Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети політекономія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

59.Світова торгівля, її сучасні форми та структура

У системі світогосподарських зв'язків провідне місце належить торгівлі. На СВІТОВОЇ ринку нині не вигідно торгувати сировиною, окрім енергоносіїв та продтоварів, а вели прибутки приносить торгівля промисловими товарами: комп'ютери, радіоапаратура, машини електронна і побутова техніка.

Міжнародна торгівля здійснюється у 2 формах: експорту, ІМПОРТУ. На основі світових цін тих за якими збувають товари на світовому ринку утворюють вартість експорту та імпорту, їх сума УТВОРЮЄ торговий оборот країни, що можна виразити формулою:

ТО=Е+І

ТО - найголовніший показник включення держави у світову торгівлю.

Різниця між вартістю експорту та імпорту і утворює троговий баланс країни, що обчислюється за формулою ТБ=Е-І

Торговий баланс буде активним якщо Е>1 і навпаки при чому країна мусить виплачувати валюту іншим державам.

З торговим балансом тісно пов'язаний платіжний баланс (ПБ) – співвідношення між сумою платежів одержаних з закордону та сумою платежів здійснених державою закордон ЗА певний проміжок часу - місяць, квартал, рік і вираховується за формулою. ПБ=Е/І

Торговий баланс це найголовніша складова частина платіжного балансу бо по зовнішніх торгових операціях здійснюється 90% усіх платежів країни.

Держава регулює зовнішню торгівлю у 2 формах: протекціонізм (захист) та фритредерство (вільна торгівля).

Протекціонізм - система обмежень імпорту через високі митні збори, заборона ввозу певних товарів тощо, це політика слабких держав, що захищають вітчизняного виробника, допомагає встояти у конкуренції.

Фритредерство - політика високорозвинених країн, на митниці лише реєструються товари, ЩО завозяться.

Розвинені країни проводять наступальну зовнішню політику, здійс валютний та товарний демпінг. Товарний демпінг - вивіз товарів за кордон по цінах нижчих ніж на світовому ринку для перемоги у конкурентів. Валютний - вивіз товарів по цінах нижче світових з держава з знеціненою валютою України з твердою валютою.

60.Валютні відносини і валютні системи

Важливою ланкою світового господарства є економічні відносини що складаються при функціонуванні валюти. Формою організації валютних відносин є валютна система, яка поділяється на національну та світову. Світова валютна система за структурою включає в себе: ліквідні ресурси - золото та інші платіжні засоби; механізм регулювання валютних паритетів та курсів; міжнародні валютні ринки та ринки золота; система міжнародного кредитування і міжнародних ринків, умови конвертування валют. Валютна система – це сукупністьекономічних відносин зв'язана з функціонуванням грошей як світових. Кожна національна валюта має свій валютний курс - це співвідношення між національною та іноземн валютами, тобто це ціна національної валюти виражена у іноземній.

Суть валютних відносин розкриває крім поняття валютний курс поняття валют паритет, резервна валюта.

Валютний паритет - співвідношення між валютами різних країн встановлені законодавчому порядку.

Резервна валюта - це конвертована національна валюта високорозвинених країн ш основою для визначення валютного паритету і валютного курсу.

Важливою характеристикою валюти є її конвертованість - це здатність вільного ос валют, нині конвертованими є валюти 65 країн(за даними МВФ). Види конвертованої: повна, часткова, внутрішня, зовнішня. Повна - усі хто володіє цією валютою можуть вілі використовувати ці гроші. Часткова - на обмінні операції вводяться певні обмеження. Внутрішня - правом обмінних операцій національної валюти на іноземну користуються ли особи даної країни. Зовнішня - свобода валютних операцій для розрахунків із закордон надається лише іноземним особам.

У час II світової війни світове господарство зазнало краху в тому числі і валютна система. Щоб виправити це становище у 1944р. у США у місті Бреттон-Вуд відбулася валютна конференція де створили МВФ. який і нині координує валютні відносини. Це стало початком ІІ етапу золотодоларового стандарту. З початком 70-х років світ вперш зіткнувся із валютною кризою; в результаті частка США в світовій торгівлі різко впала, у виробництві теж, золотий запас в США скоротився в 2,5 раза - це спричинило падіння золота як резервної валюти. Тому у серпні 1971р. президент США відміняє офіційну доларову ціну золота, приймає рішення про відмову від подальшого обміну $ на золото. Було запроваджено плаваючий курс сильних валют провідними державами світу - так почав формуватись III етап - багато валютний стандарт. В 1976р. на о. Ямайка У М. Кінгстон підписано уГОДУ про валютну реформу і почала діяти Ямайська валютна система, яке не сформувалась остаточно понині.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]