаки підприємництва як економічної діяльності:

—самостійність;

—новаторство;

—ініціатива;

—творчість;

—ризиковість;

—економічна та соціальна відповідальність;

—масштабність мислення;

—діловитість.

На кожному з етапів розвитку є пріоритетною одна зі складових підприємницької діяльності. На першому - пріоритетною умовою розвитку є спрямованість на виробництво і пошуки нових технічних (технологічних) можливостей для досягнення бажаного результату. На другому етапі зростає питома вага нетрадиційних рішень у підприємництві з урахуванням новітніх досягнень у науково-технічній та економічній сферах.. Наступний етап знаменує собою зміщення акцентів на вдосконалення системи управління. Сучасний етап розвитку підприємництва передбачає врахування дедалі зростаючої кількості факторів (політичних, соціальних, етнічних, економічних, психологічних), що мають як безпосередній, так і опосередкований вплив на виробничі процеси.

31. Роль основних виробничих фондів у виробництві …

Виробничі фонди – сукупність засобів і предметів праці, необхідних для ведення виробничої діяльності, виражена в грошовій формі.

Залежно від способів перенесення вартості на створюваний продукт виробничі фонди поділяють на основні й оборотні.

Основні виробничі фонди (засоби праці) використовують тривалий час і переносять свою вартість на продукт частинами, в міру фізичного зношування у формі амортизаційних відрахувань.

Виробнича структура основних виробничих фондів – один із найважливіших показників технічного рівня підприємства, що справляє вирішальний вплив на ефективність виробництва.

У процесі використання основні виробничі фонди поступово втрачають свої корисні властивості тобто фізично і морально зношуються. Фізичне зношування цих фондів пов'язане передусім з їх виробничим використанням, у процесі якого вони поступово втрачають свої споживчі властивості. Моральне зношування основних виробничих фондів відбувається під впливом науково-технічного прогресу, який сприяє появі дешевших засобів праці поряд з існуючими. Ступінь морального або фізичного зношування основних виробничих фондів оцінюється за питомою вагою морально (фізично) застарілого обладнання в їх загальній вартості.

Основними показниками ефективності використання основних виробничих фондів є фондовіддача і фондомісткість. Фондовіддача – це відношення вартості виробленої впродовж року продукції до середньорічної вартості основних виробничих фондів. Оберненим показником фондовіддачі є фондомісткість, яку розраховують діленням середньорічної вартості основних виробничих фондів на вартість виробленої впродовж року продукції, тобто вона вказує, на яку суму потрібні основні виробничі фонди для вироблення продукції вартістю 1 грн

Основними напрямками підвищення ефективності використання основних виробничих фондів підприємства є такі:

• Екстенсивний, до якого належить в основному збільшення часу роботи основних виробничих фондів.

• Інтенсивний, до якого належить підвищення віддачі засобів праці на одиницю часу.

Амортизáція (пізньолат. amortisation — погашення, сплата боргів) — процес поступового перенесення вартості основних фондів на продукт, що виготовляється з їх допомогою

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]