Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бджоли.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
144.9 Кб
Скачать

1. Будова та значення жала.

Жалоносний апарат робочої бджоли служить знаряддям захисту і нападу. Матка користується жалом, як видозміненим яйцеклад, зміцнюючи з його допомогою відкладаємо на дно осередків яйця (майже перпендикулярно). Як знаряддя нападу чи оборони вона використовує жало тільки в боротьбі з іншими матками. Одного вжалення достатньо, щоб викликати загибель суперниці.

Процес жаленія здійснюється мускулатурою, що приводить в рух стилети, які і врізався в шкіру. При цьому отруйна рідина, що виробляється спеціальними залозами, потрапляє разом зі стилета в рану, викликаючи пекучий біль, запалення і пухлина.

Бджола вільно встромляє жало в еластичну шкіру людини, але вийняти його вже не може через зазубрінок на кінцях стилета. При спробі бджоли відлетіти з ужалений місця, весь жалоносний апарат разом з нервовим вузлом відривається від черевця. Без жала, бджола через деякий час гине, а залишився в тілі людини стилет, завдяки скороченню м'язів, все глибше проникає в шкіру і все рясніше змочує ранку отрутою. Тому негайно нігтем або пасічнийм ножем треба видалити жало. Не слід видаляти його двома пальцями, так як при цьому отрута вичавлюється з ядоносного міхура, і тим самим посилює біль.

У боротьбі з комахами бджола, проколюючи стилет хітиновий покрив, через отвір, що утворився вільно виймає жало і не гине. При переповненому медовому зобіке бджола втрачає здатність жалити. Цим можна користуватися при роботі на пасіці, попередньо пустивши в вулик кілька клубів диму, який лякає бджіл і змушує заповнювати зобікі медом. Існує думка, що такий рефлекс на обкурювання димом вироблявся тисячоліттями. Колись в дикому вигляді бджоли жили в лісі, а часті лісові пожежі змушували їх, залишаючи гнізда, брати з собою деякі запаси корму.

Коли бджола встромляє жало в тіло ворога, запах отрути приводить у лють і інших бджіл. Чим небезпечніше і крупніше ворог, тим більше бджіл жалить його, тим більше захисників гнізда скликає до атаки запах отрути-беззвучний сигнал тривоги. Функція жалоносного апарату робочої бджоли пов'язана з віком. Невелика кількість отрути в бджоли з'являється вже на 2й день життя. Максимальне виділення залозами отрути і наповнення їм резервуара отруйної залози відбувається на 16й день життя. У осіннього покоління бджіл залоза починає функціонувати з 14-15го дня, а закінчує до 20му дня життя .

2. Поняття про суцвіття їх поділ групи та види.

Суцві́ття (лат. inflorescentia) - це система видозмінених пагонів, що несуть квітки.

Квітки рідко розміщені на пагонах поодиноко (напр., магнолія, тюльпан), найчастіше вони зібрані у групи, що утворюють суцвіття. Про переваги останніх над поодинокими квітками йтиметься нижче. Будь-яке суцвіття має головну вісь (вісь суцвіття) та бічні вісі, які можуть або галузитись, або бути нерозгалуженими, їхні кінцеві відгалуження (квітконіжки) несуть квітки.

Всі суцвіття поділяються на вузли і міжвузля (пор. з пагоном). На вузлах розміщуються приквітки, а на вузлах квітконіжки - приквітнички.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]