Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети політекономія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

11. Еволюція відносин власності та особливості відносин власності у ринкових державах та Україні

З точки зору розвитку відносин власності у світі є 2 тенденції: інтеграції і деінтеграції. Інтеграція:

1.Утворення міжнародних форм власності і форм господарювання (ТНК).

2.Утворення міждержавних форм власності.

3. Корпоративна форма власності (акціонерна).

Деінтеграція:

1.Сімейні або партнерські фірми.

2.Власність акціонерних підприємств розповсюджується між працівниками підприємства (кожен з робітників є акціонером).

3. Роздержавлення і приватизація.

Роздержавлення може відбуватися в межах державної власності і поза її межами. В межах державної власності є такі форми роздержавлення: поява нових видів державної вл-ті (муніципальна, комунальна), оренда з правом наступного викупу, дерегуляція державних підприємств, комерцілізація державних підприємств, концесія, корпоратизація державних підприємств. Головна мета роздержавлення: Підвищення конкурентноспроможності і підвищення ефективності державних підприємств. Форма поза межами державної власності: приватизація (продаж, пільгова), створення спільних або змішаних підприємств, акціонування за участю державних підприємств, розвиток корпоративної і колективної власності на основі державної вл-ті.

12.Натуральне виробництво як перша форма сус-го господарства.

Людство в своєму розвитку пройшло різні етапи. Але за свою історію люди виробили 2 форми ведення сус-го госп-ва: натуральне і товарне. НГ панувало у докапіталістичних екон сис-х: первісній, роба власницькій і феодальній.Історично першим зявилося НГ-це вир-во продуктів праці для задовл власних потреб виробників.. НГ має такі риси:

1) нерозвиненість сус-го поділу праці- праця ділилася між людьми та між госп-ва поділ був відсутній…

2) замкнутість госп-ва-лиш деякі продукти обмінювалися на ринку…

3) відсутність зовн зв’язків-кожне госп-во у вир-ві та споживанні МБ було ізольоване від ін. госп-в….

4)примітивна техніка ітехнології-ручна праця….

5) неефективність ,примітивність вир-ва в цілому- вир-ва підпорядковувалося зодовол незначних потреб за обсягом….

6)роб сила жорстко закріплювалася за даними госп-м- кріпацтво.

В деяких д-х повертаються до НГ через нестачу обігових коштів чив иссоких темпів інфляції. При НГ продукти праці не проходять 4 фаз вир-во розподіл обмін споживання, а тільки вир-во і споживання.НГ- це сталість та консерватизм в екон-ці а тому саме ці риси дозволяють НГ існувати в сучас світі, в Азії,Африці, україні у вигляді присадибних ділянок, у високорозвинених країнах виражається як хобі.

13.Товарне виробництво. Його види та розвиток.

На зміну НГ приходить ТВ яке зародилося 17ст найперше у Зах європі.ТВ- це вир-во МБ не для власного споживаннч , адля обміну їх шляхом купівлі продажу на ринку. Є 2 причини виникнення ТГ :

1) сус-нйи поділ праці СПП- це спеціалізація вир-в на виготовлення окремих видів продукції чи певній вир-чій діяльності. Є 3 крупні СПП:

І. коли скотарські і землеробські…,

ІІ. Коли відокрем ремесла….

ІІІ. коли віділився клас купців і поч розвиватися торгівля..

На сьогодні СПП виступає у 3 формах : загальна- поділ сус-го вир-ва на окремі сфери; часткова- хар-є окремі галузі і види екон-ки..; одинична- поділ праці в середині піпр-ва….

2) соц.-екон відокремленість виробників як власників ,тобто приватна власність на засоби вир-ва. Тобто виробники привласнюють результати праці і самі вирішують чогоі скільки виробляти на продавати. ТВ має 2 види:

  1. Просте- виникло 7-5 тис років тому існувало поряд з НГ у незначних об’ємах;

  2. Капіталістичне- виникло із зародженям капіталузу 17-18 ст і яке сьогодні ж пануючою формою.

Просте і капіталістичне ТВ має спільні риси- приватна власність на засоби вир-ва, конкуренція між вир=ми, вир-во продукції для продажуу на ринку ; та відмінні риси- Просте Зв належать вир-ку,продукти створюют особистею працею,продукти раці належать вир-ку кінцева мета –задоволення потреби, ТВ не є всезагальним, дрібні масштаби. Капіталістичне-ЗВ належать підпри-цю, продукти створюють працею наймних робітників, продукти праці належать підпр-цю його мета прибуток, ТВ носить загал хар-р все купується і продється, крупні масштаби, розвинена машинна техніка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]