Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети політекономія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

53.Розкрийте суть сусп відтвор та інвест політ, та шляхи удосконалення інвестиційної діяльності укр.

Використавши загальну ідею Ф.Кене про кругообіг капіталу, К.Маркс розробив власну оригінальну, науково чітку й виважену теорію суспільного відтворення.

До початку аналізу процесу суспільного відтворення К.Маркс робить деякі припущення. Він відволікається від низки моментів, притаманних суспільному відтворенню, які не мають суттєвого значення для його аналізу. Необхідність таких припущень обумовлена тим, що процес суспільного відтворення занадто складний, і для розкриття його суті необхідно абстрагуватися від несуттєвих моментів, щоб зробити аналіз прозорим і чітким.

Аналізу суспільного відтворення в К.Маркса передує два важливі теоретичні моменти. По-перше, він поділяє все суспільне виробництво на два підрозділи. І підрозділ - це виробництво, яке зосереджується на продукуванні засобів виробництва. ІІ підрозділ - це виробництво предметів споживання. Цей підхід в аналізі, зроблений К.Марксом, став новим і виявився дуже важливим відкриттям з погляду аналізу суспільного відтворення.

Інвестиційна політика — загальнодержавні принципові рішення і заходи, що визначають напрями використання капітальних вкладень у сферах і галузях економіки з метою забезпечення ефективності та пропорційності її розвитку, усунення міжгалузевих і внутрішньогалузевих диспропорцій, досягнення оптимальних співвідношень між розвитком матеріального виробництва і невиробничої сфери.

З метою забезпечення досягнення оптимального варіанту розвитку інвестиційної діяльності в Україні та її активізації визначаються такі шляхи та способи розв’язання проблеми:

1) покращання інвестиційного клімату;

2) удосконалення методології розробки та оцінювання інвестиційних проектів, розбудова системи державного інвестування за такими напрямами:

державна підтримка реалізації інвестиційних програм і проектів в інфраструктурних та базових секторах економіки;

державна підтримка інвестиційних програм і проектів

державна підтримка реалізації середньо- та довгострокових інвестиційних проектів

державна підтримка інвестиційних програм і проектів,

3) розвиток інвестиційного ринку та інвестиційної інфраструктури

4) забезпечення ефективності та прозорості функціонування механізмів державно-приватного партнерства

54. Охарактеризуйте відтворення як суспільно-регульований процес, економічний і адміністративний методи регулювання

Перехід від командно-адміністративного до демократично-ринкового суспільного устрою є специфічним феноменом сучасної доби. Економічні системи, що знаходяться на етапі переходу від централiзовано-планової до ринкової системи економічної координацiї, характеризуються значною нестабільністю. Певною мірою ця нестабільність зумовлена плановими економіками. Останні, досягаючи певного етапу свого розвитку, вичерпують можливості економічного зростання при збереженні тих способів регулювання, що склалися. Це спричиняє наростання структурних диспропорцій. Однак жорсткість політичних надбудов не дозволила більшості соціалістичних країн здійснювати цивілізаційну модифікацію систем економічної регуляції, що, врешті-решт, призвело до революційних змін.

1. Адміністративні методи державного регулювання економіки

Адміністративне регулювання ринкової економіки виражає, по суті, пряме управління з боку держави і передбачає використання системи державних замовлень і контрактів.

Суть адміністративних методів залежить від обраного способу управління суб'єктами ринкової діяльності.

Адміністративне регулювання - це дії адміністрації держави чи регіону, спрямовані на збалансованість інтересів суб'єктів господарювання за допомогою нормативних актів, вказівок, розпоряджень. Адміністрація - це орган державної влади на конкретній території. Вона покликана втілювати в життя закони, постанови і розпорядження, яке зіграють організаційну роль і визначають відносини між членами суспільства.

У багатьох країнах світу державне управління грунтується на принципах централізації і децентралізації.

За формами впливу на суб'єкти ринку методи державного регулювання розділяють на дві групи:

1.Методи прямого впливу

2.Методи непрямого,(посередкованого)впливу

Залежно від застосування засобів впливу на ринок розрізняють правові, адміністративні, економічні, в тому числі фінансово-бюджетні і кредитно-грошові методи регулювання ринку.

Механізм поєднання методів прямого і непрямого регулювання, правових, адміністративних і економічних може бути різним — залежно від ступеня розвитку ринкових відносин, фінансової і економічної ситуації в країні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]