Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети політекономія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

22. Ринок суть ф-ції

Ринок - це сукупність соц.-економічних відносин, яка складається у процесі в-ва, розподілу і обліку товарів, а також руху грошових засобів.

Більш конкретно, це:

Ринок - це сфера обліку, де здійснюються, за допомогою актів купівлі, продажу, звязок сфери в-ва і сферою споживання або звязок виробників і споживачів.

Ринок виник і почав формуватися ще в період, коли почав розвиватися обмін між містами і організовувалися ярмарки (12 ст.)

Ринок розвивався одночасно з розвитком товарного г-ва.

Ринок діє за законами в-ва і основними з них є:

-закон вартості;

-закон попиту і пропозиції;

-закон грошового обігу;

-закон конкуренції.

Ринок - це демократ. Тому, що він не ділить людей на окремі класи, соц. групи, а лише ділить всіх людей на дві групи:

-покупців;

-продавців.

Суб'єктами ринку є: покупці і продавці Кожен з них має свою мету на ринку.

Покупці хочуть, як найдешевше купити якісний товар і мати max ефект від його споживання.

Продавці хочуть, як найдорожче продати і отримати max можливий прибуток.

Об'єктами ринку є гроші і товари.

В якості товарів виступають предмети споживання, засоби в-ва, послуги, продукти інтелектуальної праці, інформації, зв’язок.

А в якості грошей виступають усі платіжні і розрахункові грошові документи.

Ринок включає ІІІ осн. елементи:

1) ринок товарів і послуг;

2) ринок капіталу;

3) ринок робочої сили.

Функції ринку:

Ринок, як с-ма економічних відносин, яка регулює взаємовідносини виробників і споживачів виконує такі функції:

- здійснює остаточне визначення вартості товару і встановлює ціну товару;

- урівноважує ціни;

- забезпечує безперервний процес суспільного відтворення, і є його важливим етапом.

- стабілізує грошовий обіг, і сприяє його розвитку;

- підтримує авторитет національної валюти;

- має регулюючий вплив на економіку, тобто, сигналізує про появу диспропорцію між попитом і пропозицією і сприяє їх ліквідації.

- має стимулюючий вплив на економіку, оскільки спонукає виробників до запровадження нової техніки і технології, з метою покращення якості та асортименту товарів.

- сприяє розвитку конкуренції;

- забезпечує споживачів необхідними товарами і товаровиробників необхідною сировиною і технікою...

- сприяє формуванню ринкової моделі управління економікою, яка лише частково включає державне регулювання.

23. Види типи ринків

Виявляється, що ринки класифікують по-різному: легальні і . . . нелегальні (тіньові) - відповідно до чинного законодавства; розвинені і в стані формування – за ступенем зрілості ринкових відносин. Ринки можна підрозділити на два типи: ринок продавця і ринок покупця.

Ринок продавця - це такий ринок, на якому продавці мають більше влади і де найбільш активними "діячами ринку" доводиться бути покупцям. Ринок покупця - це такий ринок, на якому більше влади мають покупці і де найбільш активними "діячами ринку" доводиться бути продавцям.

Часто говорять про вільний і «чорному» ринку.

Вільний ринок - це ринок, на якому ціни встановлюються тільки відповідно до попиту і пропозиції.

«Чорний» ринок - це ринок, що виникає в умовах контролю над ринком, дії якихось заборон. На «чорному» ринку робота завжди незаконна. Є ринки з екзотичними назвами і такими, в яких використовується жаргон. Наприклад «підневільний» ринок, «бичачий» ринок, ринок «ведмедів», «ледачий» ринок і ін.

Ринок чистої конкуренції - це такий ринок, де є безліч продавців і покупців будь-яких товарів. Жоден окремий покупець або продавець не робить великого впливу на рівень поточних цін (наприклад, продаж пшениці, насіння, м'яса, золота тощо). Продавець не запитує ціни вище ринкової, оскільки покупці можуть вільно придбати будь-яку необхідну їм кількість товару за ринковою ціною. Не зацікавлений продавець і у встановленні ціни на свій товар нижче ринкової, оскільки зможе продати все і за ринковою ціною. Продавці на цих ринках не витрачають часу і коштів на розробку стратегії маркетингу, тому що до тих пір, поки ринок залишається ринком чистої конкуренції, роль маркетингу (наприклад, стимулювання збуту, реклама) мінімальна.

Ринок монополістичної конкуренції складається з безлічі покупців і продавців, що робить угоди не по єдиній ринковій ціні, а в широкому діапазоні цін. Наявність діапазону цін пояснюється здатністю продавців запропонувати покупцям різні варіанти товару. Реальні вироби можуть відрізнятися якістю або зовнішнім оформленням. Покупці бачать різницю і готові платити по-різному. Леонардо да Вінчі писав, що одні люди бачать, інші бачать, коли їм показують, а треті не бачать. Так що завдання продавця на такому ринку зуміти показати товар тим, які бачать, коли їм показують (за допомогою реклами, присвоєння марочних назв, методів особистого продажу), і дати можливість прозріти тим, які не бачать (стимулюванням попиту та ін.)

24. о-зуйте економічний закон попиту і фактори переміни попиту

Попит — це запит фактичного або потенційного покупця, споживача на придбання товару за наявних у нього коштів, що призначені для цієї покупки. Попит відображає, з одного боку, потребу покупця в деяких товарах або послугах, бажання придбати ці товари або послуги в певній кількості і, з іншого боку, можливість сплатити за покупку по цінах, що знаходяться в межах «доступного» діапазону.

Разом з цими узагальненими визначеннями попит характеризується рядом властивостей і кількісних параметрів, з яких перш за все слід виділити об'єм або величину попиту. З позицій кількісного виміру попит на товар, розуміється як об'єм попиту, означає кількість даного товару, яку покупці (споживачі) бажають, готові і мають грошову можливість придбати за деякий період за певними цінами. Іншими словами — попит як об'ємний показник характеризує кількість продукту, яку покупці здатні, мають намір, будуть, купувати по різних можливих цінах. Але окрім ціни на величину попиту впливає і ряд інших чинників, які іноді називають неціновими. Це перш за все споживчі смаки, мода, величина доходів (купівельна спроможність), величина цін на інші товари, можливість заміщення даного товару іншими.

Закон попиту — величина (об'єм) попиту зменшується у міру збільшення ціни товару. Математично це означає, що між величиною попиту і ціною існує обернено пропорційна залежність (проте не обов'язково у вигляді гіперболічно представлено формулою y=a/x). Тобто підвищення ціни викликає зниження величини попиту, зниження ж ціни викликає підвищення величини попиту. Природа закону попиту не складна. Якщо у покупця є певна сума грошей на придбання даного товару, то він зможе купити тим менше товару, що більша ціна і навпаки. Звичайно, реальна картина набагато складніша, оскільки покупець може залучити додаткові кошти, придбати замість даного товару інший — товар субститут. Але в цілому закон попиту відображає головну тенденцію — згортання об'єму закупівель зі зростанням цін на товар в умовах, коли грошові можливості покупця обмежені певною межею.

Нецінові фактори, які впливають на попит:

  1. рівень доходів у суспільстві;

  2. розміри ринку;

  3. мода, сезонність;

  4. наявність товарів-субститутів (замінників);

  5. інфляційні очікування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]