Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети політекономія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

44.Дивіденди, акції, курс акцій. Засновницький прибуток…

Ціна, за якою акції продаються і купуються на фондовій біржі, називається курсом акцій. На первинному ринку цінних паперів акції продаються за так званою емісійною ціною, яка може відхилятися в той чи інший бік від номінальної вартості. На вторинному ринку (на фондовій біржі) акції продаються за ринковою ціною, яка називається курсом акцій. На динаміку курсу акцій визначальний вплив робить розмір дивідендів, які виплачуються за акціями.

Дивіденди акціонерам визначаються шляхом ділення всього прибутку, що розподіляється, на загальну кількість акцій корпорації. Але якщо корпорація випускає не тільки прості, а й привілейовані акції, то спочатку з прибутку, що розподіляється, виділяється сума на виплату дивідендів за привілейованими акціями, а решта прибутку ділиться на загальну кількість звичайних акцій.

Акція – це цінний папір, що дає право власнику на привласнення частини акціонерного прибутку – дивіденду. Акції продаються і купуються на ринку цінних паперів не по номінальній вартості тій, що вказано на акції, а по ринковій ціні, яка назив.курс акцій.

Контрольний пакет акцій 50%+1 акція, але нині вистачає 10% від загальної кількості акцій. Всі члени АТ вклавши гроші(пай) у дане товариство привласнюють дивіденди, а ті хто керує, їх називається засновники, крім дивіденду привласнюють, ще засновницький прибуток – це різниця між сумою цін акцій, що продаються за курсом та реальним капіталом вкладеним в акціонерним товариствах. Акції, облігації та інші цінні папери ще називають фіктивний капітал, тобто він дає право на привласнення прибутку у формі дивіденду, який дає акція чи відсотку, який дає облігація. Є первинний і вторинний ринок. На первинному ринку продаються нові цінні папери після емісії і це роблять комерційні та інвестиційні банки. Вторинний ринок – це той де обертаються раніше випущені акції та облігації, це фондові біржі. Перша фондова біржа з’явилася у 16 столітті у м.антвернен у таверні купця Бірса. Коли курс акції вищий від номіналом то різниця між ними назив.ажіо; коли вищий номінал – дизажіо. Індекс Доу-Джонса – це усереднений курс, 65 найвпливовіших АТ, які здійсн.обіг. якщо індекс стабільно високий то попереду екон.ріст; якщо швидко зростає – буде криза, якщо швидко падає – є криза в економ; тому фондову біржу назив.бараметромеконом.погоди. Операції на фон.біржіздійсн.різніспец.якіназив.брокери (посередники) та дилери (спеціалісти); тих хто заробляє гроші на зрост.курсу акцій – бик; хто зароб.гроші на падінні курсу акцій – ведмедик. Як заробляти на фондових біржах описує американський письменник 20 століття Теодор Брайзер : «Титан», « Стоїк», «Фінансит».

45. Проаналізуйте особливості підприємництва у аграрній сфері

Земля була і є осн.засобомвироб.у всі часи. Під-во в аграрній сфері має особливості:

1)діял.насить сезонний характер;

2)обмеженість земель призвела до того у с/г кращі, середні та гірші за родючістю землі;

3)під-во базується на приватній власності на землю;

4)значним є вплив природніх клімат.умов – засухи, повені, морози та інші стихійні лиха.

Перехід до ринкових відносин Укр.зобовязав змінити форми господарювання на селі і було видано ряд Законів України, які сприяють цьому процесу: Закон України «Про власність», Закон України «Про селянське(фермерське)господарство», земельний кодекс України та багато інших. Згідно цих документів в України існують :

1)державні госп.;

2)колективні с/г;

3)селянські (фермерські) госп.

Державні під-ва : сортовипробувальні станції, насіннецькігосп., племінні коне заводи, госп.по вирощенні олійно-ефірні та лікарських рослин, хмелю, деяких фруктів.

Колективні с/г під-ва – земля є колективного власністю майно належать всім членам, кожен має свій пай. Оплата праці залежить від кінцевих результату виплачують грішми чи продукцією при виході – заберає свій пай.

Селянські (фермерські) госп.під-ва тут економ.особою є ферми родинні або самостійно вирішують, що вирощувати і розпоряджаються продукцією; сплачують земельний податок(орендна плата), вони плалять внески в Пенсійний фонд, а ,отже, мають право пенсію. Ці три різні форми госп.в аграрному секторі створюють умови длЯ конкуренції між вироб-ми, без чого не може існувати ринкова економ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]