Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети політекономія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

51Нд. Джерела та фактори росту, стадії руху національного доходу.

Національний доход по суті - це нова, створена суспільством за певний період часу (рік) вартість. Кількісно національний доход - це різниця між сукупним суспільним продуктом і фондом заміщення.

Національний доход має як вартісну, так і натурально-речову форми.

Величина національного доходу - це один з найважливіших макроекономічних показників. Він найбільш повно дає уявлення про рівень економічного розвитку країни, а також про її потенцій¬ні можливості забезпечувати добробут населення й вирішувати соціальні проблеми.

Виходячи з того значення, яке має націона¬льний доход, суспільство завжди зацікавлене в його зростанні. Від чого ж воно залежить? Визначаючи національний доход як нову вар-тість, створену в галузях матеріального виробництва, можна вважати, що всі ті фактори, які сприяють підвищенню ефективно¬сті виробництва або збільшенню його обсягів, є в той же час і факторами зростання національного доходу..

Кількість праці, затраченої в сфері матеріального виро¬бництва. Чим більше праці витрачається суспільством впродовж року у виробництві, тим більшим є й національний доход.

Підвищення продуктивності праці. Це найважливіший фактор зростання національного доходу. Хоча підвищення продук¬тивності праці не збільшує національний доход у вартісному вираженні3", він зростає в натуральному обсязі, тобто, та ж вартість буде втілюватись у більшій масі різноманітних споживних вартостей.

Стадії руху національного доходу

Отже, національний доход - це джерело, яке забезпечує існу¬вання й розвиток суспільства. Тому, щоб задовольнити потреби різних категорій учасників суспільного виробництва, а також нагромадження, його необхідно розподілити. Причому розподілити оптимально тому, що пропорції поділу національного доходу безпосередньо впливають на особисті та сімейні доходи, зумовлюю¬чи матеріальний та соціальний статус окремих людей та соціаль¬них груп. Від пропорцій розподілу національного доходу залежать

Розподіл національного доходу виступає як сукупність відно¬син, що виникають з приводу новоствореної вартості між безпосе¬редніми учасниками її виробництва - власниками факторів вироб¬ництва (капіталу, праці, землі, інтелекту).

доходи формуються в результаті перерозподілу національного доходу, під яким розумі¬ється сукупність економічних відносин між учасниками сфери матеріального виробництва й представниками нематеріальної сфери з приводу вторинного привласнення національного доходу. Механізм перерозподілу національного доходу є однією з найважливіших підсистем національної економічної системи.

Використання національного доходу здійснюється в процесі споживання й нагромадження

У результаті розподілу та перерозподілу національного доходу в усіх групах населення, підприємствах та установах утворюються кінцеві доходи, з реалізацією яких пов'язана заключна стадія руху національного доходу - його використання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]